Dispozitivele inteligente de purtat la mână abia încep să prindă tracţiune pe piaţă sub forma unor ceasuri sau brăţări care se conectează la un smartphone, însă o echipă independentă crede că acestea nu sunt de ajuns. Aparent, avem nevoie să purtăm la mână un dispozitiv cu ecran mai mare, care nu trebuie conectat la nimic pentru a îndeplini toate funcţiile unui smartphone. Acesta se numeşte Portal şi este prezentat ca un concept de telefon flexibil, care poate fi realizat cu ajutorul fanilor prin IdieGoGo.
Asemeni tuturor proiectelor de pe site-uri de finanţare din partea comunităţii, proiectul Portal Wearable Smartphone este ieşit din comun şi este evident încă de la început de ce o companie mare nu ar investi în aşa ceva. În primul rând, avem de a face cu o tehnologie încă netestată. Creatorii dispozitivului Portal susţin că întregul telefon este realizat din componente flexibile, de la display-ul AMOLED de 6”, la carcasa din poliuretan ranforsată cu un strat de kevlar flexibil şi până la baterie.
În acelaşi timp, este greu să convingi o masă mare de oameni să poarte un dispozitiv atât de mare la mână. Pe lângă faptul că acesta ar fi mult mai greu decât un ceas obişnuit, designul ales nu este tocmai plăcut vederii, sistemul de prindere cu două curele obişnuite de ceas fiind o soluţie mai puţin decât ideală.
Trecând la capitolul specificaţii tehnice, cei şase designeri, ingineri şi programatori din spatele proiectului nu oferă foarte multe detalii concrete. Pe lângă faptul că plănuiesc să lanseze iniţial o variantă cu display de 6” şi ulterior una cu display de 4”, totul este puţin confuz. Aceştia susţin că vor include „cel mai rapid” procesor multi-core, 2 GB memorie RAM, 64 GB spaţiu de stocare, 4 camere foto, un acumulator de 3200 mAh şi toate antenele şi senzorii pe care îi întâlnim într-un smartphone modern.
Mai mult, dispozitivul ar trebui să fie rezistent la apă până la o adâncime de 10 m şi va rula o variantă personalizată de Android, cu o interfaţă bazată pe gesturi tactile.
Pentru a finanţa acest proiectul pe IndieGoGo, echipa are nevoie de 300.000 de dolari, din care au strâns deja 20.000 în primele 4 zile. Campania de finanţare va dura până pe data de 24 octombrie, iar proiectul ar trebui să fie finalizat în septembrie 2015.