Se pare că problemele de producție au ajuns în sfârșit și în fabricile Apple. Compania americană a reușit să se ferească de criza semiconductorilor pentru mai bine de un an, însă Nikkei raportează că fabricile companiei vor trebui să oprească producția pentru câteva zile, pentru prima dată în ultimii peste zece ani, din cauza lipsei de stocuri de componente. Pentru o perioadă scurtă, niciun iPhone nou nu va mai ieși din fabricile partenerilor Apple.
Recent, Apple tăiase la jumătate comenzile de tablete iPad, pentru a folosi componentele lor în dezvoltarea de iPhone-uri, telefoane care sunt foarte căutate, în special în sezonul de sărbători. iPhone 13 se dovedește a fi încă un succes pentru companie, însă cei care își doresc astfel de telefoane, s-ar putea să fie nevoiți să aștepte până anul viitor să le primească.
Un raport publicat de Nikkei susține că anumite componente necesare pentru producția de iPhone întârzie să apară, iar în lipsa lor, liniile de producție vor fi oprite. Mai mult China impune limite asupra consumului de energie, iar aceste zile ar putea fi folosite pentru a alinia fabricile la cerințele autorităților din China. Tradițional, fabricile în care sunt asamblate produsele Apple lucrează în această perioadă peste program. Acum fabricile fac exact opusul.
De altfel, compania a anunțat partenerii în luna octombrie că va scădea numărul de comenzi pentru iPhone 13, tocmai pentru a încerca să evite o astfel de situație. Se pare că măsurile de acest gen nu au fost de ajuns. De la proiecții de 95 de milioane de unități iPhone 13 în 2021, Apple a scăzut la 83-85 de milioane la începutul lunii decembrie. De altfel, și producția din septembrie și octombrie a fost cu 20% sub așteptările companiei, scăzând apoi cu 25% față de așteptări în luna noiembrie.
Printre cauzele lipsei de componente în fabricile Apple se regăsesc și restricțiile din Malaiezia și Vietnam, cât și noile reguli din China, referitoare la consumul de energie. Desigur, lipsa materiei prime pentru partenerii care produc respectivele componente este un alt motiv pentru întârzieri.
sursa: Nikkei