OnePlus a început de câțiva ani să lase în urmă strategia originală, care oferea hardware performant la prețuri accesibile și a mers pe urmele Apple, cu prețuri și capabilități premium. Se pare însă că OnePlus a „copiat” și alte obiceiuri de la Apple, precum limitarea performanței pe dispozitive. În timp ce Apple limita doar telefoanele mai vechi, cu baterii „obosite”, care nu mai puteau asigura performanță de top, OnePlus limitează chiar performanța celor mai noi modele, OnePlus 9 și 9 Pro, în funcție de aplicațiile rulate.
AnandTech a realizat o analiză a modului în care OnePlus limitează performanța chipset-ului Snapdragon 888 artificial, probabil în încercarea de a economisi baterie. Dacă ați simțit că noul vostru smartphone OnePlus 9 sau 9 Pro se mișcă mai lent decât ar trebui în anumite aplicații, acesta ar putea fi motivul. Practic, compania a realizat o listă cu cele mai populare aplicații din Google Play Store, pe care le rulează folosind fie un profil de performanță scăzut, fie doar cu nucleele „eficiente”, care consumă mai puțină energie, dar care sunt și semnificativ mai lente.
Analiza AnandTech a fost realizată folosind teste de performanță în diverse aplicații. De exemplu, testul SPecint2006 a obținut scoruri de 41.30, respectiv 58,82 rulat nativ, dar atunci când aplicația a fost deghizată în Chrome sau în Twitter, scorurile au fost semnificativ mai mici. Aceeași situație s-a repetat și cu GeekBench și PCMark.
Se pare că OnePlus a ales cele mai populare aplicații, care ar putea fi cele mai mari consumatoare de resurse, și le-a limitat. Printre ele se află chiar și aplicațiile interne produse de OnePlus, care sunt preinstalate pe telefon. Mai mult, lista nu pare să includă și alternativele la aceste aplicații. De exemplu, Uber este pe listă, dar alternative precum Bolt sau Lyft nu sunt afectate.
Lista nu este obligatoriu completă, însă demonstrează că telefoanele OnePlus nu oferă întreaga performanță în aceste aplicații. Totuși, majoritatea sunt aplicații care nu necesită foarte multă putere de procesare, iar experiența de utilizare, chiar și în acest mod, ar putea fi neafectată, chiar și cu nucleele „eficiente”.
Probabil că această situație nu ar fi fost de interes dacă OnePlus anunța aceste limitări de la început, sau dacă oferea utilizatorilor posibilitatea de a alege dacă doresc sau nu performanță limitată. De altfel, aplicațiile de benchmark nu sunt pe această listă, întrucât acelea oferă rezultatele corecte pentru capabilitățile chipset-ului Snapdragon 888, deci este clar că dispozitivele pot mai mult.
sursa: AnandTech