Unele dintre cele mai de succes dispozitive vândute de Xiaomi sunt cele de sub brandul de buget Redmi, dintre care cele din seria Note oferă de obicei un mix de specificații ridicate și prețuri accesibile. În timp ce variantele Pro cu siguranță vor fi de interes pentru cei care își doresc camere de rezoluție înaltă fără să plătească peste 2.000 lei pe un telefon, sau ecrane foarte rapide, Redmi Note 11 „standard”, varianta de bază a seriei, este adresată celor care își doresc un telefon „corect” fără eforturi financiare mari. Astfel, pretențiile scad puțin în materie de performanță.
Așa cum este de așteptat de la telefoane de buget, Redmi Note 11 nu va fi echipat cu cele mai noi componente, lucruri care afectează design-ul. Astfel, în locul unui ecran cu margini subțiri pe toate laturile, avem un telefon care are o „bărbie” pronunțată în partea de jos a ecranului, ceva ce nu mai vedem pe telefoanele premium de câțiva ani deja. Dar asta nu e nimic, pentru că Redmi Note 11 nu este un telefon premium.
Iar asta observi imediat ce pui mâna pe dispozitiv. Acesta areun capac din plastic mat, care face tot telefonul să pară mai ușor. De asemenea, acesta este un element în minus de care trebuie să ai grijă, întrucât nu se va sparge prea ușor. Ce mi s-a părut foarte ciudat la acest model este faptul că deși capacul este mat, amprentele încă se pot observa pe suprafața lui. S-ar putea să fie de vină și culoarea telefonului de test: negru. Rama din jurul ecranului pare să fie din metal la prima vedere, dar se dovedește a fi plastic.
Singurul material mai „premium” de pe acest model pare să fie sticla de pe ecran, Gorilla Glass 5, care ar trebui să ofere o rezistență ridicată la zgârieturi și șocuri mecanice. Totuși, față de alte telefoane de buget (și chiar premium), Xiaomi a ales să nu aplice o folie din fabrică peste ecranul lui Redmi Note 11. Din fericire, o husă de silicon este inclusă în pachet, pentru a asigura o protecție de bază. Am observat la această husă că acoperă chiar și marginile din jurul ecranului, în special la colțuri, deci s-ar putea ca aceasta să protejeze mai bine decât alte huse incluse în pachet.
Și că tot vorbim de accesorii, în ciuda prețului scăzut, Xiaomi încă oferă un încărcător rapid în pachet, cu putere de 33W, alături de un cablu de încărcare pentru acesta: USB-A – USB-C.
Alte elemente care mi-au atras atenția la Redmi Note 11 sunt grila de difuzoare din partea de sus, care asigură un sunet stereo mai puternic în redarea audio și port-ul infraroșu, care permite controlul dispozitivelor din casă prin intermediul aplicației Mi Remote. Puține alte telefoane oferă astfel de capabilități, în special la prețuri de buget. Desigur, fiind un telefon mai ieftin, Xiaomi a păstrat jack-ul de căști de 3,5mm, amplasat în partea de sus.
Tehnologia a ajuns atât de departe încât producătorii de smartphone-uri pot acum să ofere paneluri AMOLED la peste 60 Hz la prețuri de sub 200 de euro. Xiaomi Remi Note 11 beneficiază de un ecran Full HD+ de 6,43” cu refresh rate la 90 Hz, iar nici luminozitatea nu e tocmai de ignorat, la 700 nits. De exemplu, acest ecran este competitiv din punct de vedere al capabilităților și cu ecranele de pe iPhone 12 sau 13, care vin cu refresh rate la 60 Hz și luminozitate similară.
Unde diferă însă acelea de Redmi Note 11 este la redarea culorilor. Prețul premium asigură că Apple calibrează ecranele din fabrică, pe când culorile pe modelul Xiaomi pot fi mai puțin „naturale”, mai ales pe modul „Vivid” pe care este configurat din fabrică. Totuși, setat la 90 Hz, acest ecran oferă senzația de viteză și fluiditate în utilizare pe care nu o primești de la alte telefoane cu ecrane la 60 Hz. Per total, este un ecran bun, pe care m-aș fi așteptat să îl văd pe telefoane mai scumpe.
Fiind vorba de un telefon ieftin, nu mă așteptam la un procesor foarte performant, iar testele confirmă asta. Din fericire însă, în utilizare, telefonul nu s-a simțit neapărat lent. Chiar și în configurația testată, cu Snapdragon 680 și 4 GB memorie RAM, nu am simțit că utilizarea zilnică pune Redmi Note 11 în dificultate. Sigur, dacă începi să pui jocuri cu grafică 3D complexă sau să rulezi multiple aplicații în fundal, vei simți întârzieri în utilizare, în special la schimbul între aplicații. Totuși, nu este un telefon recomandat pentru asta.
Performanța este satisfăcătoare și vei putea rula majoritatea jocurilor, atât timp cât le setezi pe profiluri de grafică mai scăzute, de genul „medium” sau „low”. Iar pentru Facebook, Instagram, fotografii și Chrome, nu vei întâmpina prea multe probleme. Software-ul MIUI 13 permite și realizarea unui „upgrade” software de memorie RAM folosind stocarea internă a telefonului cu 1 GB, dar în practică diferențele vor fi minore. În funcție de aplicație, s-ar putea ca acest „RAM virtual” să fie benefic sau să nu afecteze cu nimic experiența de utilizare.
Probabil că nu sunt multe aspecte la care Redmi Note 11 va fi mai bun decât multe alte telefoane din piață, dar la capitolul autonomie, acesta stă foarte bine. Acesta este lejer un telefon de două zile, fiind echipat cu o baterie de 5.000 mAh. Mai mult, acesta poate să fie încărcat la 30W, deci în jumătate de oră ajunge la 50% din capacitate. Astfel, chiar dacă rămâi fără baterie, atât timp cât ai o priză în apropiere, poți adăuga o zi de utilizare în doar jumătate de oră.
Trebuie să recunosc că nu mă așteptam ca MIUI de la Xiaomi să fie un avantaj al acestui dispozitiv. Asta pentru că MIUI este în general un software care întotdeauna este la un pas de a fi cu adevărat ușor de recomandat. Anumite probleme din trecut ale acestuia încă nu au fost rezolvate, în special în varianta în limba română. Există în continuare traduceri ciudate și opțiuni ale căror nume nu sunt tocmai clare. Personal, folosesc dispozitivele electronice în limba engleză, așa că acest lucru nu m-a afectat niciodată. Totuși, dacă luați telefonul și preferați o interfață în română, sua îl cumpărați pentru cineva care nu știe engleză, acesta este un dezavantaj al tuturor modelelor de la Xiaomi.
Totuși, MIUI 13, cea mai recentă versiune a interfeței Xiaomi, este un upgrade bun față de MIUI 12 și oferă o interfață mai „curată”, cu mai puține asemănări cu iOS decât în trecut. Totuși, cele două „zone”, de notificări și de control, rămân încă prezente. Fără un „notch” care să le delimiteze, accesarea notificărilor sau setărilor rapide este întotdeauna un proces mai „ciudat”.
Chiar dacă avem de a face cu MIUI 13, versiunea de Android de pe Redmi Note 11 nu este cea mai recentă. Acesta vine cu Android 11 preinstalat. Xiaomi lansează update-uri diferit față de alți producători, așa că s-ar putea ca MIUI 14 de anul viitor să vină pe acest model tot sub Android 11. Totuși, atât timp cât experiența de utilizare este rapidă, iar telefonul oferă destule funcții rapide, și are acces la actualizări de securitate, este mai puțin relevant dacă acesta primește sau nu ultimul Android. De altfel, în zona de buget, multe telefoane nici nu primesc prea multe actualizări și nu prea se lansează cu cele mai recente versiuni de software, așa că suportul Xiaomi este apreciat.
Un mare plus pentru Xiaomi este însă în ultima vreme faptul că reușește să livreze telefoane fără prea mult „bloatware”. Avem un folder cu aplicații „recomandate” precum Amazon, Facebook, Spotify sau AliExpress, PUBG Mobile și aplicația Netflix, necesară pentru certificarea pentru streaming HD. În rest, Xiaomi oferă doar aplicațiile proprii și cele de la Google.
Fiind unul dintre puținele telefoane de buget cu difuzoare stereo, acesta ar putea fi unul dintre cele mai performante la acest capitol. Sunetul este redat la volum înalt, iar muzica se aude decent, dar nu extraordinar. Basul aproape că lipsește, iar mediile și înaltele se cam confundă la volum foarte mare. Pe la 80% din maximum, calitatea este ceva mai bună.
Pentru că avem de a face cu un telefon mai ieftin, Xiaomi a ales să nu adauge costuri în plus pentru integrarea senzorului de amprentă în ecran, așa că a folosit unul mai ieftin, integrat în butonul power. Chiar dacă suprafața este mai mică, acesta este rapid și recunoaște degetul din diverse poziții. Totuși, am observat mai multe greșeli decât pe alte modele, în special dacă ai degetul puțin umed.
Este deja o regulă faptul că performanța în domeniul fotografiei pe mobil este direct proporțională cu prețul. Astfel, cu cât un telefon este mai scump, cu atât va oferi camere mai multe și mai performante. Iar acest lucru nu se schimbă nici în cazul de față.
Sigur, Redmi Note 11 este echipat cu patru senzori foto, însă unul este cu adevărat „utilizabil” în majoritatea situațiilor, în timp ce restul sunt integrați pentru a crește numărul de camere pe lista de specificații.
Camera ultra-wide, chiar și pe timp de zi, oferă cadre destul de întunecate, iar lipsa plajei dinamice duce de obicei la zone „arse” acolo unde bate lumină puternică de la soare. Cerul, în special devine în mare parte alb pe timp de zi. Apoi, camera macro are nevoie de o cantitate imensă de lumina pentru a putea oferi rezultate decente. Fotografiile pe timp de zi realizate cu această cameră nu au putut fi captate fără a fi „mișcate”. De altfel, camera macro este puțin „ascunsă” în setările telefonului, întrucât nu există un mod macro pe care să îl selectezi din bara de jos. Trebuie să accesezi setările din partea de sus a ecranului și să setezi modul macro pentru a putea realiza fotografii de acest gen.
Având în vedere că pentru modul portret pe camera principală, algoritmul software se descurcă destul de bine pentru a separa subiectul de fundal, integrarea camerei de adâncime de pe spate nu pare să aibă prea mult sens.
Și astfel ajungem la camera principală, de 50 megapixeli. Aceasta reușește să capteze detalii bune, dar cadrele par să fie mai întunecate decât în realitate. Din fericire, aceste imagini beneficiază de o plajă dinamică bună, care nu „arde” și nu pierde prea multe detalii în umbre. De altfel, aceasta beneficiază și de mod HDR de fotografiere, care poate fi setat pe „auto”.
Tot camera principală este folosită și pentru zoom 2x în mod „hibrid”, adică prin crop pe senzor. Rezultatele sunt decente, fiind disponibilă destulă rezoluție pentru a permite astfel de artificii pentru a oferi încă o perspectivă în aplicația de cameră. Rezultatele ar fi putut fi însă mai bune dacă una dintre camerele integrate ar fi fost „sacrificate” în favoarea uneia de tip zoom. De fapt, dacă lipseau cea macro și cea de adâncime și era integrată o cameră cu zoom mai bună, sau un ultra-wide mai capabil, întregul sistem ar fi fost mult mai bun.
Dacă este însă un caz de utilizare pentru care nu recomand Redmi Note 11, acela este modul nocturn. În acest mod este folosit exclusiv senzorul principal de 50 megapixeli. Problema este că acesta nu poate capta destulă lumină pe întuneric, nici măcar cu timp de expunere lung. De altfel, focalizarea în acest mod este „la ghici”, multe cadre fiind mult mai „blurate” decât ar fi cazul. La „blur” contribuie însă și lipsa stabilizării optice.
Astfel, avem o cameră decentă pe timp de zi pe senzorul principal, poate chiar puțin peste media pieței la această categorie de preț. Totuși, restul camerelor nu ies în evidență cu nimic față de oferta din piață.
Redmi Note 11 este un telefon bun pentru cei care au nevoie de un dispozitiv accesibil care să ofere o experiență de utilizare plăcută, fără pretenții înalte la capitolul jocuri 3D sau cameră. Probabil cel mai mare avantaj al acestui telefon este autonomia de 2 zile și încărcarea foarte rapidă asigurată de încărcătorul inclus. La prețul acesta (de la 999 lei), și ecranul este unul atrăgător, cu diagonală mare, rezoluție înaltă și chiar și refresh rate înalt, care asigură o experiență de utilizare mai fluidă.