Philips Xenium I908 review

Philips Xenium I908 review
Camera foto, Autonomie, Concluzie

Camera foto

Prevăzută blitz LED, autofocus şi grup de lentile cu deschidere F/2.2, camera foto cu rezoluţie 13MP demonstrează performanţe rezonabile sub cer înnorat sau la asfinţit. Din păcate, funcţia de filtrare a zgomotului digital este cam agresivă, detaliile fine din imagini având de suferit.

Folosită pentru a fotografia în interiorul încăperilor, cu sau fără ajutorul blitz-ului LED, camera foto obţine instantanee mai întunecoase decât ar trebui, impunând mici corecţii în aplicaţia de editare imagine.

Folosită cu profilul de calitate Fine, funcţia de filmare dă rezultate foarte bune sub lumină solară directă, clipurile obţinute având un nivel de calitate apropriat unei camere video pentru amatori. Schimbările rapide de cadru trădează însă ajustarea întârziată a parametrilor pentru expunere şi focalizare, problema fiind des întâlnită la camere foto pentru telefon.

Video Test (click pentru download)

Din păcate claritatea crescută a imaginii vine cu un cost pe măsură, fiecare minut înregistrat ocupând aproximativ 100MB.

Autonomie

Ajutat cu un acumulator generos de 3000mAh, Xenium I908 a obţinut rezultate bune în testele de autonomie, însă fără a-şi adjudeca un avantaj categoric în faţa telefoanelor obişnuite cu Android. Tras în jos de ecranul Ful HD cu diagonală 5˝ şi chipsetul octa-core care nu pune eficienţa energetică pe primul plan, noul reprezentant al seriei de telefoane Philips Xenium se poate lăuda cu numai două zile şi jumătate de utilizare.

Power Save activat Utilizare normală

Cu o penalizare a performanţelor practic insesizabilă, modul Power Save duce autonomia la peste 3 zile şi jumătate. În ambele situaţii, conexiunea la internet a fost asigurată folosind reţeaua WiFi N, sau 3G pe timpul deplasărilor. Regimul de utilizare a implicat utilizarea suportului push (email, contacte, agendă, calendar, Facebook, Messenger, Twitter, Skype). Luminozitatea ecranului a fost controlată în modul Auto.

Preţ şi disponibilitate

Philips Xenium I908 este diponibil în România exclusiv prin oferta operatorului RCS&RDS, la preţul de 1199Lei.

Concluzie

Venit cu un pachet de dotări poate prea ambiţios pentru un smartphone care ar trebui să fie eficient în folosirea bateriei – procesor octa-core, ecran Full HD de 5˝ cu iluminare puternică şi o cameră foto de 13MP – Xenium I908 a ieşit totuşi cu fruntea sus din testele de autonomie, egalând sau chiar depăşind rivalul mult mai costisitor Galaxy Note 4. Chiar dacă performanţele nu pot fi comparate unui smartphone de top ca Note 4, experienţa avută cu Xenium I908  în folosirea de zi cu zi este mulţumitoare, ţinând cont de preţul cerut. Telefonul a demonstrat performanţe consistente în aproape orice situaţie şi nu a scos la iveală probleme majore.

Trecând la aspecte mai puţin pozitive, carcasa cu spate cauciucat rezistă foarte bine la uzură şi murdărire, dar scutul din sticlă aplicat peste ecran trebuie curăţat cu meticulozitate dacă dorim să păstrăm aspectul îngrijit cu care am fost întămpinaţi la prima pornire a telefonului.

Părţi pozitive

Performanţe bune
Ecran IPS cu rezoluţie Full HD
Autonomie bună
Dual-SIM
Finisaje rezistente la uzură şi murdărire

Părţi negative

Tratament oleofobic insuficient

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult