Exynos 5 Octa este primul chipset Samsung SoC echipat cu procesor octo-core. Chipul zvonit a fi la inima viitorului telefon Samsung Galaxy S4 este bazat pe o arhitectură mai neobişnuită, ce promite performanţe excelente cu un impact minim asupra bateriei.
Mai exact, chipsetul bazat pe noul concept de microarhitectură big.LITTLE dezvoltat de ARM este împărţit în două module quad-core, primul echipat cu nuclee Cortex-A15 de înaltă performanţă şi al doilea bazat pe nuclee Cortex-A7 optimizate pentru un consum de energie cât mai redus. Ambele module sunt plasate pe acelaşi chip de siliciu gravat în proces de fabricaţie pe 28nm, alături de un GPU din seria Power VR SGX 544MP3.
Modulul quad-core A7 poate funcţiona la o frecvenţă cuprinsă între 200 MHz şi 1.2 GHz, iar cel cu nuclee A15 atinge o frecvenţă maximă de 1.8 GHz. Pentru şi mai multă eficienţă, frecvenţa fiecăruia dintre cele 8 nuclee de procesare poate fi ajustată în mod dinamic, împreună cu voltajul de alimentare. Principiul aflat în spatele arhitecturii big.LITTLE presupune că majoritatea sarcinilor de procesare sunt desfăşurate folosind nuclee ARM Cortex-A7, sistemul de operare activând modulul cu nuclee Cortex-A15 doar pentru aplicaţii solicitante şi jocuri 3D. În timp ce este posibilă folosirea tuturor celor 8 nuclee de procesare simultan, este probabil ca prima generaţie de dispozitive să permită doar comutarea transparentă între cele două module quad-core, menţinând astfel consumul de energie şi căldura generată în parametrii rezonabili.
Din punct de vedere al construcţiei, modulul quad-core A15 de înaltă performanţă ocupă de 5 ori mai mult spaţiu pe suprafaţa chip-ului de siliciu decât cel cu nuclee A7, poate consuma de până la 6 ori mai multă energie şi are la dispoziţie de 4 ori mai multă memorie cache L2 pentru optimizarea performanţelor. Cât despre nucleul grafic PowerVR SGX 544MP3, acesta promite performanţe 3D situate undeva între nivelul unei tablete iPad 3 şi iPad 4.
Consumul de energie tipic, valabil în cazul folosirii modului quad-core A7, este de aproximativ 1W – numai bun pentru cerinţele unui smartphone sau tabletă. Folosit la un nivel moderat, modulul quad-core A15 păstrează şi el un consum de energie rezonabil, însă odată cu ridicarea frecvenţelor de funcţionare spre valorile nominale situaţia se schimbă radical.
Conform graficelor furnizate chiar de Samsung, activarea celui de-al doilea modul A15 permite obţinerea unor performanţe aproximativ duble faţă de cel A7, dar consumând de cel puţin 3 ori mai multă energie. Evident, folosirea procesorului în configuraţie octo-core ar ridica şi mai mult consumul de energie, astfel că este preferată comutarea dinamică între cele două module quad-core, în funcţie de performanţele solicitate de aplicaţiile rulate.