HMD Global laudă dispozitivele Nokia folosind în special argumentul experienţei de utilizare Android „pură”, însă acesta este probabil cel mai mare dezavantaj al lui Nokia 8. În linii mari, experienţa de utilizare este aproape identică cu cea de pe Nokia 5, telefonul oferind pre-instalate doar aplicaţiile Google standard.
Problema este că sistemul de operare a fost personalizat mult prea puţin, anumite aspecte deranjante fiind în continuare păstrate. De exemplu, la încheierea unui apel la căşti, Android-ul standard aprinde din nou display-ul pentru a marca sfârşitul apelului, lucru care poate duce la apăsări nedorite ale display-ului atunci când telefonul este în buzunar. De multe ori m-am trezit cu telefonul setat pe luminozitate maximă, sau cu modul Do Not Disturb activat din senin.
De asemenea senzorul de amprentă este mult prea sensibil, putând fi acţionat din buzunar din greşeală. Deşi acest lucru nu duce nici la aprinderea display-ului, nici la deblocarea telefonului, este posibil ca după repetate încercări de autentificare, telefonul să fie blocat complet, doar PIN-ul putând debloca ecranul.
Anumite funcţii de bază precum afişarea procentajului pentru baterie nu există în software-ul Android standard, fiind necesară accesarea meniului de setări rapide pentru a verifica consumul, întrucât pictograma din partea de sus este mult prea mică pentru a oferi detalii concludente. În rest, totul este la locul lui, sertarul de aplicaţii putând fi accesat cu o glisare de jos în sus pe ecranul principal. Un alt aspect deranjant pentru o parte dintre utilizatori ar putea fi faptul că toate pictogramele aplicaţiilor pre-instalate sunt încadrate în cercuri, fără opţiunea de a dezactiva fundalul aplicat automat.
Un smartphone high-end din 2017 nu este doar un dispozitiv performant, utilizatorii având pretenţia ca şi camera să fie de top, mulţi alegând modelul telefonului în funcţie de performanţa la acest capitol. Nokia 8 nu dezamăgeşte, însă nici nu se află printre cele mai bune dispozitive pentru amatorii de fotografie.
HMD Global a optat pentru doi senzori de 13 megapixeli, unul color şi unul monocrom, care pot fi folosite individual sau împreună, pentru fotografii cu detalii mai pronunţate. Ambele beneficiază de stabilizare optică, iar lentila f/2.0 realizată folosind tehnologia de la ZEISS este potrivită pentru majoritatea situaţiilor, însă nu poate fi comparată cu modelele cu f/1.6 sau f/1.8 pe care le-am văzut pe alte dispozitive în 2017.
În timp ce fotografiile sunt bune spre foarte bune în lumină naturală, faptul că focalizarea este foarte înceată poate deranja utilizatorii obişnuiţi cu smartphone-uri care fac fotografii instant în toate situaţiile. Acest lucru este şi mai deranjant pe timp de seară, unde focalizarea este mult mai lentă. Tot în lumină slabă este dezamăgitoare şi performanţa camerei, imaginile fiind destul de întunecate şi lipsite de detalii, departe de performanţele pe care le-am atins cu iPhone 8, iPhone X, HTC U11 sau Galaxy S8.
O funcţie interesantă şi unică pentru Nokia 8 este Bothie, posibilitatea de a realiza fotografii sau filmări folosind două camere în acelaşi timp (cea principală şi cea frontală). Ecranul este împărţit pe jumătate, iar filmările pot fi realizate în rezoluţie 4K. Motivul pentru care poţi filma în 4K şi cu camera frontală este faptul că avem de a face cu un senzor similar de 13 megapixeli cu obiectiv f/2.0 şi aici, însă fără stabilizare optică.
Aplicaţia de cameră oferă control manual pentru majoritatea funcţiilor uzuale, iar toate setările sunt poziţionate în locurile normale, fără meniuri complicate.
Nokia 8 este un smartphone bine pus la punct din punct de vedere al hardware-ului integrat, cu o construcţie solidă, însă cu un design uşor învechit. Software-ul este singurul aspect care trage puţin în jos experienţa de utilizare, în timp ce camera lasă loc pentru îmbunătăţiri. Ca un prim efort pentru un smartphone high-end cu Android din partea HMD Global, Nokia 8 este greu de ignorat, însă aşteptăm cu interes câteva update-uri software.
Preţ sub cel al concurenţei
Hardware de top şi performanţă pe măsură
Nu include „bloatware”
Performanţă foto bună pe timp de zi
Android-ul fără personalizări mai mult încurcă decât ajută
Performanţa foto pe timp de noapte este slabă
Designul poate părea puţin învechit