UPDATE: După ce iniţial a dezactivat funcţionalitatea Local Search pentru toate terminalele Galaxy S3, Samsung revine asupra deciziei anunţând că va reactiva această funcţie pentru o parte din utilizatori.
Aparent, pachetul de actualizare responsabil de dezactivarea funcţiei Search era adresat numai exemplarelor Galaxy S3 vândute pe teritoriul Statelor Unite, unde Apple a intentat proces pentru încălcarea unor tehnologii patentate. Momentan, versiunea internaţională a terminalului Galaxy S3 nu cade sub incidenţa vreunui proces cu Apple, motiv pentru care Samsung a anunţat că va corecta această scăpare în următoarele zile, oferind pachetul de actualizare ce va reactiva funcţionalitatea Local Search.
Apple pregăteşte un nou proces împotriva Samsung, acuzând compania rivală de includerea unor tehnologii patentate în funcţia de căutare oferită pe terminalul Galaxy S3. Drept urmare, până la soluţionarea procesului programat să înceapă în data de 20 august, Samsung a dezactivat această funcţie printr-un update software.
Pachetul de actualizare buclucaş a fost trimis spre instalarea pe telefoanele Samsung Galaxy S3 fără înştiinţarea prealabilă a utilizatorilor, generând valuri de nemulţumire printre aceştia. Viteza de reacţie a companiei este oarecum uşor de înţeles, acelaşi patent fiind exploatat şi în trecut de către Apple pentru a obţine interzicerea de la comercializare pe teritoriul Statelor Unite a terminalelor din seria Galaxy Nexus. Dorind să evite asemenea complicaţii cu Galaxy S3, Samsung a înlăturat în mod preventiv componentele software incriminante, evitând totodată plata de despăgubiri către Apple, dacă instanţa judecătorească va da câştig de cauză celei din urmă.
Odată ce pachetul de actualizare a fost instalat, utilizatorii de terminale Galaxy S3 nu mai pot căuta contacte, aplicaţii şi alte materiale aflate în memoria dispozitivului folosind software dezvoltat de Google. Conform acuzaţiilor înaintate de Apple, Samsung se face vinovat de încălcarea unui patent numit Single Search Interface, ce descrie modul în care asistentul Siri colectează rezultate şi informaţii dintr-o gamă variată de surse externe. Pentru încălcarea acestui patent, Apple cere despăgubiri în valoare de 2.5 miliarde dolari, reprezentând profit pierdut şi taxe de licenţiere pentru tehnologiile afectate. În schimb, aceiaşi companie se oferă să plătească rivalului Samsung doar o fracţiune din această sumă – 0.5 cenţi – reprezentând despăgubiri pentru fiecare telefon Apple vândut care foloseşte tehnologiile companiei rivale, sperând să închidă astfel disputa pornită într-un proces similar declanşat de Samsung.
Drept răspuns la noile acuzaţii aduse terminalului Galaxy S3, Samsung a intentat propriul proces împotriva Apple, acuzându-şi rivalul că „încearcă să înăbuşe competiţia legitimă de care are parte în piaţa smartphone„. Conform Samsung, „Apple încearcă să limiteze opţiunile cumpărătorilor pentru a-şi susţine profiturile exorbitante de care s-a bucurat în ultimii ani„.