La nivel software, Nokia 7 Plus este foarte similar cu „fratele” său mai mare, Nokia 8 Sirocco. Interfaţa şi funcţionalitatea este aproape identică între cele două modele, diferenţa majoră fiind raportul de aspect 18:9 al telefonului de faţă. Important de reţinut este însă faptul că Nokia 7 Plus este un smartphone Android One, care vine cu sistemul de operare Android 8.1 Oreo în varianta sa standard, fără modificări.
Integrarea în programul Android One asigură şi cel puţin doi ani de actualizări de securitate şi având în vedere că vorbim despre un terminal Nokia, telefonul va primi cel puţin două actualizări majore ale sistemului de operare de la Google. Deja a fost promis noul Android P pe toate dispozitivele Nokia de pe piaţă, iar anul viitor cu siguranţă va urma şi Android Q/Android 10.
Deja majoritatea aplicaţiilor au suport pentru ecrane înalte, deci trecerea de la un Nokia 8 Sirocco sau un telefon 16:9 din generaţia anterioară la Nokia 7 Plus nu va fi problematică din acest punct de vedere. În rest, avem un telefon standard, cu toate aplicaţiile Google pre-instalate, care beneficiază doar de Google Assistant, nu şi de alţi asistenţi mai mult sau mai puţini utili, cât şi de o interfaţă uşor depăşită. Nici măcar Google nu mai foloseşte interfaţa „stock” pe telefoanele sale din gama Pixel.
Cei care au aruncat un ochi peste lista de specificaţii tehnice ale lui Nokia 7 Plus şi le-au comparat cu cele de pe Nokia 8 Sirocco au realizat probabil un lucru foarte interesant: cele două dispozitive au sisteme de cameră absolut identice la nivel hardware. Fiind vorba şi despre acelaşi Android „curat”, nici software-ul nu diferă. Astfel, imaginile realizate cu cele două dispozitive ar trebui să fie identice, chiar dacă acesta costă cât jumătate din preţul modelului premium, nu?
Ei bine în mare parte răspunsul este „aproape”. Chiar dacă sistemul dual-camera este identic, procesorul de imagine de pe Snapdragon 660 este puţin diferit. Vorbim despre un procesor Spectra 160, un model foarte performant, care în teorie ar trebui să fie puţin mai lent şi care oferă suport pentru camere cu maximum 24 megapixeli, faţă de cei 32 megapixeli de pe Snapdragon 835.
Întrucât HMD nu a apelat la un sistem de camere foarte avansat în comparaţie cu ce găsim pe alte modele de pe piaţă, funcţii precum HDR Video şi detecţie facială accelerată hardware care se găsesc pe procesorul de imagine Spectra 180 din Snapragon 835 oricum nu sunt utilizate, iar acestea sunt singurele avantaje reale pe care modelul superior le are. Totuşi am putut observa câteva diferenţe relativ minore între fotografiile celor două telefoane.
Ar putea fi vorba despre un efect placebo, însă parcă imaginile realizate cu Nokia 7 Plus în aceleaşi condiţii şi în mare parte în aceleaşi locaţii păstrează mai puţine detalii decât cele de pe Nokia 8 Sirocco. Acest lucru este evident însă doar atunci când începi să cauţi diferenţele, la prima vedere acestea părând aproape identice. Am observat de asemenea mai multe fotografii focalizate greşit decât pe modelul mai scump şi câteva fotografii mai „mişcate” în ciuda faptului că ambele folosesc acelaşi sistem de stabilizare electronică.
De altfel, aceasta este probabil cea mai mare problemă a lui Nokia 7 Plus. Lipsa stabilizării optice, lucru care face fotografierea pe timp de noapte foarte complicată, iar rezultatele sunt de multe ori destul de „murdare”, o consecinţă a faptului că avem de a face cu senzori relativ mici, cu o plajă dinamică destul de limitată în comparaţie cu modelele de top ale concurenţei.
Pentru reţele de socializare fotografiile realizate cu Nokia 7 Plus vor fi decente spre bune, în timp ce pentru uz personal pentru un album foto va fi nevoie de puţin mai multă atenţie atunci când fotografia este realizată. Chiar dacă performanaţa foto nu este 100% la nivelul Nokia 8 Sirocco, nu merită „upgrade-ul” la modelul mai scump doar pentru poze puţin mai bune. Dacă nu vă interesează ecranul OLED 16:9, procesorul mai puternic sau încărcarea wireless, ar trebui să rămâneţi la 7 Plus ca dispozitiv premium din gama Nokia.
Nokia 7 Plus, asemeni Nokia 8 Sirocco (şi alte câteva modele de smartphone-uri de la producători mai mult sau mai puţin consacraţi) este un model de tranziţie. Design-ul cu ecran 18:9 a fost depăşit foarte repede în industrie în favoarea display-ului cu „breton”, însă asta nu înseamnă că nu există un public pentru acest model.
Oricine doreşte experienţa Android de bază, fără interfeţe personalizate şi fără aplicaţii extra instalate din fabrică, care vrea un dispozitiv cu actualizări rapide, o cameră decentă şi materiale de construcţie foarte bune, ar trebui măcar să ia în calcul Nokia 7 Plus pentru segmentul mid-range premium.
Ecran fără decupaj
Construit din materiale premium
Oferă performanţă peste medie
Raport bun calitate/preţ
Camera foto nu impresionează
Design-ul pare puţin învechit