Nokia 8: un flagship „clasic” în forma sa cea mai pură [REVIEW]

08.11.2017
Nokia 8: un flagship „clasic” în forma sa cea mai pură [REVIEW]
Ecran, performanţă şi autonomie

Ecran

Compania finlandeză HMD pare să fie foarte concentrată pe calitatea hardware-ului pe care îl integrează în smartphone-urile sale, iar display-ul de pe Nokia 8 nu dezamăgeşte. Avem de a face cu un panou IPS cu rezoluţie QHD, ceva ce nu întâlnim foarte des în ultima perioadă, majoritatea producătorilor care aleg rezoluţii înalte optând pentru panouri AMOLED, întrucât sunt mai eficiente din punct de vedere al consumului de energie.

Din fericire, panoul este de o calitate foarte bună oferind culori naturale în toate situaţiile, în timp ce luminozitatea îl recomandă pentru orice tip de utilizare, chiar şi în soare puternic. Fiind vorba despre un panou IPS, avem de a face cu o tentă de culoare caldă, fără roşu suprasaturat, însă rezoluţia înaltă nu este tocmai necesară. La 5,3” în diagonală, HMD putea să păstreze rezoluţia Full HD, lucru care ar fi dus la un consum mai mic de energie. Având în vedere că software-ul telefonului oferă şi o funcţie „always on”, activă doar atunci când telefonul detectează mişcare, rezoluţia QHD şi retroiluminarea pornită la o valoare mică aproape permanent îşi arată impactul asupra autonomiei.

Performanţă

Capitolul performanţă din review-uri însemna ceva în urmă cu câţiva ani, când diferite companii implementau diferit diverse procesoare sau funcţii software, care puteau avea un impact semnificativ asupra experienţei utilizatorilor. În vremurile noastre, orice smartphone mid-range funcţionează impecabil în utilizare normală, deci de la un smartphone high-end nu putem avea aşteptări joase.

În cazul Nokia 8, am testat varianta cu 4 GB memorie RAM şi 64 GB stocare, care s-a comportat exemplar în toate situaţiile. Faptul că avem de a face cu un Android fără modificări semnificative nu oferă avantaje aici, având în vedere procesorul de top folosit. Testele de performanţă demonstrează faptul că HMD Global poate realiza un smartphone puternic, comparabil cu restul dispozitivelor de pe piaţă, cel puţin la acest capitol.

 

Test Scor
3DMark Ice Storm Unlimited 40.787 puncte
3DMark Slingshot Extreme 3.513 puncte
PC Mark Work 2.0 6.808 puncte
AnTuTu 162.482 puncte
GFXBench (Car Chase) 721,6 Frames (12 FPS)
Basemark (Medium) 43.535 puncte
GeekBench Single-Core: 1.923 / Multi-Core: 6.557
A1SD Read: 447,61 MB/s / Write: 183,86 MB/s

 

Autonomie

Spuneam mai sus că autonomia este afectată de faptul că display-ul foloseşte o rezoluţie înaltă şi că beneficiază de o funcţie „always on”. Adevărul este că poţi scoate lejer 4-5 ore de utilizare cu display-ul aprins la o singură încărcare, performanţă comparabilă cu alte smartphone-uri de top. Din păcate însă, în stand-by, telefonul consumă mai multă energie decât ne-am aştepta, însă cam în toate situaţiile de utilizare normală poţi beneficia de măcar o zi de utilizare, dacă nu chiar una şi jumătate. 

Părţi pozitive

Preţ sub cel al concurenţei
Hardware de top şi performanţă pe măsură
Nu include „bloatware”
Performanţă foto bună pe timp de zi

Părţi negative

Android-ul fără personalizări mai mult încurcă decât ajută
Performanţa foto pe timp de noapte este slabă
Designul poate părea puţin învechit

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult