În mod cert, Apple a mizat pe eficiență și nu performanțe brute cu noua serie iPhone 12. Apărute, deocamdată, din surse neoficiale, primele teste cu performanțele iPhone 12 nu arată foarte entuziasmant, ceea ce nu este neapărat un lucru rău.
În mod tradițional, producătorii smartphone se întrec în a livra performanțe de top pe dispozitivele nou lansate, fără a pune prea mult accent pe maximizarea autonomiei bateriei. Nu și de data aceasta.
Succesor pentru o generație iPhone deja lăudată pentru performanțele stelare, comparat alternativelor bazate pe Android, iPhone 12 și al său chipset A14 Bionic pe 5nm vin doar cu optimizări pe partea de eficiență, direcționând energia astfel conservată spre alți consumatori, cum ar fi modemul 5G.
Cât se poate de predictibil, primul iPhone cu 5G vine cu performanțe dezamăgitoare, dacă ne raportăm la alternativa cu Android din generația anterioară, bazată pe Snapdragon 865.
Totuși, nu trebuie să uităm că în mod tradițional strategia Apple nu a mizat pe performanța brută a unui chipset ultra-rapid, ci pe buna proiectare și optimizare a părții de software. Drept consecință, experiența iPhone a fost mereu mai fluidă decât pe Android, chiar dacă cele din urmă erau, teoretic, mai puternice.
Dacă ne raportăm strict la punctajele livrate de benchmark-uri precum AnTuTu, iPhone 12 este cu aproximativ 10% mai lent decât cele mai performante telefoane cu Android ale momentului, ba chiar cu 40% mai lent dacă analizăm doar partea de accelerare grafică. Chiar și pe segmentul memoriei, iPhone 12 este cu aproximativ 6% mai lent decât competiția. Apple va compensa acest aspect livrând 6GB memorie RAM pe modelul Pro, cu beneficii discutabile în termen practici.
Comparând „mere” cu „mere” iPhone 12 este cu doar 5%-6% mai rapid decât modelul iPhone 11 Pro Max, acesta fiind probabil cel mai modest salt de performanță din istoria lansărilor iPhone.