S60 cu Feature Pack 2
Nokia N78 are la bază, ca orice smartphone finlandez, sistemul de operare Symbian S60. Ceea ce îl diferenţiază de celelalte telefoane inteligente Nokia este noul update: Feature Pack 2. Acesta aduce puţine noutăţi, unele dintre ele sunt chiar notabile.
Cea mai importantă îmbunătăţire pe care Feature Pack 2 o aduce este viteza superioară de navigare în meniuri şi de deschidere a programelor. Telefonul are 96 MB RAM, acest fapt contând şi el la capitolul viteză. Impresia de viteză este, din păcate, estompată de animaţiile din meniuri care după un timp devin agasante.
Feature Pack 2 aduce şi un Task Manager mai bun. Acesta poate fi apelat din orice aplicaţie prin intermediul meniului Options. Cu ajutorul acestuia se face foarte rapid trecere de la un program deschis la altul. Pentru cei care nu ştiu, Symbian nu păstrează programele în memorie dacă dai Exit ca la Windows Mobile. Dar dacă ieşi din program fără să dai Exit, pur şi simplu revenind la meniul principal, atunci acesta este păstrat deschis. Asta se traduce printr-o accesare viitoare mai rapidă a programului respectiv dar şi printr-o consumare mai rapidă a bateriei.
Personalizare
Sistemul de operare punctează şi la capitolul personalizare. Există mai multe tipuri de teme: teme generale (care modifică toate elementele ), teme doar pentru meniul principal, teme audio şi teme doar pentru ecranul de standby. Acesta din urmă poate fi personalizat cu ajutorul a 3 teme: cu bara de butoane sus (pe orizontală, în stilul clasic), cu bara de butoane pe verticală în partea stângă şi fără bară de butoane.
Meniul principal dispune la rândul său de 4 teme. În afară de modurile grid (cel normal, cu pictograme) şi list au fost adăugate alte două tipuri de vizualizări: Horseshoe şi V-shaped. Ambele presupun rotirea pe ecran a iconiţelor şi mai mult sporesc confuzia utilizatorului decât să uşureze accesul la aplicaţii.
Meniul multimedia
Singurul buton metalic al lui N78 este cel dedicat funcţiei principale a telefonului: multimedia. Acesta deschide un meniu care include următoarele aplicaţii: muzică, imagini, filme, jocuri, hărţi, Internet şiagenda de contacte.
Nu pot să spun că sunt încântat în mod deosebit de aspectul acestui meniu, dar îi apreciez funcţionalitatea. Nu include doar shortcut-uri către programele respective ci şi funcţiile acestora. Direct din acest meniu poţi accesa site-urile de la bookmarks, poţi reda melodii în format MP3 şi vizualiza imaginile stocate, de exemplu.
Este de apreciat şi viteza cu care se face navigarea în cadrul acestui meniu. Asta mai ales cu cât îmi amintesc că la alte telefoane din seria N erau probleme din acest punct de vedere.
Player-ul audio
Aplicaţia dedicată redării audio din S60 este motivul pentru care cei care au un astfel de telefon nu mai au nevoie de un player MP3 dedicat. Poate reda foarte multe formate audio, iar calitatea sunetului o găsesc foarte bună.
Nu lipsesc funcţiile standard precum shuffle, repeat şi egalizator cu posibilitatea creării de preset-uri noi. Există mai multe moduri de vizualizare (dacă vrei să storci bateria), posibilitatea reglării balansului şi a efectului spaţial. Modul de gestionare a listelor de melodii este foarte bun şi nu trebuie uitată funcţia de transmiţător FM. Cu ajutorul acesteia, poţi să transferi sunetul de pe telefon pe diverse dispozitive audio, casetofonul de la maşină de exemplu.
Cel mai mare reproş pe care un utilizator de business îl poate face S60-ului care însoţeşte toate telefoanele Nokia este imposibilitatea editării documentelor. Utilitarul Quickoffice inclus permite doar vizualizarea acestora. Dacă vrei să le şi poţi edita, trebui să cumperi o licenţă nouă.
Camera foto
Chiar dacă are cameră foto de 3.2 MP cu autofocus şi lentile Carl Zeiss, calitatea pozelor nu este extraordinară. Am văzut şi fotografii mai bune făcute cu un telefon. Dar nici nu se poate spune că sunt foarte proaste. Probleme cele mai mari apar la pozele făcute în condiţii slabe de luminozitate.
În schimb, este de apreciat aplicaţia dedicată care pune la dispoziţia utilizatorului numeroase facilităţi. Printre acestea timer-ul, reglarea tonului, a balansului de alb şi compensarea expunerii. După realizarea unei fotografii, meniul afişat permite fie acesteia ca aplicarea cawallpaper , fie atribuirea unui contact. De asemenea, din acelaşi meniu, fotografiile pot fi trimise prin bluetooth sau postate direct pe Internet.