Deşi nu atât de repede pe cât ne-am fi dorit, capacitatea acumulatorilor instalaţi în carcasa telefoanelor mobile creşte de la un an la altul, iar odată cu asta şi timpul de aşteptare la încărcare.
Încercând să amelioreze acest inconvenient, producătorii smartphone au echipat dispozitivele comercializate cu funcţie de încărcare rapidă a bateriei, implementată la nivel de hardware cu rezultate mai mult sau mai puţin spectaculoase, în funcţie de bugetul alocat.
Una dintre implementările cele mai reuşite este tehnologia Quick Charge oferită de chipseturile Qualcomm. În versiunea actuală, suportul Quick Charge 3.0 permite furnizarea unei puteri de până la 18W, suficient pentru încărcarea unui acumulator în aproximativ o oră şi jumătate. Şi mai ambiţioasă, tehnologia proprietară Huawei Super Charge poate livra 22.5W, iar alternativa Oppo VOOC – 20W.
Teoretic, conectorul USB Type-C folosit cu dispozitivele mobile de generaţie recentă poate prelua o putere de până la 100W, însă testarea acestei limite pentru încărcarea bateriei unui smartphone în condiţii de siguranţă nu pare posibilă cu tehnologiile actuale.
Pregătit pentru viitoarea generaţie de chipseturi Qualcomm, standardul Quick Charge 4.0 va permite încărcarea bateriei telefonului mobil ajustând dinamic curentul preluat de la adaptorul AC, selectând între 5V (4.7 – 5,6A) şi 9V (3A). Trebuie spus că noul standard nu menţionează şi opţiunile pentru 12V sau 20V folosite anterior, după ce experienţa practică a demonstrat că folosirea unui voltaj ridicat are drept consecinţă eliberarea unei cantităţi prea mari de căldură în carcasa dispozitivelor.