Noul concept smartphone transparent, descris într-un brevet recent acordat pentru Samsung, este bazat pe o variație a tehnologiei ecran OLED care permite afișarea de imagini color fără nevoia unui fundal opac.
Demonstrat prima dată în anul 2015 la o expoziţie din Hong Kong, noul tip de ecran OLED poate redea imagini color pe o suprafaţă care poate lua aspect transparent sau de oglindă, în funcţie modul cum este privită. În primă fază, intenționat pentru panouri publicitare şi prezentări, noul tip de ecran pare că va ajunge acum în echiparea unui dispozitiv de buzunar, Samsung folosind atuul său în alte moduri decât era planificat inițial.
Brevetul trimis spre validare în luna ianuarie și publicat pe data de 27 august descrie tehnologia doar din punct de vedere hardware, nu și al modului de întrebuințare.
Caracterizată prin consum de energie redus, luminozitate ridicată și claritatea specifică unui timp de răspuns foarte redus, tehnologia OLED are ca principal avantaj în fața celei LCD faptul că nu necesită o sursă de lumină separată, fiecare pixel fiind propria sursă de lumină. Astfel, ecranele OLED pot fi la fel de subțiri ca o folie din plastic, ușor de mulat sau pliat după forma carcasei.
Potrivit descrierii furnizată în brevet, ecranul ia forma unui afișaj luminos, pe care imaginea apare suprapusă peste fundalul clar vizibil prin suprafața semi-transparentă. Ecranul poate fi de tip plat, flexibil, sau rulabil, adaptând designul carcasei în funcție de scopul propus.
Dincolo de conceptele descrise, brevetul nu explică și cum pot fi ascunse componentele solide ale telefonului, precum placa electronică și acumulatorul.
Însă adevărata întrebare este ce avantaje poate da ecranul transparent unui utilizator de smartphone? Exceptând scenariul încadrării unei poze selfie privind ecranul dinspre spatele telefonului, joaca cu aplicații VR, sau rolul de vizor prin care să privim în timp ce ne deplasăm pe stradă cu telefonul în mână, scenariile în care un ecran transparent este de dorit sunt puține. În general, utilizatorii caută să-și sporească intimitatea atunci când folosesc telefonul în public, nu să arate tuturor conținutul ecranului.