Ecran decupat la partea de sus, perforat sau instalat pe un mecanism care permite glisarea peste corpul carcasei, cameră frontală de tip retractabil. Obţinerea unui smartphone care să aibă doar ecranul vizibil la partea din faţă nu este deloc uşoară.
Încercând să valorifice dotările tehnice care sunt deja disponibile, Samsung a brevetat o metodă de a ascunde camera frontală a telefonului mobil în accesoriul S Pen. Concret, atunci când utilizatorul unui smartphone Galaxy Note doreşte să obţină o poză selfie nu va avea decât să scoată stylus-ul S Pen din compartimentul pentru transport. Camera foto conţinută în corpul acestuia trebuie doar îndreptată către faţă, funcţia de captură fiind declanşată apăsând butonul prezent în lateral. Opţional, imaginea poate fi încadrată aruncând o privire pe ecranul telefonului mobil.
Nimic mai simplu. Numai că S Pen este un accesoriu complet separat de telefonul mobil, care nu a fost proiectat de la bun început pentru un astfel de rol. Sigur, prezenţa conectivităţii Bluetooth este un avantaj, la fel şi acumulatorul cu autonomie de 30 minute care poate fi încărcat purtând accesoriul S Pen în corpul telefonului timp de 1 minut. Spaţiul disponibil este o mare problemă, aici întrând în rol tehnologiile recent achiziţionate de la compania israeliană Corephotonics. Acestea permit direcţionarea luminii la unghi de 90° folosind o lentilă de tip prismă, restul ansamblului optic şi senzorul de imagine putând fi instalate pe lungimea carcasei accesoriului de forma unui creion. O astfel de cameră foto instalată în accesoriul S Pen ar putea oferi inclusiv zoom optic, eliminând cu totul nevoia unei camere frontale.
Cu doar o cameră foto la partea din spate, un viitor smartphone Samung va putea ignora cu totul constrângerile de design de care se lovesc produsele din generaţia actuală, lăsând inginerilor Samsung libertate deplină pentru alegerea unui design de carcasă cu adevărat interesant.