OnePlus a prezentat astăzi noua sa serie de dispozitive high-end cu 5G: OnePlus 8. Aceasta include două noi modele, ambele echipate cu cele mai puternice componente de pe piață și cu modem-uri de ultimă generație, care permit conectarea la rețelele 5G de orice tip: sub-6GHz și mmWave. Acestea rulează Android 10, au ecrane perforate cu rată de împrospătare înaltă, cât și sisteme de camere noi, mai performante. Desigur, odată cu specificațiile de top au crescut și prețurile, acestea fiind cele mai scumpe telefoane OnePlus de până acum.
Anul 2020 nu a venit doar cu dispozitive extrem de performante, ci și cu prețuri foarte mari pe piața de smartphone-uri, creștere cauzată de componentele în plus necesare pentru adăugarea conectivității 5G. Astfel, prețurile de pornire pentru modelele de top ale companiilor au ajuns chiar și la 1.000 de euro. OnePlus 8 este mai scump decât modelul OnePlus 7T din toamna anului trecut, însă acesta este în continuare mai accesibil, făcând puține compromisuri la capitolul dotări hardware.
După cum se poate observa și din lista de specificații hardware, modelul OnePlus 8 este unul dintre cele mai performante smartphone-uri de pe piață, fiind livrat cu un chipset Snapdragon 865, la fel ca Galaxy S20, de exemplu (în varianta US). Acesta vine în configurații 8+128 GB sau 12+256 GB și are un sistem de camere triplu. Acesta vine doar cu încărcare rapidă pe cablu pentru acumulatorul de 4.300 mAh și beneficiază de un ecran Full HD+ de 6,55” cu rată de împrospătare de 90 Hz.
Acesta nu apre să fie un upgrade foarte mare pentru modelul OnePlus 7T. Diferențele notabile sunt la capitolul design, decupajul în ecran fiind acum o perforare, în locul unui notch central, iar camerele sunt acum dispuse vertical, ca în cazul modelului Pro. Singurul motiv de upgrade ar fi puterea de procesare în plus și conectivitatea 5G.
OnePlus 8 pornește de la un preț de 699 euro, mai mare și decât prețul de pornire pentru modelele Pro din seriile 7 și 7T. Varianta în configurație de top costă 799 euro în Europa.
Până acum, telefoanele OnePlus erau considerate modele „aproape” flagship. Acestea au venit întotdeauna cu specificații de top și design și construcție premium, însă pentru a păstra prețul scăzut, OnePlus făcea compromisuri la multe capitole. În cazul OnePlus 8 Pro, compania a decis să nu mai dea înapoi. Astfel, OnePlus 8 Pro este un flagship în adevăratul sens al cuvântului, renunțând la statutul de „flagship killer”. Prețul este însă cel care „dă de gol” acest model.
OnePlus 8 Pro este de departe cel mai bine dotat telefon pe care compania l-a lansat până acum. Ecranul este acum perforat, făcând loc unei camere frontale în colțul stânga-sus, însă acest lucru permite telefonului să primească o certificare IP68 pentru rezistență la apă și praf.
Configurația hardware este similară cu cea de pe OnePlus 8 standard, cele două dispozitive oferind performanță similară. Desigur, există și alte diferențe. De exemplu, ecranul semnificativ mai mare beneficiază și de rezoluție QHD+ (3.120 x 1.440 pixeli), care poate rămâne activă chiar și atunci când ecranul este setat pe rata de împrospătare de 120 Hz, spre diferență de modelele Galaxy S20 de la Samsung.
Acesta este și primul telefon OnePlus echipat cu un modul de încărcare wireless Qi. În timp ce telefonul promite încărcare la 30W prin Warp Charge 30 Wireless, această tehnologie este proprietară și cel mai probabil alimentarea la această putere va fi posibilă doar cu încărcătorul OnePlus proprietar. Desigur, telefonul permite și încărcare wireless în sens invers a accesoriilor compatibile sau a altor telefoane. Încărcarea în acest mod este lentă, la numai 3W.
Camerele foto sunt însă un capitol la care OnePlus oferă un upgrade semnificativ. Avem de a face cu o cameră principală de 48 megapixeli, o cameră ultra-wide tot de 48 megapixeli, cu cea mai mare rezoluție de până acum, alături de un zoom optic 3x de 8 megapixeli și o cameră de adâncime de 5 megapixeli.
Toate acestea vin însă la un preț care nu mai diferențiază atât de mult OnePlus 8 Pro de concurență. Desigur, software-ul Oxyegen OS 10, care primește actualizări rapide și este cunoscut pentru performanță foarte bună este un avantaj, însă alte telefoane cu prețuri apropiate ar putea oferi încă avantaje la anumite capitole, precum camera foto. Chiar și așa, OnePlus 8 Pro se apropie la limită de pragul psihologic de 1.000 de euro:
Cele două telefoane sunt deja disponibile la pre-comandă pe diverse magazine online, cât și pe site-ul oficial OnePlus.com. Vânzările directe încep pe 21 aprilie.