Am zis şi în cazul lui Nokia 8 Sirocco şi trebuie să o spunem şi în cazul de faţă. Telefoanele Nokia sunt puţin în urmă la capitolul design „modern”. Dacă Nokia 8 Sirocco este unul dintre ultimele modele premium cu ecran 16:9 de pe piaţă, Nokia 7 Plus se afţă probabil printre ultimele smartphone-uri mid-range premium cu ecran 18:9 fără decupaj în partea de sus. La 6” în diagonală şi cu o ramă destul de pronunţată sus şi jos, Nokia 7 Plus este semnificativ mai mare decât alte smartphone-uri cu display-uri de dimensiuni similare.
Un avantaj al acestui design este faptul că sunt în continuare mulţi utilizatori care nu doresc să cumpere dispozitive cu „breton”. HMD a ales un panou IPS de calitate pentru Nokia 7 Plus. Acesta nu este cel mai luminos pe care l-am folosit vreodată, însă este destul de puternic pentru a fi folosit fără probleme afară în soare puternic. De asemenea, în ciuda faptului că nu este compatibil cu noul conţinut HDR, acesta afişează culori naturale, nu extrem de saturate şi nici şterse.
Conţinutul video este afişat cu bare negre pe laterale, însă există opţiunea de zoom pentru a acoperi întregul ecran, moment în care părţile de jos şi de sus ale clipului sunt decupate. Din fericire, ecranul nu este curbat, aşa că elementele afişate la margine sunt uşor de văzut şi de apăsat (în cazul butoanelor virtuale).
Nokia 7 Plus este un smartphone mid-range premium din gama superioară, fiind printre puţinele dispozitive de pe piaţă echipate cu chipset-ul Snapdragon 660 de la Qualcomm. În timp ce multe alte companii aleg varianta mai ieftină şi mai puţin performantă, Snapdragon 636, HMD consideră că viteza de procesare în plus merită un cost puţin ridicat.
Adevărul este că în multe dintre situaţiile de utilizare normale, experienţa de pe Nokia 7 Plus este comparabilă cu cea de pe un flagship nou cu Snapdragon 845. Avem de a face cu un procesor rapid, cu memorie RAM mai mult decât suficientă pentru un utilizator obişnuit (4 GB) şi stocare rapidă. Procesorul de imagine din Snapdragon 660 permite înregistrarea video la rezoluţie 4K, iar memoria internă ţine pasul cu acesta pentru a asigura înregistrări fără cadre lipsă.
Probabil singurul punct mai slab este procesorul grafic, care nu este foarte performant decât pe modelele de top din gama Snapdragon 800. Acesta este decent pentru majoritatea jocurilor din Google Play Store, însă va fi pus la încercare în jocuri mai noi şi mai pretenţioase. Întrucât PUBG şi Fortnite sunt acum cele mai interesante jocuri pentru mobil, acestea rulează decent, întrucât beneficiază fie de setări pentru nivelul de detalii şi framerate, fie sunt adaptate automat la configuraţia telefonului. Pentru performanţă de top în astfel de jocuri este necesară însă utilizarea unui smartphone dintr-o gamă superioară.
Test | Scor |
3DMark Ice Storm Unlimited | 26.460 puncte |
3DMark Slingshot Extreme | 1.063 puncte |
PC Mark Work 2.0 | 6.275 puncte |
AnTuTu | 140.918 puncte |
Basemark ES 3.1 | 346 puncte |
GeekBench | Single-Core: 1.643 / Multi-Core: 5.849 |
A1SD | Read: 188,50 MB/s / Write: 227,98 MB/s |
Avantajele utilizării unui chipset premium se văd însă şi în alte aspecte ale telefonului, nu doar în cazul performanţei. De exemplu, Snapdragon 660 este un chipset foarte eficient, care nu consumă foarte multă energie raportat la performanţa oferită. Astfel, avem de a face cu un telefon care poate să atingă şi două zile de utilizare normală cu internet pornit tot timpul şi mai multe conturi de social media şi e-mail active.
Chiar şi în utilizare ceva mai „grea”, telefonul reuşeşte să atingă o zi completă de utilizare la o singură încărcare. Având în vedere că HMD a integrat şi tehnologia QuickCharge de la Qualcomm, care alimentează acumulatorul până la 50% în jumătate de oră, la acest capitol Nokia 7 Plus stă foarte bine. Încărcarea wireless i-ar mai lipsi, însă aceasta ar veni cu o serie de compromisuri precum spate din sticlă, cât şi un preţ la raft mai mare. De asemenea, până în prezent, încărcarea wireless a fost rezervată exclusiv smartphone-urilor high-end, aşa că nu ne-am aştepta să găsim aşa ceva pe smartphone-uri mai ieftine.
Ecran fără decupaj
Construit din materiale premium
Oferă performanţă peste medie
Raport bun calitate/preţ
Camera foto nu impresionează
Design-ul pare puţin învechit