Precedentul vârf de gamă Galaxy S a avut câteva caracteristici foarte atractive, cum ar fi superbul ecran AMOLED sau camera foto cu senzor ISOCELL, însă acesta a fost totodată criticat pentru aspectul exterior neinspirat şi software-ul greoi, iar acest lucru s-a reflectat în performanta comercială sub aşteptări. Samsung a experimentat ulterior cu câteva elemente noi de design, însă schimbările importante cunoscute până acum doar după numele de cod Project Zero au fost dezvăluite abia astăzi, odată cu anunţarea noilor Galaxy S6 şi Galaxy S6 Edge.
Noile vârfuri de gamă Samsung preiau o parte dintre elementele de design deja cunoscute, cum ar fi butonul hardware oval Home, cele două butoane capacitive cu iluminare, senzorii frontali vizibile sau grila cu un singur rând de perforaţii a căştii. Spre deosebire de modelele anterioare însă, cei doi membri ai familiei Galaxy S6 folosesc materiale constructive mult mai impresionante. Părţile frontală şi posterioară sunt acoperite cu două suprafeţe fabricate din Gorilla Glass 4, iar acestea sunt încastrate într-o ramă cu margini rotunjite fabricată integral din aluminiu.
Din cauza ecranului cu margini curbate folosit de modelul Edge, între cele două modele există unele mici diferenţe, însă ideea de bază rămâne practic aceeaşi. Spre deosebire cazul predecesorului Galaxy Note Edge, ecranul este curbat pe ambele laturi, însă aceste rotunjimi sunt mai puţin proeminente. Această zonă curbată va fi folosită, la fel ca în cazul versiunii speciale a modelului Galaxy Note 4, pentru afişarea unor butoane sau câmpuri informative speciale.
Samsung Galaxy S6 are dimensiuni de 143,4 x 70,5 x 6,8 mm şi o greutate de 138 de grame, în timp ce Galaxy S6 Edge are dimeniuni de 142,1 x 70,1 x 7 mm şi o greutate de 132 de grame.
Carcasele celor două telefoane nu se laudă doar cu un design refăcut, ci oferă şi alte surprize. Telefoanele Samsung au beneficiat până acum de încărcare wireless doar prin conectarea unor capace suplimentare vândute separat, însă Galaxy S6 şi Galaxy S6 Edge intră în clubul destul de restrâns al terminalelor care oferă în mod nativ această funcţie. Încărcarea wireless este compatibilă atât cu standardul Qi cât şi cu PMA.
Senzorul de amprente optic, care a debutat pe Galaxy S5 şi a fost preluat ulterior şi de către Galaxy Alpha şi Galaxy Note 4, a fost înlocuit cu un model capacitiv similar celor folosite de Apple şi Huawei. Această schimbare este importantă deoarece funcţionarea vechiului modul lăsa de dorit, iar noua soluţie promite să ofere o experienţă în utilizare mult mai bună şi să devină cu adevărat utilă.
Nu toate schimbările sunt însă binevenite. Soluţia constructivă aleasă pentru carcasă a dus la eliminarea capacului posterior detaşabil şi a posibilităţii de înlocuire a bateriei, rezistenţa la praf şi apă a versiunii precedente a dispărut, iar locaşul MicroSD pentru extinderea memoriei interne a fost şi el şters de pe lista de dotări.
După cum era uşor de anticipat, noul Galaxy S6 oferă un ecran cu rezoluţie Quad HD, acesta păstrând însă aceeaşi diagonală de 5,1” ca modelul de anul trecut şi atingând astfel o densitate respectabilă de 577 ppi. Această combinaţie de parametri nu este o premieră pentru Samsung deoarece telefonul Galaxy S5 LTE-A G906S a folosit încă de acum şapte luni un ecran similar, însă acesta nu a părăsit graniţele Coreei de Sud, iar noutatea a rămas inaccesibilă clienţilor internaţionali. În mod curios, atât modelul de bază cât şi versiunea Edge folosesc aceeaşi rezoluţie, spre deosebire de cazul familiei Note 4, unde modelul curbat a suplimentat puţin spaţiul de ecran.
Platforma hardware aleasă de Samsung este recent anunţatul Exynos 7420. Cel de-al doilea membru la gamei Exynos 7 Octa, acest cip oferă patru nuclee ARM Cortex-A57 (tactate la 2,1 GHz), patru nuclee ARM Cortex-A53 (tactate la 1,5 Ghz), un puternic nucleu grafic ARM Mali-760 MP6. Exynos 7420 este totodată primul cip pentru telefoane fabricat într-o tehnologie pe 14 nanometri, aspect care ar trebui să se concretizeze printr-o eficienţă energetică superioară. Veste bună este că cele două telefoane Samsung folosesc, în sfârşit, o versiune Android 5.0 compilată pe 64 de biţi.
Această puternică soluţie este însoţită de 3 GB de memorie DDR4 şi 32, 64 sau 128 GB de memorie internă. După cum era de aşteptat, noile memorii NAND folosesc cipurile UFS 2.0 recent anunţate, promiţând astfel performanţe excelente.
Camera foto foloseşte un senzor cu rezoluţie de 16 MP care oferă un sistem de focalizare cu detecţie de fază, focus tracking şi un sistem infraroşu pentru ajustarea balansului de alb. Acest senzor va lucra în echipă cu un obiectiv cu diafragmă foarte mare F/1.9 şi stabilizare optică, ceea ce promite o captură foarte bună în lumina scăzută. Camera frontală foloseşte un senzor de 5 MP cu un obiectiv la fel de luminos.
Restul listei de specificaţii menţionează un modem LTE Cat 6, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, NFC, Bluetooth 4.1 şi setul complet de senzori cu care Samsung ne-a obişnuit deja. Cu această ocazie, Samsung a anunţat că modulul NFC se va integra într-adevăr cu soluţia de plată electronică pe care compania a achiziţionat-o acum nu mult timp, aceasta urmând să devină disponibilă undeva în cursul celui de-al doilea semestru al anului.
Galaxy S6 şi S6 Edge vor fi disponibile la nivel global începând de la mijlocul lunii aprilie 2015. Noile telefoane vor fi disponibile în culorile White Pearl, Black Sapphire şi Gold Platinum, modelul de bază Galaxy S6 rezervându-şi suplimentar culoarea Blue Topaz iar modelul Galaxy S6 Edge urmând să fie colorat exclusiv în Green Emerald.