În lumea zgomotoasă în care trăim, sunetele puternice ne afecteză serios auzul. Chiar dacă nu lucrăm pe un şantier sau lângă o stradă foarte circulată, auzul ne poate fi afectat de căştile cu care ascultăm muzică pe drum. Deşi în trecut era considerată o boală a bătrâneţii, scăderea acuităţii auditive poate fi observată în zilele noastre la multe persoane tinere. Un startup vrea să-i ajute pe aceştia să conştientizeze cât au pierdut din capacitatea de percepţie a sunetelor. Aplicaţia lor, lansată momentan doar pentru iOS, se numeşte Mimi şi simulează un test audio medical. Cum căştile sunt foarte importante în această situaţie, aplicaţia a fost optimizată pentru Apple EarPods şi Sennheiser HDA 200.
Aplicaţia Mimi îţi va oferi în două minute un profil auditiv, ce scoate în evidenţă cât de bine îţi răspunde urechea la diferite frecvenţe. Pe lângă asta, aplicaţia îţi poate simula modul în care aude o persoană în vârstă sau una ce-a lucrat mult timp pe un şantier. Acestea sunt primele facilităţi oferite de Mimi. Creatorii ei au planuri mari pentru ea. Cu ajutorul aplicaţiei, utilizatorii ar putea în viitor să aibă parte de un aparat auditiv virtual. Sunetele din jur vor fi preluate de microfonul căştilor sau de microfoanele smartphone-ului şi va fi procesat de telefon pentru a se potrivi profilului auditiv al utilizatorului.
Deşi nu are prea mult de-a face cu idee prezentată mai sus, Sony foloseşte deja smartphone-ul pentru a procesa sunetele din jurul utilizatorului. Topul de gamă Xperia Z2, lansat anul acesta la MWC, este livrat cu o pereche de căşti, dotate cu microfoane la exterior. Aceste microfoane preiau zgomotul de fond şi telefonul îl prelucrează pentru a-l folosi în sistemul de active voice cancellation. Funcţia ce până acum cădea în sarcina unui modul dedicat pe firul căştilor a fost preluată de smartphone. Să sperăm startup-ul ce-a creat aplicaţia Mimi va oferi în viitor o alternativă pentru aparatele auditive scumpe.