OnePlus 11, noul flagship al brandului secundar de la Oppo, a ajuns, în mod oficial, și în europa. Telefonul este similar în design și specificații hardware cu varianta anunțată luna trecută pentru China și vine în Europa drept unicul model flagship al brand-ului pentru acest an. Prețul scade puțin față de modelul Pro de anul trecut, dar și câteva dintre caracterisitcile hardware rămân în urmă. Cumva acesta pare să fie o întoarcere la „tradițiile” brand-ului, oferind un balans interesant de specificații hardware high-end, la un preț sub cel al concurenței directe.
Prețul este în continuare unul mare, dar mai ușor de digerat pentru cei care au maximum 1.000 de euro (4.699 lei, mai exact) pentru un telefon și vor cât mai multe caracteristici de top în această sumă.
De exemplu, OnePlus 11 vine cu Snapdragon 8 Gen 2 de la Qualcomm, cel mai puternic procesor din piață, alături de un ecran de 6,7” cu rezoluție QHD+ LTPO 3.0 la 120 Hz (variabil până la 1 Hz). Majoritatea telefoanelor „non-ultra” vin cu ecrane Full HD+ și cu luminozitate mai mică decât cei 1.300 nits oferiți de OnePlus.
Mai mult, acest model vine într-o singură configurație, cu 16 GB memorie RAM, dublu față de concurenții direcți în această zonă de preț, care oferă 8 sau maximum 12 GB. Din păcate, există și o singură configurație de stocare, de 256 GB, care ar putea fi de ajuns pentru mulți, dar cam puțin pentru cei care vin de la telefoane care au deja 256 GB. În lipsa unui card de memorie, această cantitate de stocare ar putea să devină problematică pe viitor.
Construcția este din sticlă Gorilla Glass Victus și metal pe margini, iar modulul de cameră este din nou unul „prelungit” de pe margine spre partea din spate. Anul aceasta a fost ales un cerc pentru încadrarea camerlor foto, ceva care scoate telefonul în evidentă. Există doar două variante de culoare, un verde cu textură lucioasă și un negru mat, mai „anti-amprente”.
Unde câștigă detașat OnePlus 11 puncte în plus este la capitolul baterie și încărcare. Bateria de 5.000 mAh poate fi încărcată la 100W, cu încărcătorul care este oferit în cutie. Acel încărcător este de asemenea unul universal și poate fi folosit și pentru alte dispozitive, precum un laptop sau tabletă.
Desigur, există câteva puncte unde OnePlus 11 vine cu dezavantaje față de modelele din piață. În ciuda parteneriatului cu Hasselblad, acesta este echipat cu camere cu senzori destul de mici, din generații mai vechi. Avem un Sony IMX890 de 50 megapixeli pentru camera principală, o cameră ultra-wide cu senzor Sony IMX581 pentru ultrawide de 48 megapixeli și un zoom 2x, prezentat drept cameră de portret, cu Sony IMX709 de 32 megapixeli. Practic, vorbim mai degrabă despre un sistem de camere mid-range, pe un telefon care este în rest cam „flagship”. Nu avem nici rating IP pentru rezistență la apă.
Dar cel mai important anunț legat de disponibilitatea lui OnePlus 11 în Europa este faptul că va primi suport software la cele mai înalte standarde din zona de Android. Brand-ul chinez promite același suport extins precum Samsung, cu 4 ani de actualizări de sistem și 5 ani de actualizări de securitate pe acest model. Fiind echipat cu OxygenOS 13, bazat pe Android 13 din fabrică, acesta va primi toate versiunile până la Android 17, inclusiv.
Pentru cei 4.699 lei la pre-comandă, clienții vor primi și căti Oppo Enco X2 true wireless, cam necesare, având în vedere că telefonul nu include un jack de căști. Lansarea oficială pe piața din România este stabilită pentru 16 februarie.