Cei care îşi doresc cea mai bună camera foto de pe smartphone de ultimă generaţie nu trebuie să mai aştepte. Nokia a lansat Lumia 1020, terminalul cu senzor foto de 41 MP. Alături de Samsung Galaxy S4, HTC One şi Sony Xperia Z el este unul din cele mai importante telefoane lansate anul acesta. Urmaşul lui Nokia 808 PureView, unul din ultimele modele cu Symbian, rulează Windows Phone 8, un sistem de operare modern ce poate sta alături de Android şi iOS. În plus, experienţa finlandezilor în construcţia telefoanelor mobile poate fi recunoscută imediat la Nokia Lumia 1020. Să ne uităm în continuare la lista de specificaţii.
De departe cea mai importantă facilitate este camera foto PureView. Nokia a dorit dintotdeauna să poată crea cea mai bună cameră pentru un telefon mobil şi modele precum N8, N86 şi N95 sunt o dovadă a acestui fapt. Calitatea şi zgomotul imaginii au fost principalele probleme de-a lungul timpului, iar finlandezii au ales o soluţie interesantă. Dacă nu poţi să pui un senzor foarte mare în carcasa telefonului, pune unul cu foarte mulţi pixeli. Atunci când combini mai mulţi pixeli dintr-o anumită zonă, rezultă unul mai clar, cu o culoare bine definită. În plus, poţi să oferi zoom 3x fără pierderea calităţii.
Nokia 808 PureView a fost un tur de forţă pentru producător, însă nu s-a vândut deoarece era scump, rula un sistem de operare pe moarte şi era mare şi greu. Lumia 1020 are dimensiuni decente, o greutate acceptabiă de 158 g şi rulează ultima versiune a sistemului de operare Windows Phone. Aproapte că toate celelalte facilităţi ale sale pălesc în faţa camerei foto PureView. Ne aşteptăm ca sistemul de operare să se mişte foarte bine, motorizat de acel chipset Qualcomm Snapdragon. Cât despre ecran, ştim deja că va fi superb.
Modulul foto al lui Lumia 1020 este unic. El are o grosime mai mică de 8 mm şi integrează un senzor de 1/1.5”, puţin mai mic decât la 808 PureView. Obiectivul este format din şase lentile. Cu un hardware mai puternic, telefonul poate captura imagini de 38 MP (4:3) sau 34 MP (16:9), salvând în acelaşi timp şi o imagine mai mică, procesată, de 5 MP. Nokia s-a gândit şi la fotografii foarte pretenţioşi şi oferă Pro Camera, o aplicaţie cu care poţi controla manual aproape toate funcţiile camerei foto. Un mod de fotografiere Manual este cu adevărat o raritate pe piaţa smartphone-urilor.
Cu cei 41 MP pe senzor, Nokia Lumia 1020 permite un zoom 4x în timpul filmării 1080p şi zoom 6x în timpul filmării 720p. Acesta nu este zoom-ul digital cu care suntem obişnuiţi. Mărirea subiectului se face fără pierderea calităţii. Pe lângă toate acestea, camera foto este una dintre puţinele dintr-un smartphone dotată cu un sistem optic de stabilizare a imaginii. El a fost demonstrat la Lumia 920 şi s-a dovedit a fi foarte eficient.
Carcasa lui Nokia Lumia 1020 este construită din policarbonat. Butoanele se află pe latura dreaptă, iar conectorul USB şi difuzorul au fost amplasate pe latura inferioară. Pe latura superioară găsim jack-ul audio şi slot-ul pentru microSIM. Lipseşte slot-ul pentru card şi utilizatorii vor trebuie să se mulţumească cu memoria internă de 32 GB. Din ea, o parte va fi folosită şi de sistemul de operare. Lumia 1020 are două accesorii importante. Unul din ele permite încărcarea bateriei wireless, iar cel de-al doilea îl transformă într-o cameră foto compactă, cu un grip generos. În plus, acesta din urmă integrează şi o baterie suplimentară.
Nokia Lumia 1020 va fi disponibil în Europa în lunile următoare. Preţul la liber nu a fost anunţat, dar ne aşteptăm la o sumă mare.