Review Xiaomi 15 – Să fie acesta cel mai bun flagship compact?

08.04.2025
Review Xiaomi 15 - Să fie acesta cel mai bun flagship compact?

Noile modele de top de la Xiaomi ridică nivelul în materie de fotografie mobilă, însă Xiaomi 15, simplu, ar putea fi unul dintre cele mai bune flagship-uri compacte.

Dacă te numeri printre cei ca mine, care încă nu vrea să aibă o pseudo tabletă în buzunar tot timpul, opțiunile devin tot mai limitate, mai ales dacă vorbim despre segmentul flagship. Producătorii tind către ecrane din ce în ce mai mari, care sunt foarte bune pentru consumarea de conținut on the go, dar cred că încă există o piață pentru aceste modele cu ecrane de diagonală mai mică.

Faceți cunoștință cu Xiaomi 15, lansat în toamna anului trecut, alături de fratele său mai mare, Xiaomi 15 Ultra, pe piața din China. Recent a ajuns și în România, astfel că am avut câteva zile la dispoziție să mă joc cu un exemplar, să văd cum arată, cum se simte, cum se mișcă și cât de bine se descurcă camerele foto, un capitol foarte important pentru această generație de flagship-uri Xiaomi.

Un form factor bine ales

Noul Xiaomi 15 este, fără dar și poate, un telefon premium, și vei simți asta din momentul în care îl vei folosi prima dată. Șasiul din aluminiu, făcut sandviș între două fâșii de sticlă se simte foarte bine la atingere. Toată construcția îți conferă un sentiment de durabilitate, cu toate că recomand să folosiți husa inclusă în pachet, măcar până vă obișnuiți cu proporțiile telefonului. Totuși, ar fi păcat să spargeți sticla cu efect mat de pe spate sau modulul de camere absolut uriaș.

Partea din spate are propria identitate și nu este la fel de extravagantă ca cea a fratelui mai mare, Xiaomi 15 Ultra. În schimb, singurul lucru care perturbă aspectul aproape monolitic este modulul de camere, de această dată destul de pătrățos. Acesta face telefonul să se simtă puțin „greu de cap”, dar nu la fel de tare pe cât am observat în cazul altor telefoane.

Telefonul cântărește aproximativ 190 de grame și măsoară doar 8,1 mm grosime, iar diagonala de 6,36 inch este suficient de mare pentru activitățile de zi cu zi, dar îndeajuns de compactă pentru a nu face ca acest smartphone să se simtă ca o tabletă cu SIM. La acest lucru contribuie și faptul că Xiaomi a redus marginile ecranului. Acestea sunt uniforme pe toată circumferința, iar singurul lucru care întrerupe această simetrie este decupajul pentru camera frontală.

Xiaomi 15 folosește cel mai nou procesor Snapdragon Elite

Chiar dacă este cel mai mic – dacă îl putem numi așa – model din noua gamă, 15 este un adevărat flagship. Telefonul este alimentat de o baterie generoasă, ce măsoară 5.240 mAh. La nivel de procesor, Xiaomi 15 folosește noul Qualcomm Snapdragon 8 Elite, un octa-core cu proces de fabricație la 3 nm. Acesta oferă două nuclee de înaltă performanță, tactate la 4,32 GHz, acompaniate de alte șase nuclee de eficiență, care pot atinge viteze de până la 3,53 GHz. Acceleratorul grafic folosit este un Adreno 830.

Există mai multe configurații în care poți cumpăra noul Xiaomi 15, cu stocare internă între 256 GB și 1 TB. De asemenea, există versiuni cu 12 sau 16 GB RAM, astfel că nici cei mai puternici avizi utilizatori nu ar trebui să aibă probleme cu stocarea.

Procesorul se achită cu brio de orice sarcină, fie că vrei să te joci ceva sau faci foarte mult multitasking cu telefonul. Totul se mișcă cu foarte mare fluiditate pe ecranul ce poate funcționa cu o rată de refresh de până la 120 Hz. Am extras puțin peste o zi de utilizare din bateria telefonului, iar în momentul în care va trebui să încarci acumulatorul trebuie să știi că acesta se încărca cu până la 90W prin fir sau cu până la 50W cu ajutorul unui încărcător wireless compatibil. În plus, poți încărca alte dispozitive, fără fir, prin funcția de reverse wireless charging, cu puteri de până la 10W.

Utilizatorii de iPhone au un deja vu

Xiaomi 15 vine la pachet cu HyperOS 2, sistem de operare încă relativ nou. Această interfață a Xiaomi are la bază Android 15, spre deosebire de multe produse Redmi, care încă sunt blocate la Android 14. Xiaomi 15 promite patru ani de actualizări majore și până la șase ani de actualizare de securitate, ceea ce va prelungi viața acestui smartphone, spre deosebire de alte device-uri din gama mai ieftină Redmi.

Noul HyperOS nu este foarte diferit, cel puțin la nivel de interfață, de vechiul MIUI, iar dacă ești utilizator de iPhone, vei găsi multe similitudini în designul interfeței prezentă pe noul flagship Xiaomi. În combinație cu procesorul de ultimă generație, cantitatea generoasă de memorie RAM și ecranul de 120Hz, interfața rulează fluid, fără niciun fel de sincope.

Este așa cum te-ai putea aștepta de la un telefon care își dorește să concureze cu modelele de top de la Samsung sau Google, eventual să ademenească și câțiva clienți din tabăra mărului mușcat.

Xiaomi mizează pe camerele acestui telefon

Chiar dacă noul model împrumută aproape în întregime setup-ul de camere de la Xiaomi 14, acest lucru nu este deloc un minus. Ba chiar îl face unul dintre cele mai „dotate” telefoane actuale la nivel de camere. Am spus aproape în întregime deoarece Xiaomi a ales să folosească un nou senzor telefoto.

Astfel că pe spate avem un modul format din trei senzori: Wide, care funcționează și ca lentilă principală, de 50 MP; Telefoto de 50 MP; Ultrawide de 50 MP. Senzorul frontal, folosit pentru camera selfie a lui Xiaomi 15, este o unitate de 32 MP.

Camera principală se comportă exemplar în orice tip de lumină, așa cum te poți aștepta de la un flaghip în 2025. Detaliile sunt acolo, culorile sunt bine reproduse, însă mie mi s-a părut că Xiaomi a exagerat puțin cu partea de sharpening. Poate este doar o nepotrivire de gusturi, de aceea recomand să testați acesta aspect înainte.

În general, pozele făcute cu oricare dintre cele trei camere vor arăta foarte bine, dar vei observa că imaginile captate de camera ultrawide sunt ceva mai „soft”, lucru pe care îl vedem și la alți concurenți.

În schimb, Xiaomi 15 se descurcă foarte bine atunci când vorbim de poze cu zoom sau portret. Camera frontală este, la rândul ei, capabilă să producă selfie-uri corecte, putând capta detalii fine, iar culoarea tenului este bine reprodusă.

Iar pentru cei ce vor să filmeze cu acest device, aflați că suportă înregistrări în rezoluție de până la 8K în 30fps cu camera principală. Senzorii principali pot înregistra până la 4K 60fps. Calitatea este la un nivel comparabil cu cei mai importanți rivali, astfel că nu mă pot plânge de performanțele camerelor prezente pe noul Xiaomi 15.

Concluzii și prețuri

Xiaomi 15 poate fi un upgrade consistent sau o alternativă, dacă te gândești să treci dintr-o tabără în cealaltă. În oricare poziție te-ai afla, primește o construcție solidă, premium, un procesor de ultimă generație și camere cel puțin la fel de capabile ca cele ale celor mai importanți rivali din piață.

În România, noul Xiaomi 15 este disponibil începând cu prețul de 4.999 de lei, pentru versiunea de 256 GB stocare și 12 GB RAM. Dacă vrei varianta de 512 GB, atunci va trebui să scoți încă 400 de lei din buzunar.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Curios din fire, fascinat de tehnologie, jocuri, gadgeturi și pasionat de lumea auto, Ionuț și-a început cariera în jurnalism alături de echipa WASD.ro. De acolo a urmat o incursiune în presa automobilistică, alături de ProMotor. Când nu scrie despre mașini, redactează articole despre cele ... citește mai mult