În ultimii zece ani, autonomia smartphone-urilor a fost probabil cea mai mare limitare în utilizarea lor. În timp ce ultimii doi sau trei ani au adus în prim plan dispozitive cu acumulatori foarte mari în carcase din ce în ce mai mici şi mai subţiri, iar procesoarele au devenit mult mai eficiente, adevărul este că majoritatea telefoanelor nu depăşesc o perioadă de utilizare de una sau două zile la o singură încărcare. Samsung ar putea avea o soluţie la această problemă, dezvoltând un nou tip de acumulatori bazaţi pe grafen, capabili să se încarce mai repede şi să ofere o capacitate mai mare.
Noua tehnologie a fost dezvoltată de SAIT (Samsung Advanced Institute of Technology) şi a fost deja brevetată în Coreea de Sud şi Statele Unite. Aceasta foloseşte „bile de grafen” pe post de anod şi catod în interiorul bateriei Li-Ion, lucru care asigură o capacitate de înmagazinare a energiei mai mare cu 45%, cât şi un timp de încărcare de cinci ori mai scurt. Având în vedere că un smartphone modern se poate încărca prin fast charging în aproximativ o oră, Samsung susţine că folosind noile sale baterii, un telefon ar putea fi încărcat complet în doar 12 minute.
Desigur, aceşti acumulatori nu vor fi folosiţi doar pentru dezvoltarea de smartphone-uri. Samsung susţine că noua sa tehnologie asigură compatibilitate şi cu standardele industriei de vehicule electrice, putând menţine o temperatură de maximum 60 de grade atunci când foloseşte bilele de grafen. Astfel, în cazul în care producătorii de maşini electrice vor dori să folosească noile baterii Samsung, acestea ar putea avea nu doar autonomie extinsă, ci vor putea fi încărcate mult mai repede decât modelele din prezent.
Nu este clar când vom vedea primele produse bazate pe această tehnologie, însă faptul că Samsung a publicat aceste descoperiri şi viteza cu care le-a brevetat sugerează că soluţiile comerciale pentru aplicarea lor nu sunt foarte departe. Poate că Galaxy S9 şi următorul Note9 din 2018 sunt prea avansate în dezvoltare pentru a mai schimba ceva atât de important precum acumulatorul, mai ales după scandalul cu Note7 de anul trecut, însă nu ar fi ieşit atât de ieşit din comun să vedem în 2019 un Galaxy S10 cu autonomie de câteva zile şi încărcare într-un sfert de oră.