Nokia 8 Sirocco review: un flagship întârziat

Nokia 8 Sirocco review: un flagship întârziat
Software, camera foto şi concluzii

Software

Software-ul lui Nokia 8 Sirocco nu este mult diferit faţă de ceea ce putem întâlni pe restul dispozitivelor din gama de smartphone-uri HMD Global. Vorbim despre un Android nemodificat, fără bloatware şi care este foarte rapid actualizat. De altfel, dispozitivul este încadrat în gama de smartphone-uri „Android One”, lucru care asigură cel mai rapid şi mai longeviv suport software. În practică, acest lucru înseamnă că pentru aproximativ 2 ani, utilizatorii vor primi foarte repede actualizările de securitate de la Google, în timp ce HMD se angajează să fie printre primele companii de pe piaţă care lansează actualizări de software majore. Nokia 8 Sirocco va fi cel mai probabil printre primele smartphone-uri care vor primi Android P, desigur, după gama de dispozitive Pixel.

Interfaţa este aproape identică cu cea de pe modelele precedente, însă vine cu aceleaşi limitări şi cu câteva îmbunătăţiri. De exemplu, procentajul bateriei poate acum fi afişat pe bara de notificări. Sertarul de aplicaţii este disponibil din partea de jos a ecranului printr-un gest de glisare, iar butonul Home este reprezentat de două cercuri concentrice, care sugerează că apăsarea lui lungă va aduce în prim-plan Google Assistant.

Se pare că senzorul de amprentă a primit de asemenea o mică îmbunătăţire la nivel software. Acesta nu se mai activează accidental în buzunar, însă şi mutarea lui de pe partea din faţă pe spate ar putea avea un efect pozitiv în această situaţie. Din păcate, poziţia senzorului nu este fericită pentru cei care mai folosesc telefonul din când în când în maşină pentru navigaţie sau pentru preluarea de apeluri atunci când acesta este poziţionat într-un suport. Să zicem că introducerea PIN-ului nu ar fi în mod normal o problemă în aceste situaţii, însă Androidul „pur” necesită şi apăsarea butonului OK după introducerea acestuia, un pas în plus destul de anevoios. De asemenea, Nokia 8 Sirocco nu beneficiază de o tehnologie de recunoaştere facială precum alte flagship-uri de pe piaţă.

Camera foto

Dispozitivele Nokia pe care le-am testat anul trecut au variat la performanţă foto de la calitate decentă pentru preţ la performanţă bună, dar nu impresionantă. Nici Nokia 8 Sirocco nu se ridică la nivelul altor modele concurente, însă nici nu oferă o performanţă de lepădat. Am putea spune că avem de a face cu o cameră de medie, care poate oferi rezultate foarte bune cu puţin efort.

Avem de a face cu o cameră duală pe partea din spate, cu un senzor principal de 12 megapixeli cu diafragmă deschisă la valoare f/1.8 şi cu un senzor mare cu pixeli de 1,4nm, care poate capata destulă lumină pentru a oferi rezultate bune în majoritatea condiţiilor de iluminare. Camera secundară este însă mai modestă, cu o diafragmă închisă şi cu pixeli mai mici, care duc la o performanţă acceptabilă ziua şi aproape inutilizabilă pe timp de noapte. Din păcate, niciunul dintre senzori nu este stabilizat optic, rezultatele în lumină slabă fiind totuşi decente pe senzorul principal, chiar şi fără această componentă.

Software-ul pare însă să fie o problemă mult mai mare a camerei, acesta nefiind destul de bine optimizat pentru a seta întotdeauna valori corecte pentru timpul de expunere, în timp ce focalizarea poate să fie foarte rapidă sau foarte lentă, în funcţie de situaţie. De asemenea, funcţia Auto HDR se activează doar în anumite situaţii, nu în toate situaţiile în care ar fi necesară.

Avem astfel o colecţie de imagini expuse corect, cu un nivel de detalii foarte bun şi fără procesare excesivă, alături de imagini supraexpuse sau subexpuse. De asemenea, sunt cadre în care funcţia HDR ar fi putut oferi un nivel de detaliu mai mare, întunecând zonele prea luminate şi ridicând luminozitatea în zonele întunecate.

Camera se descurcă decent şi pe timp de noapte, însă nivelul de zgomot este destul de mare în majoritatea cadrelor. Aici însă intervine lipsa stabilizării optice şi focalizarea lentă. Nokia 8 în varianta sa originală se descurca mult mai bine pe timp de noapte decât modelul 8 Sirocco, acesta beneficiind atât de stabilizare mai bună, cât şi de o îmbunătăţire a detaliilor folosind camera secundară monocromă.

Concluzii

Nokia 8 Sirocco este mai mult decât un nou smartphone „flagship” pe piaţa de dispozitive cu Android. Acesta este totodată o demonstraţie a HMD Global că poate concura cu celelalte companii chiar şi pe gama superioară, oferind un design interesant şi o construcţie de top. Faptul că avem de a face cu un Android nepersonalizat va atrage cu siguranţă fani ai experienţei „Google”, însă preţul ridicat i-ar putea îndrepta pe aceştia către soluţii mai ieftine precum OnePlus.

Având în vedere că avem de a face însă cu bonusuri precum un display QHD 16:9, preferat de mulţi utilizatori, autonomie bună, rezistenţă la apă, încărcare wireless şi o cameră decentă, dar nu impresionantă, există o piaţă şi pentru acest dispozitiv, în special dacă acesta va mai scădea în preţ în lunile următoare.

Ne-am fi dorit însă ca acesta să folosească un panou mai bun pentru display, pentru a limita efectul de „color shifting” şi să întâlnim în continuare un jack audio. Chiar şi cu micile sale limitări, Nokia 8 Sirocco este un model foarte interesant şi abia aşteptăm să vedem şi alte smartphone-uri premium de la HMD Global. Din păcate, acest model a venit puţin cam târziu, dar sperăm ca urmaşii săi să fie mai „de actualitate” atunci când ajung pe piaţă.

Părţi pozitive

Dispozitiv premium realizat din materiale de calitate
Inlcude husă în pachet
Snapdragon 835 este în continuare un chipset performant
Autonomie bună
Are încărcare wireless şi rezistenţă la apă

Părţi negative

Camera foto este ţinută în spate de software
Nu are stabilizare optică
Nu are jack pentru căşti
Design-ul este puţin învechit

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult