Oppo a intrat abia anul acesta oficial pe piața din România, însă face deja eforturi mari pentru capta rapid atenția publicului. Modelele sale high-end sunt la fel de bine echipate precum cele ale concurenței, însă, mai mult decât alți producători de smartphone-uri, compania chineză oferă o atenție mare în special segmentului mid-range premium. Din această categorie de produse face parte și Reno4 Pro 5G, un dispozitiv care țintește puțin mai sus decât m-aș fi așteptat.
Am mai testat anterior modelul Reno3 Pro 5G de la Oppo și mă așteptam ca un dispozitiv lansat la atât de puțin timp după acela să fie ceva mai similar în termeni de finisaje și performanță. Se pare însă că Oppo lucrează repede atunci când dezvoltă noi serii, noul Reno4 Pro 5G fiind foarte diferit, în primul rând din punct de vedere al design-ului.
Sigur, dacă le vezi din față, cele două telefoane pot părea similare, însă capacul de pe spate și modulul de camere sunt complet diferite. Avem un capac realizat din sticlă mată, foarte diferită la atingere față de alte telefoane mate din ultimii câțiva ani. Iar culoarea, care este o combinație de gri, albastru și mov în degrade, va atrage cu siguranță privirile celor din jur.
De altfel, nici modulul de cameră nu este unul obișnuit. Cele trei obiective sunt dispuse vertical, dar sunt ieșite în relief suplimentar față de „dreptunghiul” în care sunt încadrate. Seamănă mai degrabă cu camerele de pe iPhone, decât de pe alte telefoane din ultima perioadă.
În utilizare, telefonul se simte foarte ușor pentru dimensiunile sale și chiar poate puțin prea subțire, lucru accentuat și de faptul că este foarte curbat pe toate părțile.
Chiar dacă avem de a face cu un telefon mid-range, ecranul său este curbat la margini, iar rama sa exterioară este realizată din aluminiu și este cromată. Asta înseamnă și că atrage imediat amprente, dar, din fericire, Oppo include în pachet cam toate accesoriile de care ai avea nevoie. Avem o husă transparentă din silicon, un adaptor de priză de 65W, cablu de alimentare (cu mufă Type-A) și o pereche de căști pe USB-C. La fel ca în cazul multor telefoane din ultimii ani, Oppo Reno4 Pro nu include un jack pentru căști.
Dacă este un element care nu s-a schimbat foarte mult de la modelul Reno3 Pro 5G, acela este ecranul. Oppo folosește din nou un panel OLED cu refresh rate la 90 Hz, cu rezoluție Full HD+ și cu o cameră frontală integrată într-un cerc în colțul stânga-sus. Fiind un ecran la 90 Hz, experiența de utilizare este semnificativ mai fluidă decât în cazul telefoanelor la 60 Hz, în timp ce panelul OLED permite integrarea și unui senzor de amprentă optic sub ecran.
Ecranul nu este obligatoriu calibrat pentru a afișa culori naturale, însă. Dar deja atât de mulți producători exagerează profilurile de culori, încât a devenit o obișnuință. Curbura ecranului este destul de subtilă, deci nu va deranja foarte mult în utilizare.
Am ajuns de câțiva ani deja în punctul în care telefoanele mid-range nu oferă o performanță sensibil mai slabă decât telefoanele high-end. În utilizare normală și majoritatea aplicațiilor și jocurilor uzuale, telefoanele mai ieftine se vor comporta aproape la fel ca telefoanele de top. Iar Snapdragon 765 de la Qualcomm a fost chipset-ul care a demonstrat că poate că nu avem nevoie să cumpărăm obligatoriu telefoane de 1.000 de euro pentru a beneficia de o experiență de calitate și conectivitate 5G, pe lângă.
Oppo Reno4 Pro este un telefon foarte performant atunci când nu ai de editat clipuri video în 4K sau când nu vrei să rulezi jocuri 3D pe cele mai înalte setări posibile. Pentru așa ceva ai ROG Phone III, de exemplu. Dar utilizatorii care sunt în ținta acestui produs, teoretic nici nu au nevoie de atât de multă performanță la bord. Având la dispoziție la fel de multă memorie RAM precum modelele high-end din piață și un procesor care permite rularea tuturor aplicațiilor în condiții bune și foarte bune, este greu să „împiedici” un Reno4 Pro cu ceva. Iar ecranul la 90 Hz accentuează senzația de „viteză” pe care telefonul o conferă.
Dar fiecare telefon trebuie să aibă și un dezavantaj pe undeva, pentru că niciun producător nu poate să facă un telefon „perfect”, care să ofere „de toate”. În timp ce Oppo Reno4 Pro vine cu un design subțire și ușor, acest model are un dezavantaj la capitolul autonomie. Cu greu vei trece de o zi de utilizare la o singură încărcare pe un acumulator de 4.000 mAh cu un ecran la 90 Hz.
Dar există și un avantaj pe care Oppo îl are și alți producători nu: încărcare rapidă la 65W. Poți aduce acest acumulator înapoi peste 50% în doar câteva minute și la 100% în câteva zeci de minute. Dar asta EXCLUSIV cu încărcătorul și cablul din pachet, pe care sigur nu le vei ține după tine. Încărcătorul este mare și greu, iar cablul este mai gros decât cele obișnuite.
La capitolul software, nu s-a schimbat nimic de la ultima testare Oppo. Avem de a face cu aceeași interfață ColorOS, bazată pe Android 10, care va fi actualizată probabil destul de curând la Android 11 și ColorOS 11. Oppo continuă să își preinstaleze propriile aplicații care nu adaugă ceva obligatoriu util, precum o aplicație de editat clipuri video cu filtre și efecte, sau aplicația care oferă sunete „relaxante”. Acestea ar trebui să fie opționale, nu obligatorii.
Interfața este stilizată cu elemente grafice proprii, dar nu este obligatoriu urâtă. Cu Dark Mode aplicat, aceasta arată chiar foarte bine, fiind pe alocuri inspirată de cea standard de la Google. Singura mențiune ar fi că în 2020, Oppo livrează telefoanele cu butoane de navigație, când deja majoritatea producătorilor oferă implicit gesturi. Și interfața Oppo integrează gesturile de navigație de la Google, dar trebuie activate separat de către utilizator.
La fel ca în cazul ecranului, Oppo Reno4 Pro țintește puțin mai sus decât ne-am aștepta de la un telefon de medie și cu camera sa foto. Avem parte de un sistem echipat cu trei senzori și trei obiective diferite, care oferă o calitate a cadrelor semnificativ peste medie.
Camera principală de 48 megapixeli reușește să capteze detalii bune pe timp de zi și beneficiază de un mod nocturn decent. Având la dispoziție laser pentru focalizare și stabilizare optică, rezultatele sunt foarte bune în majoritatea condițiilor de iluminare. Camera cu zoom 2x este însă doar „ok”, fiind evidentă trecerea de la camera principală la aceasta. Oppo oferă și zoom 5x hibrid folosind această cameră, dar rezultatele sunt utilizabile doar pe timp de zi. Noaptea, detaliile dispar aproape complet.
Camera ultra-wide este de asemenea surprinzătoare, pentru că servește un rol dublu. Este atât cameră ultra-wide, cât și cameră macro, iar senzorul de dimensiuni mari asigură un nivel de detalii decent pe timp de zi. Desigur, noaptea, chiar și cu modul nocturn activ, rezultatele sunt slabe.
Per total, avem de a face cu o cameră decentă, care în anumite situații poate oferi rezultate măcar comparabile cu ale unor modele de top ale altor producători. Nu intrăm în zona flagship, în niciun caz, dar pozele sunt de cele mai multe ori bune.
Dar adevărata problemă a lui Oppo Reno4 Pro este prețul. Producătorul chinez nu doar că a intrat pe piața din Europa în forță, dar a venit și cu prețuri comparabile sau chiar mai mari decât ale concurenței. Mi se pare fascinant că Oppo cere pe Reno4 Pro cu 12 GB RAM 3.999 lei la preț întreg, în condițiile în care atât costă și un iPhone 12 Mini, de exemplu, un telefon cu procesor de top și produs de Apple, companie cu renume pentru prețuri mari.
Ba mai mult, în gama de dispozitive cu Android cu 5G dintr-o categorie mai „mid-range”, avem și Galaxy S20 FE, care în continuare mi se pare cel mai bun smartphone pe care îl poți cumpăra anul acesta dacă nu vrei să dai 1.000 de euro pe modelele de top. Acela vine cu un procesor mai puternic, cu o cameră mai bună, autonomie mai mare și un ecran la 120 Hz, plus rezistență la apă și încărcare wireless. Iar prețul de pornire pentru Galaxy S20 FE este mai mic. Da, are mai puțină memorie RAM, dar experiența oferită este semnificativ mai bună.
Probabil că Oppo își va reorganiza gama de produse începând de anul viitor, când va trebui să umple golul din piață pe care îl va lăsa Huawei, care deja a început să scadă mult în Europa din lipsă de modele echipate cu servicii Google. Momentan, Oppo Reno4 Pro 5G este greu de recomandat la prețurile din prezent, chiar și peste un OnePlus 8T, produs de compania-soră, care vine cu procesor și ecran superioare.
+ Design premium
+ Performanță și camere peste medie
+ Încărcare extrem de rapidă
+ Include toate accesoriile necesare în pachet
- Autonomie destul de slabă
- Preț mare pentru hardware-ul oferit
- Puțin cam multe aplicații proprietare în Color OS