Nokia Lumia 930: telefonul Windows Phone (aproape) perfect

Nokia Lumia 930: telefonul Windows Phone (aproape) perfect
Ecran, hardware, autonomie

Ecranul are o diagonală de 5” si rezoluţie Full HD, Lumia 930 fiind terminalul cu cea mai ridicată densitate a ecranului lansat vreodată de Nokia. Amatorii de tehnologie probabil că vor indica timid către puţinele modele cu ecrane QHD disponibile acum, însă densitatea de 441 ppi este excelentă şi este mai mult decât suficientă pentru cei care nu se pot lăuda cu o privire de vultur.

Un simpatizant vechi şi unul dintre cei mai competenţi integratori ai tehnologiei AMOLED, Nokia nu dezamăgeşte nici de data aceasta. Panoul AMOLED oferă un negru profund, unghiuri de vizualizare perfecte şi un contrast practic infinit, care sunt avantaje implicite ale tehnologiei, şi o luminozitate maximă foarte bună. Ecranul AMOLED foloseşte un aranjament PenTile RGBG, însă, la această densitate, impactul negativ al tehnologiei este neglijabil.

Faţă de implementarea coloristică neutră remarcată la Lumia 1020, Nokia a ales de data aceasta să folosească o saturaţie ceva mai ridicată, fără a exagera însă prea mult. Cei care preferă însă un ecran cu culori cât mai apropiate de realitate pot accesa secţiunea Display din meniul Settings, care a fost îmbunătăţită odată cu actualizarea Cyan, unde vor găsi trei şabloane prestabilite şi reglaje separate pentru saturaţie, nuanţă şi temperatură.

Un aspect care va dezamăgi unii utilizatori este lipsa opţiunii software Glance, care afişează ora şi o serie de notificări atunci când terminalul este în stand-by. Compatibilă cu multe terminale Lumia deja lansate, opţiunea Glance este însă indisponibilă pe noul model de vârf Lumia 930 deoarece ecranul acestuia nu are o memorie internă.

Stratul de polarizare ClearBlack se achită bine de sarcini, vizibilitatea în lumina solară fiind suficient de ridicată chiar şi atunci când soarele vă bate peste umăr direct în ecran. Tratamentul olefobic este eficient, ecranul reţinând destul de greu amprentele şi fiind uşor de curăţat.

Din cauza controlului strict al platformelor hardware compatibile cu sistemul de operare Microsoft, terminalele Windows Phone nu au putut ţine pasul cu mereu mai rapidele modele Android. Această situaţie s-a modificat odată cu lansarea actualizării Windows Phone GDR3, când pe lista compatibilităţilor au apărut şi procesoarele moderne quad-core Snapdragon 800 de la Qualcomm.

Pentru utilizatorii Windows Phone care şi-au dorit un terminal mai puternic, Lumia 930 este probabil tot ce şi-ar fi dorit. Mai mic decât giganticul Lumia 1520, acesta oferă un ecran Full HD cu dimensiuni rezonabile şi o platformă hardware modernă care poate concura fără ruşine cu cele folosite de terminale Android de vârf lansate în ultima jumătate de an. Deoarece lista testelor disponibile pe platforma Windows Phone este redusă, ne-am rezumat doar la tradiţionalul GFXBench, însă procesorul Snapdragon 800 nu mai este o necunoscută pentru nimeni şi ştim deja la ce trebuie să ne aşteptăm. După cum se observă, rezultatul offscreen este ciudat de mic şi net inferior celui onscreen făcut la aceeaşi rezoluţie. Nu trebuie uitat însă că GFXBench pentru Windows Phone foloseşte interfaţa DirectX, nu OpenGL ES precum în cazul Android, şi este posibil ca acest mod de lucru, care nu este prea relevant în utilizarea normală, să aibă încă probleme.

Windows Phone s-a bucurat dintotdeauna de o optimizare bună pentru platformele hardware cu putere redusă de calcul, sistemul de operare şi aplicaţiile funcţionând foarte bine şi pe terminalele modeste precum Lumia 520. Unele aplicaţii mai gurmande, cum ar fi de pildă Nokia Maps, Nokia Camera sau Facebook, beneficiază de un spor de performanţă atunci când sunt folosite pe Lumia 930, însă actualizarea hardware este cu adevărat vizibilă atunci când analizăm timpii de încărcare ai aplicaţiilor. Produsele software pentru Windows Phone nu s-au lăudat niciodată cu timpi de încărcare scurţi, însă aplicaţiile multiplatformă mai masive precum Twitter sau Facebook pornesc acum la fel de repede ca versiunile lor scrise pentru iOS şi Android.

  • Ecran: 5”, AMOLED, 1920 x 1080 pixeli, ClearBlack, Gorilla Glass 3
  • Sistem de operare: Windows Phone 8.1 Lumia Cyan)
  • Chipset: Qualcomm Snapdragon 800 (MSM8974-AA)
  • Procesor: Krait 400, quad-core, 2,2 GHz
  • Procesor grafic: Adreno 330
  • RAM: 2 GB
  • Memorie: 32 GB
  • Card: Nu
  • Date: HSDPA, HSUPA, LTE
  • WiFi: 802.11 a/b/g/n/ac
  • Bluetooth: 4.0, A2DP
  • USB: microUSB
  • Cameră foto: 20 MP, F/2.4, stabilizare optică, PureView Pro 5 MP
  • Filmare video: 1080p
  • Cameră foto frontală: 1,2 MP, 720p
  • Baterie: 2420 mAh
  • Dimensiuni: 137 x 71 x 9,8 mm
  • Greutate: 167 grame
  • Altele: Nano SIM, Miracast, NFC, încărcare wireless, radio FM

Deoarece bateria terminalului are o capacitate de numai 2420 mAh, autonomie medie obţinută nu este deloc impresionantă: circa 29 de ore. Această perioadă a fost obţinută într-un regim mediu de utilizare, care a implicat activarea conexiunilor Wi-Fi şi 3G câte 8 ore pe zi, utilizarea suportului push (email, contacte, agendă, calendar, Facebook, Twitter, Skype) şi utilizarea câtorva aplicaţii uzuale. Alţi producători, cum ar fi de pildă LG, au reuşit să implementeze baterii mai consistente în terminale la fel de mari sau puternice şi au oferit autonomii mai bune, rezultatul obţinut pe Nokia fiind previzibil, dar dezamăgitor. Probabil că utilizarea unui mai eficient Snapdragon 801 ar fi îmbunătăţit lucrurile, după cum am remarcat la Galaxy S5 sau One M8, însă Nokia a folosit mai vechiul Snapdragon 800, iar rezultatele sunt aşa cum sunt.

Părţi pozitive

Platformă hardware puternică
Ecran AMOLED bun
Construcţie şi finisaje
Redare media
Cameră foto

Părţi negative

Autonomie
Comportament foto în lumina slabă
Mici buguri în captura foto şi video
Greutate cam mare

Urmărește Go4IT.ro pe Google News