Samsung a anunțat oficial noul său chipset Exynos 2100, modelul care va sta la baza seriei Galaxy S21, cel puțin în Europa, dacă nu și în alte regiuni. Noul procesor mobil este construit pe arhitectura pe 5nm și promite performanță cu mult îmbunătățită față de generația Exynos 990 de anul trecut, folosind acum noul nucleu ARM Cortex-X1, același care se regăsește și pe Snapdragon 888 de la Qualcomm.
De fapt, la nivel de bază, asemănările între Exynos 2100 și Snapdragon 888 sunt foarte mari. Avem de a face cu aceeași configurație 1+3+4, cu un nucleu Cortex-X1 la 2,9 GHz pentru performanță ridicată în aplicații complexe, alte trei nuclee Cortex-A78 care să îl ajute, în timp ce patru nuclee Cortex-A55 vor prelua funcțiile de bază ale telefonului.
Samsung promite o îmbunătățire de 30% a performanței în aplicații care folosesc mai multe nuclee, în timp ce un GPU ARM Mali-G78 va oferi o performanță cu 40% față de generația anterioară. Aportul de performanță declarat pune modelul Exynos 2100 pe o treaptă de performanță similară cu Snapdragon 888, care cel mai probabil va fi folosit pe modelele Samsung Galaxy S21 în SUA.
Avem de a face și cu un nou procesor neural integrat în procesor, cu trei nuclee, care poate efectua 26 de trilioane de operații pe secundă, dar care asigură și un consum redus de două ori față de generația anterioară. Astfel, Galaxy S21 va putea rula aplicații care folosesc rețele neuronale direct pe dispozitiv, fără a necesita o conexiune la internet pentru anumite funcții precum control vocal sau recunoașterea unor obiecte în fotografii sau clipuri video.
Exynos 2100 integrează și un nou procesor de imagine (ISP), care este compatibil cu camere foto de până la 200 megapixeli și poate să asigure conectarea simultană la șase senzori foto. Patru dintre acești senzori pot fi procesați simultan, asigurând posibilitatea realizării unor funcții multi-camera din software.
Nu în cele din urmă, Samsung a integrat și un modem 5G proprietar în noul său chipset. Acesta este desigur compatibil cu rețele sub-6 GHz, cât și cu mmWave, cu viteze de până la 5,1 Gbps în sub-6GHz și 7,35 Gbps în mmWave. Rețelele 4G ar putea atinge 3 Gbps cu acest modem.
Câteva funcții pe care acest procesor le permite, dar pe care probabil că nu le vom vedea prea curând pe smartphone-uri din lipsa altor componente compatibile, precum senzorii camerelor sunt capabilitățile de înregistrare la rezoluții înalte la framerate înalt. Vorbim despre 4K la 120 de cadre pe secundă sau 8K la 60 de cadre pe secundă. Până acum, telefoanele care au oferit filmări 4K au fost limitate la 60 de cadre pe secundă, în timp ce telefoanele 8K abia anul trecut au început să apară, cu limitări la 15, 24 sau 30 cadre pe secundă, în funcție de model.
Probabil că vom afla mai multe despre capabilitățile practice ale lui Exynos 2100 joi, 14 ianuarie, când Samsung va anunța oficial seria de smartphone-uri Galaxy S21.