Cele scrise mai jos sunt reacţia unui cititor, care utilizează de 14 ani produse Apple, la editorialul „Siri – (aproape) inutil în România„. Am decis să publicăm acest material deoarece este amplu şi bine documentat.
Pentru autorul articolului:
Dacă te documentai un pic mai mult ai fi aflat că SIRI este în stadiu de beta, şi nicidecum versiunea finală, iar pina la versiunea finală mai e de lucru.. Mai mult decât atât, România din câte ştiu eu (şi oricine altcineva care caută un pic pe net) nu face parte din ţările care aduc venituri importante către Apple, aşa că este normal ca prioritate să aibă ţările care aduc cele mai mari venituri. Până la urmă, totul se reduce la profit.
Acum despre articol şi luând în calcul faptul că Siri este beta (lucru pe care trebuia să îl menţionezi în articol):
– Lista de tip „Nu uita să…” – dacă tu îmi arăţi englezi, francezi, nemţi, etc care pot înţelege corect şi reda la fel de corect un nume gen „Ionuţ” sau „Grigorişcuţă” atunci îţi dau dreptate… Chiar şi cu nume gen „Dan”, „Carmen” sunt probleme în aceasta versiune beta pentru orice non-nativ al oricărei ţări pentru care Siri are suport momentan. Acest lucru nu este valabil doar pentru România, ci şi pentru alte ţări (de menţionat aici ca lipseşte din această versiune suportul pentru japoneza, chineză care pentru Apple sunt două pieţe foarte importante). Deci până când Siri nu va avea suport şi va recunoaşte limba română acest aspect este total irelevant.
– „Trimisul SMS-urilor” – vezi Lista de tip „Nu uita să…”
– Starea vremii: Siri foloseşte pentru răspunsuri serviciile celor de la WolframAlpha, sau cele de la Yahoo, Google etc. Aici problema legată de localizare este cu bazele de date ce conţin hărţile. Aşa cum acum ceva timp a fost acel „scandal” legat de baza de date lăsată necriptată în care apăreau coordonatele GPS şi alte coordonate de identificare, Apple a lăsat să se înţeleagă ca lucreaza la o versiune proprie a Google Maps. Asta cu atât mai mult cu cât vor să renunţe la serviciile Google (asta se vede şi din achiziţiile făcute anii trecuţi).
– Aflarea de informaţii – pentru informaţii în genul cerut in demo sau pe site este folosit YELP, iar din câte ştiu eu YELP nu ştie de muuuuuulte ţări.
– Stabilirea unor întâlniri – daca vrei sa te întâlneşti cu cineva, se presupune ca ai avut unul/doua contacte şi ai un număr de telefon, o adresa de email. Şi ca să nu le pierzi, nu ar trebui să le salvezi în agendă????
– Găsirea unui contact – implică recunoaşterea limbii române. Vezi mai sus.
– Navigare şi direcţii – vezi „Starea vremii”.
Cam asta ar fi legat de conţinutul articolului, acum legat de „Şi nu cred că Apple se va grăbi să-l implementeze. Google, pe de altă parte…” Din câte am observat de-a lungul timpului nu cred ca Apple a scos vreun produs beta care sa nu funcţioneze foarte bine chiar şi pentru un beta, iar produsele finale sunt 99% bug free… Pe cand Google: câţi ani a stat cu Gmail în stadiu de beta? Cât despre Android: este un sistem de operare care este şi va fi în stadiu de beta chiar şi atunci când cei de la Google îl declară final (vezi lansarea Ice Cream Sandwich – jumătate din demourile cu sistemul de operare, şi chiar au afirmat ca este final, au eşuat). Eu unul prefer să aştept cât trebuie, DAR ceea ce primesc să meargă, nu să instalez patch-uri şi tone de update-uri…
Cât desire comentariile gen „nu are multitasking”, „ba are multitasking”, „nu e dual-core”, „are 1 GB de ram”, „are x GHz..” mi se par total irelevante şi total aiurea: daca vrei să îţi iei un telefon care să fie mai tare decât al vecinului/colegului şi vă place să vă bateţi în specificaţii nu aveţi decât; DAR nu mai comparaţi mere cu pere. Pentru ca nu aveţi cum. iOS şi Android sunt două sisteme diferite care rulează în condiţii diferite: iOS este un sistem închis în care Apple controlează totul de la nivel de hardware până la cel software. Mai mult decât atât iOS rulează doar pe câteva device-uri, deci e mult mai uşor de controlat la nivel de optimizare a resurselor. Ce dacă un iPhone are 512 MB RAM şi nu 1 GB? Sistemul de operare e optimizat să ruleze în acei 512 MB şi să mai rămână memorie pentru aplicaţii/filme etc. Pe de altă parte, faptul ca Android este „free” are parte de o mare fragmentare a pieţei, de unde rezultă un număr mare de device-uri cu n configuraţii pe care trebuie să ruleze, iar din acest motiv nu se poate face o optimizare a sistemului de operare sau a resurselor utilizate.
iPhone şi telefoanele bazate pe Android (valabil si pentru tablete) au target-uri diferite, atât ca utilizare cât şi ca destinaţie. Eu unul folosesc produsele Apple de vreo 14 ani şi nu mă văd lucrând pe altceva. Nu cred că pot descrie sentimentul pe care îl am încă după atâţia ani, atunci când pornesc/deschid MacBook Pro-ul, iPad-ul, iPhone-ul, iMac-ul sau Mac Pro-ul. E acel sentiment de încântare şi de plăcere ca lucrezi pe ceva care te ajuta să îţi faci treaba, dar în acelaşi timp nu te „agasează” / deranjează.. Doar funcţionează şi o face al dracului de bine.
Cam atât am avut de spus.