Solana Labs, una dintre companiile din domeniul cripto aflate pe val, a anunțat în urmă cu câteva luni un smartphone Web3, numit Saga. Debutul pe piață al dispozitivului se apropie, iar noi informații despre proiect au fost făcute publice la un eveniment recent.
„Ținta noastră nu este să vindem 10 milioane de unități. Am fi foarte fericiți cu 25.000 – 50.000 de unități vândute anul viitor”, a declarat Anatoly Yakovenko, co-fondator al Solana, la TechCrunch Disrupt.
Pentru companiile fără experiență în domeniu este foarte dificil să lanseze un smartphone. Giganți precum Google, care produce smartphone-urile Pixel, au încă dificultăți pe această piață.
Yakovenko nu este, însă, străin de această industrie. El și-a petrecut mare parte din cariera profesională la Qualcomm, cel mai mare producător mondial de chipset-uri pentru telefoane inteligente, unde a ajutat alte companii, precum Microsoft, să lanseze smartphone-uri.
Pentru Solana un eșec nu va fi foarte costisitor. Potrivit lui Yakovenko, poți modifica relativ ușor un smartphone cu sistem de operare Android pentru a include elemente care țin de Web3.
În acest nou tip de internet, descentralizat, indivizii ar urma să aibă proprietate deplină asupra conținutului, datelor și activelor lor. În Web3 puterea ar urma să fie luată din mâinile monopolurilor – precum Google sau Facebook, care controlează Web 2.0 – și pusă în mâinile participanților. Tehnologiile cripto – criptomonedele, NFT-urile și blockchain-urile – sunt cele care stau la baza Web3.
Smartphone-ul Saga va oferi un nivel ridicat de integrare cu blockchain-ul Solana, va include un portofel pentru active cripto și va oferi acces facil la platforme de tranzacționare pentru monede virtuale sau NFT-uri.
Solana a anunțat și un framework pentru noul smartphone, numit Solana Mobile Stack (SMS), care le va permite dezvoltatorilor să creeze aplicații descentralizate și experiențe mobile pentru acest dispozitiv.
Un astfel de telefon va elimina mijlocitorul, ceea ce înseamnă că un cumpărător va putea achiziționa direct un activ de la un vânzător fără a mai plăti un comision unui intermediar. În magazinele virtuale de aplicații precum App Store sau Google Play, cei doi giganți tehnologici percep un comision de 30% din tranzacții.
Mai simplu, în Web 3 oamenii ar trebui să facă tranzacții mai rapide și la costuri mult mai reduse.
„Apple și Google nu doresc să facă parte din Web3 deoarece le-ar distruge modelele de business”, a explicat Yakovenko.
Telefonul – care va avea chipset Snapdragon 8+ Gen 1, display de 6,67”, 12 GB memorie RAM și capacitate de stocare internă de 512 GB – este dezvoltat în colaborare cu compania OSOM, fondată de foști angajați ai Essential. Terminalul va avea un preț recomandat de aproximativ 1.000 de dolari.
Acesta nu este primul proiect de dispozitiv Web3 anunțat recent. Compania Zilliqa, dezvoltatoare a unui blockchain, a anunțat o consolă video Web3. Dispozitivul le va permite utilizatorilor să câștige token-uri ZIL în timp ce se distrează în jocuri video.
Un smartphone Web3, METAVERTU, a fost anunțat și de Vertu, producătorul britanic de telefoane de lux.
Ca și Solana, Vertu a atacat tot Apple atunci când și-a anunțat produsul. În teaser-ul publicat pe site-ul propriu, compania a reinterpretat celebra reclamă „1984”.
Gigantul american este, de departe, cel mai profitabil producător de telefoane. În al doilea semestru din 2021, Apple a încasat 75% din profiturile totale înregistrate pe piață și 40% din venituri, potrivit firmei de cercetare a pieței Counterpoint Research.