Nokia 8 Sirocco review: un flagship întârziat

Nokia 8 Sirocco review: un flagship întârziat
Ecran, performanţă şi autonomie

Ecran

Ecranul este punctul central al unui smartphone, iar cel de pe Nokia 8 Sirocco iese imediat în evidenţă. Acesta este realizat folosind tehnologia P-OLED, probabil panoul fiind produs de către LG. În timp ce Samsung a rezolvat câteva dintre problemele tehologiei OLED în ultimii ani, alţi producători încă au probleme cu procesul de fabricaţie. Astfel, ecranul de pe Nokia 8 Sirocco este foarte plăcut atunci când este privit direct din faţă, oferind culori plăcute, uşor saturate, însă nu exagerat şi o tentă de culoare rece.

Este evident însă că procesul de fabricaţie nu este destul de matur, întrucât marginile curbate suferă de pe urma schimbării culorilor, chiar şi în utilizare normală. În aplicaţii cu mult alb pe laterale, ecranul poate părea că are o tentă albăstruie pe ambele laterale, lucru care ar putea fi deranjant. De asemenea, atunci când telefonul este pe masă şi privit dintr-un unghi, tenta albăstruie este foarte pronunţată, iar culorile îşi pierd foarte mult din intensitate. Nu este o problemă la fel de gravă ca în cazul display-urilor TN, însă este evidentă şi poate fi considerată un dezavantaj faţă de concurenţă.

Nivelul maxim de luminozitate este însă foarte puternic, însă fiind vorba despre un panou OLED, probabil că nu este o idee foarte bună ca acesta să fie folosit, întrucât poate apărea efectul de burn-in, elementele de pe ecran rămânând imprimate pe suprafaţa acestuia. Cert este că telefonul poate fi folosit confortabil în lumină naturală, însă este recomandată utilizarea opţiunii „auto-brightness” pentru a evita utilizarea ecranului la luminozitate maximă.

În utilizare, marginile curbate pot duce la apăsări nedorite, ceva ce se poate întâmpla şi pe dispozitivele Samsung din ultimii ani, iar anumite elemente din interfaţă pot fi greu de apăsat dacă sunt poziţionate pe laterale. De asemenea, în jocuri, unele elemente sunt greu de văzut, întrucât pot fi poziţionate fix pe laterale. Curbura, alături de schimbarea culorilor la un unghi fac utilizarea acestui display mai puţin decât optimă în anumite situaţii. Probabil că utilizarea unui panou OLED plat ar fi rezolvat câteva dintre problemele lui Nokia 8 Sirocco, însă design-ul nu ar fi fost nici pe departe la fel de interesant.

Performanţă

Nokia 8 era deja un smartphone foarte performant, fiind echipat cu cel mai puternic hardware disponibil anul trecut. Pentru modelul Sirocco, HMD Global nu a prins valul din primăvară pentru integrarea noului chipset Snapdragon 845, însă modelul 835 este în continuare destul de performant pentru a oferi o experienţă de utilizare foarte bună în toate situaţiile posibile pe un smartphone. Singura limitare pe care am întâlnit-o este imposibilitatea de a filma în 4K la 60 de cadre pe secundă, ceva ce nici măcar Huawei P20 Pro nu poate face cu al său procesor Kirin 970.

Faţă de Nokia 8 „normal”, noul model primeşte însă ceva în plus. Avem de a face cu o configuraţie cu 6 GB memorie RAM standard, lucru care va permite mai multor aplicaţii să rămână deschise în fundal, fără a fi necesară repornirea lor. Cel mai probabil însă, majoritatea utilizatorilor nu vor vedea diferenţe mari de performanţă între aceste două modele.

Scorurile din testele de performanţă sugerează însă că HMD Global a făcut câteva optimizări sub „caroserie”, acestea fiind superioare celor de pe Nokia 8. Scorurile mai mari ar putea fi însă şi o consecinţă a trecerii de la Android 7.1.1, care era instalat din fabrică pe modelul de anul trecut, la Android 8.1.

 

Test Scor
3DMark Ice Storm Unlimited 42.122 puncte
3DMark Slingshot Extreme 3.635 puncte
PC Mark Work 2.0 7.260 puncte
AnTuTu 198.036 puncte
Basemark ES 3.1 824 puncte
GeekBench Single-Core: 1.723 / Multi-Core: 6.407
A1SD Read: 581,97 MB/s / Write: 217,17 MB/s

 

Autonomie

Nokia 8 Sirocco este însă un smartphone campion la autonomie. Nu este telefonul care va oferi cea mai lungă durată de utilizare de pe piaţă, însă depăşeşte alte modele lansate în ultima perioadă. O zi de utilizare normală este garantată cu acest dispozitiv, indiferent de tipul de utilizator, iar cei care nu abuzează de telefon pe parcursul zilei vor putea atinge în anumite cazuri chiar şi două zile.

Interesant este însă faptul că HMD a integrat atât tehnologia QuickCharge de la Qualcomm, care oferă o zi de utilizare în mai puţin de o oră de încărcare, cât şi încărcare wireless Qi. Din păcate, acesta nu are suport pentru încărcare wireless rapidă, o încărcare completă în acest fel putând dura peste trei ore. De asemenea, poziţionarea pe un încărcător wireless nu este la fel de rapidă precum un iPhone X sau un Galaxy S9. Acesta trebuie totodată poziţionat fix pe centru pentru a putea fi încărcat, aici fiind vorba probabil despre o componentă mai mică fizic decât pe telefoanele concurente.

Părţi pozitive

Dispozitiv premium realizat din materiale de calitate
Inlcude husă în pachet
Snapdragon 835 este în continuare un chipset performant
Autonomie bună
Are încărcare wireless şi rezistenţă la apă

Părţi negative

Camera foto este ţinută în spate de software
Nu are stabilizare optică
Nu are jack pentru căşti
Design-ul este puţin învechit

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult