E65 a fost un smartphone interesant la vremea lui, acum aproximativ un an. Dar vremea lui a cam trecut, iar acum a venit timpul lui E66. Nokia E66 promite să-l facă uitat pe înaintaşul său şi să-i atragă pe cei care vor un telefon inteligent.
Un slider cu stil
Nokia E66 este, evident, tot un slider, ca E65. Este disponibil în două culori, gri şi alb. În comparaţie cu E65 este puţin mai mare şi mai greu, cântărind 121 de grame.
Urmaşul lui E65 are, în principiu, aceleaşi funcţii software şi hardware. Nu lipseşte clasicul controller cu 5 direcţii înconjurat de tastele standard pentru telefoanele Nokia cu Symbian. Sunt prezente la datorie cele două taste dedicate convorbirilor şi cele două butoane corespunzătoare funcţiilor de pe ecran (softkeys), tasta de ştergere şi 4 butoane pentru 4 funcţii software: Home, Contacts, Messaging şi Calendar.
Nici laturile telefonului nu scapă de butoane. Pe dreapta se înghesuiesc volumul, înregistrarea vocală şi butonul pentru camera foto. Pe stânga sunt plasate portul microUSB, infraroşu şi intrarea audio pentru căşti de 2.5 mm.
Ecranul este de 2.4 inch, cu rezoluţie 240 x 320 pixeli. Este o dotare standard pentru telefoanele Nokia din serie E.
Nokia E66 are o tastatură numerică normală, care nu ridică probleme în timpul folosirii. Cei care preferă tastaturi QWERTY vor avea, evident, reproşuri de făcut. Însă E66 este doar un smartphone care, chiar dacă se doreşte un dispozitiv de business, nu prea este. Tastatura normală şi lipsa unei suite office care să permită editarea documentelor sunt tot atâtea piedici în calea utilizatorilor de business.
Symbian S60
Anul trecut, când apărea N95 cu Symbian S60 3rd Edition Feature Pack 1, E65 era lansat fără acest Feature Pack. Acum, deşi N78 are deja Feature Pack 2, Nokia E66 nu are decât update-ul Feature Pack 1. Este politica Nokia de a da prioritatea dispozitivelor din seria N. Feature Pack 2 ar fi adus un spor de performanţă vizibil pentru E66, însă acesta a fost privat cel mai nou update pentru S60.
Nokia E66 mai este dotat cu o cameră foto de 3.2 MP care nu rupe gura târgului, un accelerometru care roteşte automat ecranul în funcţie de poziţia în care este ţinut telefonul, GPS integrat, Wi-Fi şi HSDPA pentru Internet, plus slotul microSD plasat alături de baterie.
Nokia E66 are în cele din urmă ca target aceeaşi categorie de utilizatori ca şi E65. Este vorba de oamenii care vor un telefon cu funcţii avansate, dar care să arate ca un telefon obişnuit ca design şi dimensiuni.