Tastatura
Un adevărat Communicator nu se poate lipsi de tastatură, E61i nefăcând excepţie de la regulă. Prima impresie despre tastatură este de soliditate excesivă, tastele superioare stânga şi dreapta având un feedback tactil foarte slab şi o cursă mică, încât cu greu îţi dai seama dacă ai reuşit să apeşi butonul.
Rigiditatea tastelor însă se dovedeşte de bun augur la scrisul email-urilor şi SMS-urilor, unde E61i excelează. Foarte rar s-a întâmplat să tastez greşit prin apăsarea tastelor adiacente celei vizate. O ciudăţenie a layout-ului tastaturii este plasarea Backspace sub litera P, care ocupă extremitatea dreapta sus.
Tastatura se iluminează automat, când senzorul înregistrează o scădere a luminii ambientale. Iluminarea se face foarte uniform, fiind printre cele mai bune la telefoanele care mi-au trecut prin mână.
Autonomia
Bateria, cu o capacitate impresionantă de 1500 mAh, este unul din punctele forte ale telefonului. Ca să vă faceţi o idee ce înseamnă 1500 mAh, vă pot spune că nu am încărcat telefonul deloc în săptămâna cât l-am testat. În tot acest timp am vorbit cel puţin o oră la telefon, am navigat prin Wi-Fi, am transferat prin Bluetooth pozele realizate cu telefonul, am tastat o parte din testul pe care îl citeşti şi am realizat mai multe sincronizări cu serverul de email intern.
Mă bucur să văd că Nokia nu a făcut rabat la autonomie în cazul lui E61i, orice Communicator fiind inutil în clipa în care te lasă bateria la nevoie.
Telefonul
Nokia E61i este motorizat de sistemul de operare Symbian 9.1 Series 60 UI, deci avem parte de un browser web derivat din Mozilla, suita QuickOffice, player Flash, audio, video şi vizualizator de fişiere PDF. O absenţă notabilă este programul Mail For Exchange, ce poate fi însă descărcat de aici gratuit.
Procesorul lui E61i, un Texas Instruments OMAP, se comportă decent în marea majoritate a timpului, dar nu suficient de bine pentru cei ce s-au obişnuit cu PDA-urile motorizate de procesoare Intel PXA270, ce permit vizualizarea filmuleţelor DivX necomprimate.
Sincronizarea cu PC-ul se face prin Nokia PCSuite, un program foarte uşor de utilizat şi îmbunătăţit cu fiecare nouă versiune. Pentru operaţia în sine se poate apela la cablul de conectare USB sau conexiunea Bluetooth.
Iniţierea convorbirilor, trimiterea de SMS-uri, registrul de apel, toate funcţiile de telefonie sunt identice cu cele ale modelelor Nokia motorizate de Symbian 9.1 S60. Ca observaţie personală, un smartphone Symbian se apropie mai mult de un telefon mobil, pe când un PDA phone motorizat de Windows Mobile se apropie mai mult de un PC, decât de un telefon.
Imaginea unui telefon de business a fost asociată la început cu seria Communicator a Nokia, nişte mini laptop-uri dacă vreţi. Modelele seriei au avut un succes imens în rândurile celor care au nevoie de acces la email, internet şi funcţii de bază office pe durata călătoriilor.
Cu mai mulţi ani în urmă însă telefonul de business preferat a devenit RIM Blackberry, datorită dimensiunilor scăzute, tastaturii QWERTY şi funcţiei push-email, ce permitea livrarea email-urilor către telefon în doar câteva secunde după recepţionarea mesajelor de către serverul de email.
De la apariţia primului Blackberry au apărut multe telefoane care încearcă să imite succesul RIM, dar puţine reuşesc să câştige cotă de piaţă semnificativă. Acum o să aruncăm o privire asupra concurentului Nokia, dornic să recâştige coroana pierdută. Modelul se numeşte Nokia E61i, şi este succesorul modelului E61, faţă de care aduce câteva îmbunătăţiri, unele minore, altele mai importante, ce justifică lansarea unui nou model.
Diferenţele faţă de Nokia E61
Comparaţia între cele două modele, accesibilă aici, scoate în evidenţă un profil mai îngust al lui E61i, comparabil cu un portofel fără bani. E61i păleşte puţin la cantitatea de memorie internă faţă de E61: 60 MB faţă de 75 MB. Lipsa radio-ului FM este compensată de camera foto de 2 megapixeli fără autofocus si blitz.
Construcţie
La prima privire nu poţi să nu fii impresionat de grosimea lui E61i, care la 11,5 mm intră pe teritoriul Samsung. Odată luat în mână însă lucrurile se schimbă, cele 150 de grame încadrându-l pe Nokia E61i în categoria PDA Phone-urilor.
La greutatea crescută contribuie în principal platoşele metalice care acoperă spatele şi faţa telefonului. Acestea dau o senzaţie de soliditate şi rezistenţă crescută la utilizarea îndelungată.
Camera foto este plasată pe spatele telefonului şi este încadrată de un inel metalic. Lentila nu este protejată, deci atenţie la cum ţineţi telefonul în buzunar. Pe lateralul telefonului, în stânga, avem butoanele de control al volumului şi de iniţializare a unei înregistrări audio.
Plasarea orizontală a ecranului telefonului permite vizualizarea cu uşurinţă a informaţiei, în special a paginilor web. Din păcate dimensiunea mare a ecranului ar fi justificat o rezoluţie crescută, măcar un 416 x 351 pixeli, ca la modelele Nokia E60 şi E70. Ecranul se comportă decent în lumină directă, dar este loc de îmbunătăţiri.