OnePlus Nord, modelul original din 2020, a semnalat schimbarea în cadrul brandului chinez de smartphone-uri. Acesta a fost primul dispozitiv cu specificații mid-range din portofoliul său, și cel care a inspirat compania să se extindă și spre dispozitive mai accesibile. OnePlus Nord 2 are astfel rolul de a continua această inițiativă și de a demonstra că decizia originală a fost una bună, îmbunătățind majoritatea aspectelor telefonului original. Marele său avantaj rămâne însă prețul dar nici aportul de performanță nu poate fi ignorat.
OnePlus Nord 2 nu seamănă la exterior atât de mult cu originalul Nord, ci pare să aibă mai multe în comun cu modelele OnePlus 9 și 9 Pro, lansate la începutul anului. În locul unui sistem cu două camere frontale, cu decupaj mai mare, Nord 2 vine cu o singură cameră frontală, așa cum vedem pe majoritatea telefoanelor cu Android din ultimii ani. Dar cel mai mult seamănă cu seria OnePlus 9 pe partea din spate, unde avem de a face cu un modul de camere similar cu cel al flagship-urilor din prezent.
Vorbim despre un modul cu două obiective mare, dispuse pe verticală și încă unul mic, sub acestea. Este destul de evident însă că există o diferență de percepție a dispozitivului, acesta fiind lipsit de branding-ul Hasselblad, în ciuda unui senzor foto principal identic cu cel de pe OnePlus 9. Culoarea capacului de pe spate în varianta testată este însă un bleu pe care l-am mai văzut pe alte telefoane OnePlus din trecut.
Mi-ar fi plăcut însă ca OnePlus să aleagă o textură inversă pentru carcasa din spate. Asta pentru că întregul capac este lucios și se umple rapid de amprente, în timp ce zona modulului de cameră are o textură mată. Un capac mat ar mai fi rezolvat problema aceasta.
OnePlus Nord 2 este un smartphone care ar putea fi confundat cu un dispozitiv premium al altor producători, însă iese în evidență printr-un element caracteristic dispozitivelor acestui brand, pe care nu le au nici modelele „înfrățite” de la Oppo: un slider care controlează sunetul. Acesta este poziționat pe partea din dreapta, deasupra butonului Power, și are trei poziții: sunet pornit, vibrații și mod complet silențios.
Chiar dacă Apple și Samsung au început să scoată accesoriile din pachetele telefoanelor lor, alte companii nu par să se grăbească să le urmeze. OnePlus rămâne o companie care îți oferă în pachet cam tot ce ai nevoie, de la un cablu de alimentare USB-C to USB-A, la o husă de silicon și, desigur, un încărcător rapid cu putere de 65W cu tehnologie Warp Charge.
Căștile ar fi un element care lipsește, iar telefonul nu include nici măcar un jack de 3,5mm pentru căști „tradiționale”. Odată cu OnePlus Nord 2, compania a anunțat și căștile OnePlus Buds Pro, deci vedem direcția în care compania se îndreaptă, dorind mai degrabă să vândă astfel de accesorii. Și că tot vorbim de lucruri lipsă, acest model nu are nici un cititor de carduri SD, fiind limitat la stocarea internă din fabrică.
OnePlus Nord 2 este un smartphone de medie, dar pe care compania îl laudă că integrează tot ceea ce ai nevoie de la un dispozitiv mobil. Trebuie să fiu de acord astfel, în cazul unui smartphone, că nu „prea” ai nevoie de un ecran la 120 Hz, atât timp cât unul la 90 Hz este de ajuns pentru a oferi un aport de fluiditate în utilizare. Diferența de la 120 la 90 Hz este insesizabilă pentru majoritatea utilizatorilor, însă consumul extra de baterie este imediat sesizabil pe modelele care nu integrează ecrante LTPO, care își pot ajusta automat rata de împrospătare.
Ecranul de pe OnePlus Nord 2 nu pare să fie semnificativ diferit față de cel de pe modelul de generație trecută, oferind tot rezoluție Full HD+ și 90 Hz, cu o luminozitate peste medie. Desigur, ecranul este compatibil cu standardul de afișare HDR, deci va oferi o experiență de vizualizare de calitate pe Netflix, YouTube și alte servicii care oferă astfel de conținut.
Sub ecran este integrat și un senzor de amprentă, care nu pare să fie diferit față de cele pe care le-am văzut pe dispozitive OnePlus din ultima perioadă. Asta asigură faptul că vorbim despre un senzor foarte rapid, care rareori dă greș. Senzorii in-screen folosiți de OnePlus continuă să fie printre cei mai buni de pe piață și în 2021.
Când vine vorba despre performanța lui OnePlus Nord 2, aveam așteptări destul de mari, pe care telefonul le-a împlinit doar parțial în testele de performanță. Chipset-ul Dimensity 1200 este un model nou high-end de la MediaTek, care promite performanță de flagship la un preț redus. Ei bine, performanța poate fi considerată de „flagship”, dacă facem o comparație cu flagship-uri de acum vreo doi ani.
Și nu vorbim despre un procesor lent. Acesta beneficiază de o configurație 1+3+4 nu foarte diferită de ceea ce vedem pe Snapdragon 888, de exemplu, cu frecvențe comparabile: 3 GHz pe nucleul principal, 2,6 pe cele de performanță și 2 GHz pe cele eficiente. Diferența de performanță vine însă din două direcții: în primul rând, nucleul principal este un Cortex-A78, un model mai vechi, capabil să realizeze mai puține calcule la un ciclu. Apoi, faptul că este construit pe arhitectură de 6nm, proces de fabricație mai ieftin decât cel de 5nm, asigură un consum de energie puțin mai mare și degajare mai mare de căldură. În practică, asta rezultă în frecvențe ridicate susținute pe perioade mai scurte. Asta rezultă în scoruri mai mici în aplicațiile de teste, în special în cele care durează mai mult timp.
În realitate, Dimensity 1200 pare să fie un chipset foarte capabil, care nu pare să „obosească” în aplicațiile uzuale, sau chiar jocuri video. Ar trebui să ofere o experiență de top în orice caz de utilizare, însă nu se va apropia de performanța lui Snapdragon 888 de pe modelele OnePlus 9. Probabil de aceea și vedem o diferență atât de mare de preț între Nord 2 și acelea.
Autonomia este un punct la care OnePlus Nord 2 stă bine și sunt mai mulți factori care contribuie la asta. În primul rând, ecranul la 90 Hz nu consumă mult mai multă energie decât unul la 60 Hz, deci impactul asupra consumului este moderat. Desigur, există opțiunea de limitare la 60 Hz, pentru cei care vor și mai multă autonomie. Apoi, avem de a face cu un acumulator intern de 4.500 mAh, comparabil cu ceea ce găsim pe majoritatea flagship-urilor. Rezultatul este un smartphone de „două zile”, care, pe de altă parte se încarcă și foarte repede.
Telefonul vine cu un încărcător de 65W în cutie, care permite încărcare rapidă în mai puțin de o oră. OnePlus spune că poate fi încărcat în 15 minute pentru o zi întreagă de utilizare, ceea ce pare a fi similar cu ce am descoperit în testele noastre. Din păcate, nu există încărcare wireless, pentru cei care preferă să încarce puțin câte puțin fără cabluri, însă, în acest caz, nici nu este necesară.
OnePlus nu a mai schimbat foarte multe la software-ul Oxygen OS în ultima perioadă. Probabil următoarea schimbare majoră este aproape, întrucât compania a anunțat că va unifica software-ul său cu Color OS de la Oppo. Până când va veni acel moment, Oxygen OS 11 continuă să fie similar cu ceea ce am văzut anterior pe modelele OnePlus 8, Nord și 9.
Interfața, introdusă odată cu Oxygen OS 10, nu este tocmai apreciată de către fanii vechi ai brandului, care preferau skin-ul mai apropiat de cel de la Google, însă are destule capabilități extra și schimbări care ar trebui să asigure un confort în utilizare, încât poți trece cu vederea faptul că este inspirat de One UI de la Samsung.
OnePlus este o companie faimoasă pentru lipsa de bloatware, iar OnePlus Nord 2 rămâne în ton cu obiceiurile anterioare. Avem doar aplicațiile standard de la Google, aplicațiile OnePlus și Netflix. Nici măcar Facebook nu mai vine preinstalat pe dispozitivele acestui brand.
Sloganul pe care OnePlus îl folosește pentru Nord 2 este „tot ce ai nevoie”, dar în cazul camerei foto, există atât lucruri în plus, cât și câteva elemente lipsă. Nu că nu ar fi vorba despre o cameră performantă. Senzorul principal, cu obiectiv wide s-ar putea să fie unul dintre cele mai bune de pe un dispozitiv mid-range de pe piață. Problema sunt celelalte elemente din jurul său și câteva decizii ciudate pe partea software.
Să începem cu partea bună: fiind la nivel hardware cam aceeași cameră principală de pe OnePlus 9 și 9 Pro, cea de pe Nord 2 oferă rezultate foarte bune atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte. Cadrele au o plajă dinamică ridicată, mențin bine detaliile după procesare și oferă culori plăcute și cadre luminoase. Pe timp de noapte, se simte prezența unui obiectiv stabilizat, care asigură expuneri lungi fără efecte de mișcare.
Este astfel ușor de recomandat acest telefon pentru cei care caută un telefon cu o cameră foto performantă la un preț mai mic decât un flagship. Totuși, dacă o cameră ultrawide de calitate este importantă pentru tine, acest model nu va asigura o calitate la fel de bună. Rezoluția scăzută, de numai 8 megapixeli era deja la limită, însă OnePlus aplică și o procesare agresivă de sharpness, care în loc să accentueze detaliile, mai degrabă strică aspectul fotografiilor. Pe ecranul unui telefon nu se observă atât de mult această procesare, însă pe un ecran mare, efectul este imediat evident.
Pe timp de noapte, camera foto ultrawide, nici măcar pe modul nocturn nu face față, cadrele realizate cu aceasta fiind foarte întunecate și lipsite de detalii.
Vedem pe spatele telefonului o a treia cameră, însă aceasta nu este una macro, așa cum se credea inițial. Este vorba despre o cameră de profunzime, care este folosită în fotografii de tip portret. Rezultatele decupajului sunt decente, dar am văzut și telefoane fără senzori secundari care reușesc să separe subiectul de fundal foarte bine doar din software. Aș fi preferat să nu existe nici un senzor de profunzime, și nici o cameră macro de rezoluție slabă.
Cât despre software, acesta este decent, dar OnePlus a luat o decizie ciudată: a ales să pună încă două niveluri de zoom peste cel standard. Avem astfel opțiuni de 0.6x pentru ultrawide, 1x pentru wide și 2x și 5x pentru zoom. Dacă zoom-ul 2x, realizat prin crop pe senzorul principal este foarte „utilizabil”, cel 5x nu reușește să scoată rezultate bune nici în lumină puternică. Lipsa de detalii caracteristică soluțiilor zoom „hibrid”, care folosește un zoom digital și crop pe senzor simultan, cât și procesarea agresivă, duc la pierderea detaliilor din oricare cadru.
Per total, OnePlus Nord 2 are o cameră principală foarte bună, o cameră ultrawide la limită și moduri zoom așa-si-așa.
OnePlus Nord 2 pare să ducă la bun sfârșit ce și-a propus, oferind un succesor real pentru modelul Nord original. Cel mai mare upgrade va fi evident la capitolul foto pe camera principală, dar nici autonomia nu este de ignorat. Totuși, acest model este atât de bun, încât pare că brandul OnePlus își face concurență singur, fiind mult mai ușor de recomandat un Nord 2 față de un OnePlus 9 sau 9 Pro. Mai ales dacă iei în calcul că diferențele principale sunt procesorul și încă 30 Hz pentru display. Lucruri extra precum un ecran de rezoluție mai mare și o cameră cu mai mulți senzori secundari de calitate s-ar putea să nu conteze pentru mulți clienți, în timp ce autonomia este clar mai bună pe acest model.
Rămâne de văzut cât de bine va fi văzut în piață acest model față de concurența directă pe segmentul mid-range, precum Galaxy A52 și A72 de la Samsung, sau modelul Xiaomi Mi 11 Lite.