Nu vom zăbovi foarte mult la acest capitol, întrucât vorbim despre un telefon încadrat în programul Android One, adică bazat pe o versiune „curată” de Android 8.1, care primeşte actualizări de securitate în fiecare lună şi care va primi actualizări timp de 2-3 ani. Deja HMD Global a confirmat că toate telefoanele sale deja lansate vor fi actualizate la Android 9.0 Pie, iar modelul Nokia 6.1 urmează să primească update-ul la noul sistem de operare în cursul lunii octombrie, însă la momentul redactării acestui articol doar update-ul de securitate pentru octombrie era disponibil.
Nu există aplicaţii în plus pre-instalate faţă de cele de la Google, în timp ce anumite aspecte ale interfeţei rămân puţin enervante. De exemplu, introducerea parolelor necesită apăsarea pe butonul OK pentru confirmare, iar pentru accesul la toate butoanele rapide din centrul de notificări este necesară glisarea de sus în jos de două ori.
Un singur lucru ar mai putea fi menţionat la capitolul senzor de amprentă. Acesta pare să fie puţin mai mic decât pe alte telefoane, motiv pentru care uneori poziţionarea degetului nu este întotdeauna corectă de la prima încercare. Altfel, odată ce ai pus degetul în poziţia corectă, acesta funcţionează foarte bine, iar marginea teşită din jurul acestuia asigură că îl poţi găsi cu uşurinţă, fără să atingi camera, întrucât aceasta este încadrată într-un modul uşor ridicat, pe când senzorul este puţin mai retras faţă de restul carcasei.
Fotografiile de pe Nokia 6.1 nu vor uimi pe nimeni, întrucât camera sa de 16 megapixeli f/2.0 nu este tocmai de top pentru anul 2018, însă va reuşi să surprindă cadre decente în lumină naturală. Motivele pentru care performanţa în lumină slabă nu este foarte ridicată sunt mai multe, începând de la lipsa stabilizării optice şi continuând cu dimensiunea mică a senzorului. Nu putem vorbi despre un mod portret şi nici despre zoom optic, întrucât avem de a face cu un sistem „single camera” .
În mod curios, HMD a ales să ofere filmare la rezoluţie 4K pe acest telefon, chiar dacă editarea acestui material se va dovedi a fi complicată pe procesorul Snapdragon 630. Camera frontală este decentă şi nu iese în evidenţă cu nimic, oferind un senzor cu rezoluţie de 8 megapixeli şi un obiectiv cu diafragmă f/2.0.
Ce lipseşte din imaginile pe timp de zi realizate cu Nokia 6.1 este dinamica, zonele cu umbră fiind prea întunecate, în ciuda faptului că multe sunt realizate folosind modul Auto HDR, care ar trebui să folosească mai multe expuneri pentru egalizarea nuanţelor. Focalizarea este destul de lentă şi imprecisă, iar timpul de expunere calculat automat de multe ori preferă să lumineze excesiv cadrul, ducând la zone „arse” în imagini.
Pe timp de noapte, camera este aproape inutilizabilă, imaginile realizate chiar şi cu surse de lumină în apropiere oferind un balans de alb nenatural şi mult zgomot de imagine.
Nokia 6.1 este un smartphone foarte bun în categoria sa de preţ, care însă ar putea să nu fie potrivit pentru cei care au nevoie de un telefon ieftin care să beneficieze şi de o cameră mai bună. Simplul fapt că Nokia 6.1 vine echipat cu Android nemodificat va asigura că există un public interesat de acest model, care îl va lua în calcul în cazul unei achiziţii, iar construcţia de calitate îl poate pune în faţa altor modele care vin cu carcase din sticlă, mult mai fragile.
Design şi construcţie de calitate
Autonomie bună
Sistem de operare Android Oreo nemodificat
Încărcare rapidă
Cameră slabă în orice condiţii
Senzor de amprentă mic
Performanţă limitată pentru multe cazuri de utilizare