Nokia 6: un clasic Nokia cu Android „curat” [REVIEW]

02.11.2017
Nokia 6: un clasic Nokia cu Android „curat” [REVIEW]
Experienţa în utilizare, Concluzie

Experienţa în utilizare

Depăşind etapa iniţială de acomodare cu înălţimea carcasei şi finisajele alunecoase, Nokia 6 oferă o experienţă în utilizare confortabilă, ecranul cu tehnologie IPS având unghiuri de vizibilitate excelente şi calitate bună a imaginii.

Versiunea de Android livrată oferă o interfaţă şi funcţionalitate aproape identică celei întâlnite la telefoanele Google Pixel. În cazul de faţă, bagajul redus de aplicaţii preinstalate şi interfaţa fără efecte vizuale pretenţioase contribuie la o experienţă în utilizare foarte lină. Exceptând timpii de pornire a aplicaţiilor care nu sunt chiar la nivelul unui smartphone high-end, performanţele resimţite sunt confortabile, derularea News Feed-ului Facebook sau a albumelor cu pune nepunând nici un fel de probleme. În schimb, pasionaţii de jocuri Android ar putea remarca un deficit de performanţă în titlurile mai pretenţioase.

Adăpostit într-o carcasă integral metalică, Nokia 6 se încălzeşte sesizabil la utilizare prelungită, dar în afară de palme uşor transpirate în zilele călduroase nu vom sesiza alte neplăceri, disiparea bună a căldurii excluzând practic posibilitatea pentru supraîncălzire a chip-ului Snapdragon 430.

Nokia 6 – teste de performanţă:

  • AnTuTu – 47248 (3D 9424, UX 17119, CPU 15498, RAM 5217)
  • Geekbench 4.1.3 – 664 (single core), 2858 (multi-core)
  • PCMark Work 2.0 – 3706
  • GFX Bench – 147,8  frames (1080ă Car Chase Offscreen)
  • 3DMark (Sling Shot Extreme) – 291
  • A1SD benchmark – 156.42 MB/s Read / 74.57 MB/s Write (memoria internă)
  • A1SD benchmark – 3789 MB/s (RAM copy)
  • SpeedTest Wi-Fi – 123,1 Mbits upload / 116,08 Mbits download

Camera foto

Foarte generoasă în privinţa numărului de pixeli, camera foto de 16MP dă rezultate excelente în condiţii de cer însorit, pozele oferit excelând prin claritate şi coloritul plăcut, chiar dacă uşor exagerat.

Însă la umbră, nivelul detaliilor scade vertiginos sub efectul procesării agresive a zgomotului digital. Per total, experienţa avută cu Nokia 6 la obţinerea de poze este una satisfăcătoare, atât timp cât nu încercăm să obţinem poze pe timp de noapte.

Deşi este limitată la rezoluţie 1080p, funcţia de filmare dă rezultate excelente în privinţa calităţii imaginii. Dezavantajul este că fiecare minut de filmare ocupă aproape 150 MB din memoria telefonului, achiziţionarea unui card microSD încăpător şi suficient de rapid fiind astfel binevenită.

 

Autonomie

Deşi combinaţia între acumulatorul de 3000 mAh şj un ecran Full HD de 5.5” nu promite foarte mult, Nokia 6 vine cu un chipset puţin pretenţios în privinţa consumului de energie şi o versiune de Android bine optimizată. Astfel, în condiţiile unui regim de utilizare ocazional am obţinut o autonomie de două zile, fără a economisi conexiunea de date mobile sau pe cea Wi-Fi. Totuşi, durata de activitate a ecranului de numai 3 ore indică o rezervă limitată de energie, folosirea mai intensivă reducând autonomia la aproximativ o zi.

Din păcate, odată epuizat, acumulatorul are nevoie de peste două ore pentru încărcare completă.

Concluzie

Bine construit şi livrat cu o versiune de Android 7.1.2 foarte prietenoasă, Nokia 6 poate fi un bun telefon pentru folosirea de zi cu zi. Ecranul este de bună calitate iar pasionaţii de muzică vor aprecia difuzorul extern şi conectorul pentru căşti. Convorbirile se aud clar, vocea este perfect inteligibilă chiar şi în zarva aglomerărilor urbane, iar camera foto poate fi suficientă pentru folosire ocazională.

Totuşi, la preţul de aproximativ 1100 Lei aş fi dorit un procesor mai rapid decât cel oferit de chipsetul Snapdragon 430. În plus, designul uşor învechit nu este cel mai eficient la partea de ergonomie, Nokia 6 fiind cam mare pentru un smartphone cu ecran de 5.5” şi nu foarte comod de manevrat cu o singură mână.

Părţi pozitive

Finisaje de bună calitate şi construcţie solidă
Versiune de Android fără prea multe modificări
Ecran şi difuzor de bună calitate
Autonomie rezonabilă a bateriei
Cameră foto cu performanţe acceptabile

Părţi negative

Fără LED pentru notificări
Încărcare lentă a bateriei
Chipsetul Snapdragon 430 este o soluţie modestă, din punct de vedere al performanţelor oferite

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult