După doi ani de scădere vizibilă, piața globală de smartphone-uri în sfârșit dă semne de viață. Astfel, pe parcursul întregului an 2024, acest segment a înregistrat o creștere de 4% față de 2023. De altfel, 2023 a fost anul cu cea mai scăzută cerere de smartphone-uri din ultima decadă.
Datele vin de la agenția Counterpoint Research, presiunea economică aflată în scădere și introducerea funcțiilor bazate pe AI fiind nominalizate drept principale motive pentru care piața smartphone-urilor a crescut în 2024. Aproape toate regiunile s-au aflat în creștere, cu Europa, China și America latină ocupând primele trepte ale acestui podium.
Dintre producătorii de smartphone-uri, Samsung continuă să fie lider, cu o cotă de 19% din piață, grație în principal succesului înregistrat de modelele flagship Galaxy S24, dar și de unele dintre telefoanele midrange din seria A. Europa de vest și Statele Unite ale Americii sunt regiunile în care Samsung a înregistrat cele mai bune vânzări din 2024.
În ciuda unei scăderi de 2 procente față de anul precedent, Apple ocupă în continuare locul al doilea între fabricanții de smartphone-uri, în 2024, la nivel global. Seria iPhone 16 nu pare să fi fost la fel de populară precum predecesorii săi, utilizatorii Apple înclinând mai degrabă spre modelele mai scumpe iPhone 16 Pro și Pro Max, ceea ce a permis companiei să înregistreze venituri mai mari, chiar dacă numărul de unități vândute a fost mai mic.
De altfel, cam acesta pare să fie trend-ul actual, utilizatorii preferând mai degrabă smartphone-urile premium în dauna dispozitivelor mai accesibile. Iar costul mediu de achiziție al unui asemenea device continuă să crească, aducând și mai multe venituri fabricanților de smartphone-uri. De altfel, segmentul de smartphone-uri care costă peste 1000$ a crescut cel mai repede în 2024.
Xiaomi își păstrează cea de-a treia poziție în rândul preferințelor utilizatorilor de smartphone-uri, cu o creștere spectaculoasă de 12% față de vânzările înregistrate în 2023. Clasamentul este completat de alte companii chinezești, precum Vivo, cu o creștere de 9%, sau Oppo, în scădere cu 8% față de statisticile înregistrate acum doi ani.
În ciuda faptului că piața de smartphone-uri a dat semne de revenire în 2024, analiștii sunt încă sceptici în privința atingerii, în 2025, a performanțelor înregistrate înainte de pandemie.
Sursa: Counterpoint Research