Nokia Lumia 930: telefonul Windows Phone (aproape) perfect

Nokia Lumia 930: telefonul Windows Phone (aproape) perfect
Software şi telefonie

Unul dintre primele telefoane care foloseşte Windows Phone 8.1, Nokia Lumia 930 beneficiază nu doar de o actualizare hardware semnificativă, dar şi de o actualizare software care rezolvă multe dintre lacunele reclamate încă de la lansarea platformei.

Mediul grafic simplu bazat pe Live Tiles este unul dintre cele mai disputate aspecte ale sistemului de operare Windows Phone, o parte dintre utilizatori apreciind ordinea şi omogenitatea acestuia, în timp ce alţii îi reproşează rigiditatea şi monotonia. Microsoft a încercat să îmbunătăţească modul de lucru încă de la Windows Phone 8 GDR 3, când a implementat o coloană suplimentară de Live Tiles, iar Windows Phone 8.1 permite acum şi utilizarea unor Live Tiles transparente şi a unor imagini de fundal.

Pe lângă acest artificiu grafic, Windows Phone aduce şi alte modificări utile de interfaţă. Task Managerul, care a primit butoane pentru închiderea aplicaţiilor la WP 8 GDR3, permite acum închiderea lor şi printr-o mişcare în jos. Meniul pentru ajustarea volumului a fost şi el actualizat, acesta oferind acum două potenţiometre si un buton pentru controlul vibraţiilor.

Cea mai importantă facilitate nouă este însă Action Center. Un meniu pentru notificări similar celor cunoscute de la Android sau iOS, Action Center suplimentează indicaţiile grafice disparate oferite dintotdeauna de Live Tiles cu o listă centralizată. Notificările pot fi şterse în grup sau pe rând, aceste acţiuni actualizând corespunzător şi indicaţiile vizuale din Live Tiles.

Action Center oferă şi patru scurtături (Quick Actions) pentru cele mai des accesate funcţii software, acestea putând fi particularizate după dorinţă. Din păcate, din lista de opţiuni lipseşte tocmai comutatorul pentru controlul conexiunii de date. Microsoft a profitat de spaţiul suplimentar al acestui nou meniu pentru a afişa data calendaristică şi încărcarea procentuală a bateriei. Action Center este însoţit de o secţiune dedicată în meniul Settings, unde utilizatorul poate particulariza modurile de afişare, sunetele şi vibraţiile notificărilor pentru fiecare aplicaţie în parte.

Lista de noutăţilor este foarte lungă. Browser-ul platformei a fost construit pe baza codului Internet Explorer 11, un salt tehnologic care aduce sporuri de performanţă, WebGL şi suport HTML5 mai bun. Aplicaţia Calendar a fost îmbunătăţită cu Year View şi un foarte util Week Preview. Wi-Fi Sense permite conectarea automată la hotspot-urile publice şi partajarea datelor despre acestea. Aplicaţia pentru camera foto oferă acum captură în rafală şi butoane care pot fi personalizate. Sistemul de fişiere este ceva mai puţin restrictiv şi oferă acces la o serie de directoare precum Documents, Download, Music, Pictures, Video şi Ringtones din memoria internă sau SD card.

În final, pe lista de noutăţi mai putem adăugă Speed Dial în aplicaţia Phone, Sharing care se integrează cu aplicaţiile compatibile instalate, suport Miracast, o funcţie Search îmbunătăţită, geofencing, suport pentru datele aplicaţiilor în Backup, forţarea căutării actualizărilor în Market şi multe altele.

Windows Phone 8.1 are însă şi părţile lui dezamăgitoare. Astfel, browser-ul a pierdut opţiunea de alegere a motorului de căutare, utilizatorul fiind nevoit să acceseze mereu pagina Google în caz că nu agreează Bing. Suportul mult-aşteptat VPN a fost implementat, însă acesta oferă doar compatibilitate IPsec IKEv2, lăsând pe dinafară utilizatorii PPTP sau OpenVPN. Tastatura a primit un mod de scriere prin trasare numit Word Flow, care este similar celui cunoscut deja de la Swype sau SwiftKey, însă acesta nu este disponibil şi pe tastatura românească. În final, noul asistent digital Cortana, care este şi unul dintre punctele forte ale actualizării Windows Phone 8.1, nu este disponibil în afara Statelor Unite şi încă nu ştim dacă va fi vreodată localizat şi în limba română.

Alături de mai micul Lumia 630/635, noul Lumia 930 implementează platforma SensorCore, care este fundamentul tehnologic pentru aplicaţiile sportive şi de fitness pentru platforma Windows Phone. SensorCore urmează să sosească şi pe terminalul Lumia 1520 odată cu actualizarea Cyan, însă modelele mai vechi de telefoane care folosesc alte cipuri Qualcomm nu se vor bucura de acesta.

SensorCore foloseşte accelerometrul, giroscopul, modulul GPS şi un mod de lucru low-power al cipurilor Snapdragon 400 şi Snapdragon 800 şi transformă telefonul într-un pedometru mereu activ. Ideea a mai fost pusă în practică de Samsung, Fitbit şi alţii producători de telefoane sau accesorii, însă implementarea Nokia este atractivă deoarece are un consum energetic infim, nu este dependentă de o aplicaţie pentru că este integrată direct în sistemul de operare, nu necesită nici o setare dincolo de simpla activare iniţială şi pune datele colectate la dispoziţia oricărei aplicaţii interesate.

În acest moment, singura aplicaţie compatibilă pare a fi Bing Health & Fitness. Aceasta permite crearea unui profil de utilizator în care sunt specificate vârsta, înălţimea, sexul, greutatea şi lungimea paşilor în timpul mersului sau alergării, după care aplicaţia este gata de lucru. Utilizatorul poate alege nişte obiective care trebuie atinse, cum ar fi menţinerea sau scăderea greutăţii, iar SensorCore şi Bing Health & Fitness vor monitoriza tăcute în fundal progresul făcut zilnic.

Prestaţia modului de telefonie este bună, Lumia 930 nearătând deficienţe deranjante în perioada de testare. Casca are un volum ridicat şi o fidelitate satisfăcătoare, iar ansamblul cu patru microfoane oferă o fidelitate excelentă şi o atenuare a zgomotului de fundal foarte eficientă. Telefonul nu oferă un LED pentru semnalizare, un aspect care, combinat cu lipsa opţiunii Glance, văduveşte terminalul de un sistem pentru semnalizarea notificărilor

Difuzorul extern este foarte puternic şi are o fidelitate ridicată, acesta fiind apt pentru redarea în bune condiţii a vocii umane, a conţinutul media şi a tonurilor de apel. Deoarece capacul posterior nu este lipit de componentele interne, spaţiul de sub acesta funcţionează ca o cameră de rezonanţă care afectează puţin tonalitatea sunetului în momentul în care volumul difuzoarelor este prea ridicat.

Părţi pozitive

Platformă hardware puternică
Ecran AMOLED bun
Construcţie şi finisaje
Redare media
Cameră foto

Părţi negative

Autonomie
Comportament foto în lumina slabă
Mici buguri în captura foto şi video
Greutate cam mare

Urmărește Go4IT.ro pe Google News