Google a prezentat oficial noile modele Pixel 6 și Pixel 6 Pro, pe care le-a anunțat în urmă cu câteva luni deja. Compania a dezvăluit în sfârșit configurația hardware finală a celor două dispozitive, prețurile și data de lansare, dar a și prezentat câteva funcții software exclusive modelelor Pixel, cât și noi capabilități din Android 12. Cert este că cele două telefoane de la Google sunt unele dintre cele mai interesante dispozitive din ultima perioadă, și vin la prețuri neașteptat de accesibile, în comparație cu concurența din piață.
Dintre cele două dispozitive Pixel 6, modelul de bază pare cel mai atractiv, având majoritatea avantajelor și prețul mult mai accesibil. Vorbim despre un smartphone echipat cu un ecran de 6,4” cu rezoluție Full HD+ la 90 Hz, cu o configurație hardware internă care are la bază procesorul proprietar Google Tensor, 8 GB memorie RAM și 128 sau 256 GB stocare internă.
Procesorul Google Tensor are o configurație neobișnuită în comparație cu altele de pe piață. Acesta folosește două nuclee de performanță Cortex-X1, două nuclee de medie, Cortex-A76 și două nuclee de performanță scăzută, Cortex-A55. De asemenea, integrează un GPU Mali G78MP20 și funcționează alături de un cip de securitate Titan M2.
Ecranul modelului Pixel 6 este plat, ceva ce cu siguranță va fi apreciat de o parte dintre posibilii clienți, iar senzorul de amprentă este integrat în ecran. Google a renunțat la senzorul de pe spate sau metode complicate de autentificare prin recunoaștere facială precum senzori IR sau radar. Acumulatorul variantei de bază are o capacitate de 4.614 mAh, cu încărcare rapidă la 30W și încărcare wireless la 21W. O diferență notabilă față de Pixel 6 Pro este însă camera frontală, care are rezoluție de 8 megapixeli.
Și că tot vorbim despre camere foto, Pixel 6 este echipat cu un sistem cu două camere pe partea din spate. Telefonul are o „bară de camere” care merge dintr-o parte în cealaltă și găzduiește un senzor Samsung GN1 de 50 megapixeli f/1.85 pentru camera principală, stabilizat optic, alături de un ultra-wide de 12 megapixeli f/2.2. Acest model nu integrează o cameră cu zoom.
Construcția este realizată din sticlă Gorilla Glass Victus și aluminiu pe laterale, iar culorile capacului din spate sunt în două tonuri. Pixel 6 standard vine și cu suport pentru conectivitate 5G, dar nu include suport pentru rețele mmWave. Totuși, la fel ca modelul de top, și acesta este rezistent la apă și praf.
Pentru prima dată, Google dezvoltă și un telefon „Pro”. Nu este prima dată când compania lansează modele Pixel în două dimensiuni, însă în acest caz, Pixel 6 Pro oferă câteva diferențe notabile față de modelul mai mic. Vorbim în primul rând despre un ecran semnificativ mai mare și mai performant.
Cu o diagonală de 6,7”, rezoluție QHD+ și margini curbate, acesta este unul dintre cele mai performante ecrane de pe piață, mai ales când luăm în calcul faptul că folosește o rată de împrospătare variabilă de la 10 la 120 Hz pe tehnologie LTPO. Astfel, acest ecran este comparabil cu cel de pe Samsung Galaxy S21 Ultra și noul iPhone 13 Pro Max. Pixel 6 Pro este însă construit folosind oțel inoxidabil pe laterale, la fel ca iPhone-urile Pro, iar sticla rămâne Gorilla Glass Victus.
Varianta Pro oferă o baterie de 5.000 mAh, cu încărcare la 30W și încărcare wireless la 23W, în timp ce configurațiile hardware includ 12 GB RAM și 128, 256 sau 512 GB stocare internă. Alte diferențe ar fi adăugarea unei camere cu obiectiv periscopic, care oferă cu zoom optic 4x, de 48 megapixeli f/3.5 și stabilizare optică.
Ambele telefoane vin cu Android 12 preinstalat din fabrică. Vorbim despre varianta completă, cu interfață Material You, care își schimbă culoarea în funcție de wallpaper-ul ales. Printre funcțiile care probabil că vor fi disponibile doar în SUA, apare posibilitatea de protecție împotriva apelurilor de la roboți cu oferte comerciale, cât și posibilitatea de a suna la servicii de relații cu clienții prin intermediul Google Assistant, care te poate anunța atunci când un operator preia apelul.
Am văzut în cadrul prezentării Google câteva noutăți legate de funcții vocale. Este vorba despre dictare prin intermediul procesării locale, o funcție care asigură că dictarea este în timp real și ține cont de intonație și de contextul discuției. Mai mult, există acum traducere în timp real atât în cadrul conversațiilor text, dar și posibilitatea de a dicta și traduce în timp real pentru un interlocutor.
Cele mai interesante capabilități de procesare AI sunt însă la nivelul fotografiilor. Google a demonstrat Magic Erase, care poate să șteargă rapid și eficient elemente nedorite din fotografii, precum persoane din fundal sau obiecte. Apoi, există posibilitatea de a scoate efectul de blur de pe fețele persoanelor în mișcare din fotografii, sau adăugarea de efect de mișcare pentru fundal. Pentru prima dată, Google permite și filmare 4K la 60 de cadre pe secundă, chiar și în HDR, alături de algoritmi care procesează imaginile în timp real pentru a elimina zgomotul și pentru a permite astfel filmarea în condiții de iluminare slabă, la o calitate ridicată.
Multe dintre aceste funcții vor fi însă exclusive telefoanelor Pixel 6. Tot exclusiv telefoanelor Pixel vor fi și actualizările pe o perioadă mai lungă. Din păcate, utilizatorii de Pixel 6 nu vor primi mai mult de 3 actualizări de sistem, fiind limitați la același număr pe care îl primesc și toate celelalte modele din trecut. Ce vor primi însă garantat este 5 ani de actualizări de securitate.
Modelele Pixel 6 pot fi acum comparate în termeni de specificații hardware, dar și funcții software cu toate telefoanele de top de pe piață, însă Google mai are un as în mânecă: prețul. Pentru un telefon realizat din materiale premium, cu capabilități hardware de top și software foarte puternic, Google cere doar 650 de euro pentru varianta de bază cu 128 GB (599 dolari în SUA).
Pixel 6 Pro, în schimb, fiind un telefon comparabil cu ceea ce primim de la alte companii în variantele „Ultra” sau „Pro Max”, care pornesc de la câteva sute de euro peste 1.000, vine la un preț de numai 899 euro. Chiar și Google a recunoscut că în anumite teste de performanță, cipul Tensor ar putea să scoată scoruri mai mici, dar că va compensa prin capabilitățile îmbunătățite pe partea de procesare AI, care îți permite să faci mai multe cu telefonul.
Rămâne de văzut cât de mult contează toate acestea când telefoanele ajung în magazine, pe 28 octombrie. În România, seria Pixel 6 încă nu a fost confirmată și probabil că va fi disponibilă doar pe „piața gri”.
sursa: AnandTech