Seria Galaxy A nu mai este de mult o simplă gamă de produse secundare pentru Samsung. Aceasta este acum motorul care împinge creșterea companiei la nivel mondial. Modele precum A20 și A50 au reușit anul trecut să devină unele dintre cele mai bine vândute telefoane din lume. Nu testăm foarte multe dispozitive din gama de medie de obicei la go4it, dar când am primit ocazia să testăm Galaxy A41 de la Samsung, nu am refuzat. Acestea sunt practic dispozitivele pe care majoritatea utilizatorilor le au în buzunar, ceva ce pierdem uneori din vedere în avalanșa de dispozitive de top.
Testez puține modele mid-range sau chiar entry-level de-a lungul anului, întrucât aceste dispozitive sunt de obicei „plictisitoare”. Vin cu funcții puține, design-uri ceva mai simpliste și oferă o performanță de multe ori sub pragul considerat „acceptabil” în anumite situații. Astfel, seria Galaxy A din 2020 este chiar puțin surprinzătoare din considerente de design, Samsung încercând să păstreze liniile modelelor de top.
Da, materialele de construcție nu sunt tocmai la nivelul „premium”. Avem de a face cu un capac din plastic pe partea din spate. Acesta este decorat cu un model atrăgător, care reflectă întregul spectru de culori în lumină, chiar dacă modelul testat este predominant albastru. Modulul de cameră este similar cu cel de pe seria Galaxy S20 în formă, dar de dimensiuni mult reduse, cu o protuberanță de dimensiuni mici. Și rama telefonului este tot din plastic.
Pe partea din față, ecranul OLED este de tipul Infinity-U, cu notch subtil în partea de sus. Este impresionant însă că avem de a face cu un senzor de amprentă sub ecran pe un model Samsung așa ieftin. De asemenea, avem o tăviță cu trei slot-uri: două pentru cartele SIM, alături de slot microSD separat. Fiind un telefon din gama mai ieftină de la Samsung, Galaxy A41 vine cu un port USB Type-C dar și cu un jack de 3,5mm pentru căști. De altfel, telefonul este livrat cu căști în pachet.
Ce nu oferă Samsung în pachet este o husă, ceva ce ne-am obișnuit să găsim în cutiile unor telefoane de buget de la alți producători. Plasticul de pe spate se va zgâria relativ ușor, fiind dintr-un material mai moale. Dacă doriți să protejați telefonul pe termen lung, o husă va fi necesară. Și chiar dacă este din plastic pe spate, luați în considerare că partea din față tot din sticlă e. Nu va rezista mai bine decât alte modele la șocuri.
Telefonul este surprinzător de mic, chiar dacă ecranul său măsoară 6,1”. Acesta este subțire și ușor, mai ușor decât majoritatea telefoanelor din piață. Vorbim despre un model de 152 de grame, pe care uneori ai putea să îl „pierzi” într-un buzunar mai larg. Poate că uneori greutatea scăzută poate fi considerată un dezavantaj, întrucât ar putea părea mai „ieftin”. Totuși, pentru un telefon pentru copii sau utilizatori cu mâini mai mici, un astfel de dispozitiv va fi foarte confortabil în utilizare.
Ecranul lui Galaxy A41 reușește să fie punctul forte al întregului pachet. Acesta vine cu un panel Super AMOLED cu rezoluție Full HD+, ceva ce găseam în trecut doar pe dispozitive mai scumpe. Acesta afișează culori saturate, caracteristice pentru telefoanele Samsung, dar poate fi configurat și pe un profil „natural”. Ecranul reușește chiar să fie și unul dintre cele care nu își schimbă foarte mult culorile atunci când este privit din laterale.
Un avantaj al acestui ecran este faptul că permite integrarea unui senzor de amprentă sub acesta. Din fericire, avem de a face cu un senzor optic, care ar trebui să fie mai performant decât cel ultrasonic de pe modelele Galaxy S și Galaxy Note. Din păcate, acesta nu este chiar așa rapid din alte motive.
Și așa ajungem probabil la „călcâiul lui Ahile” al acestui model. Galaxy A41 este un model neobișnuit pentru Samsung. Compania folosește în general procesoare Exynos, dezvoltate în fabricile proprii. Pentru acest model însă, compania a apelat la producătorul taiwanez MediaTek. La baza acestui telefon stă Helios P65, un chipset construit pe 12nm, care oferă 2 nulcee la 2 GHz și alte 6 la 1,7 GHz. Acestea însă nu par să fie de ajuns pentru a asigura o performanță fluidă pe întreaga durată de utilizare.
Este posibil să fie vorba despre o alăturare nefericită de hardware „exotic” cu software optimizat pentru alte procesoare. În majoritatea timpului, telefonul se mișcă bine, pentru activități simple. Imediat ce începi să faci ceva mai complex cu telefonul, precum pornirea unei aplicații care se conectează la internet, sau care folosește camera foto, simți cum resursele nu sunt de ajuns pentru o experiență rapidă.
Cei 4 GB memorie RAM ar trebui să fie de ajuns pentru rularea unor aplicații de bază, însă atunci când apar în ecuație jocuri sau alte aplicații mai complexe, poți simte o oarecare îngreunare. De asemenea, faptul că stocarea este pe format eMMC și nu UFS contribuie la accesarea mai lentă a datelor de pe telefon.
Din acest motiv, chiar și recunoașterea amprentei poate fi uneori lentă. Fundalul animat implicit poate apărea uneori sacadat atunci când pornești ecranul, iar trecerea de la o aplicație la alta nu este atât de rapidă pe cât te-ai aștepta. Testele de performanță confirmă câteva dintre aceste îngrijorări:
De obicei testăm telefoanele și cu AnTuTu, dar pe acest model, testul s-a oprit automat de fiecare dată. Pare să fie o problemă de compatibilitate software. Ar mai putea fi o problemă cu faptul că Galaxy A41 folosește un chipset MediaTek. Recent, compania MediaTek a fost implicată într-un scandal pentru trișarea în teste de performanță. Este posibil ca AnTuTu să fi oprit testarea pe anumite modele de procesoare din acest motiv.
Chiar dacă are o baterie destul de mare pentru un dispozitiv atât de compact (3.500 mAh), autonomia lui Galaxy A41 nu este impresionantă. Procesorul pe 12 nm și ecranul Full HD+ consumă mai mult decât ne-am fi așteptat, deci autonomia ajunge undeva pe la o zi – o zi și jumătate la utilizare normală. Încărcarea se face folosind adaptorul din cutie, care oferă încărcare la 10W. Nu este foarte lentă, dar nici foarte rapidă.
La capitolul software, Samsung a început de câțiva ani să facă niște mișcări bune. În primul rând, chiar dacă Galaxy A41 este un telefon mai ieftin, acesta este livrat cu același Android 10 și interfața One UI 2, la fel ca modelele Galaxy S20. Astfel, totul arată și este organizat la fel de bine ca pe modelele de top.
La capitolul „bloatware”, Samsung a început să scadă numărul de aplicații pre-instalate. Ai la configurare de ales dacă să descarci sau nu aplicații din Galaxy Store. Poți refuza acest lucru și poți selecta ce vrei să instalezi din acea selecție. În cazul aplicațiilor care sunt obligatoriu instalate avem Netflix, Spotify și aplicațiile Microsoft. Mulți dintre utilizatori le descărcau oricum din Google Play Store pe acestea și pot fi dezinstalate fără probleme.
Samsung pare să fi căzut în capcana pieței de smartphone-uri din China. Astfel, a adus pe piață un model mid-range cu trei camere foto. În realitate, acesta folosește activ doar două dintre ele: cea principală, de 48 megapixeli și una secundară ultra-wide de 8 megapixeli. Camera de adâncime/profunzime de 5 megapixeli este în mare parte inutilă. Aceasta este folosită doar în modul „portret”, botezat de Samsung „Focalizare Live”.
Câteva lucruri importante despre această cameră ar fi faptul că nu poate filma decât în rezoluție 1080p la 30 de cadre pe secundă. Apoi, aceasta nu beneficiază de un mod de fotografiere nocturn, deci performanța camerei în lumină slabă este sub așteptări.
În cele din urmă, camerele foto nu au stabilizare optică, deci uneori pot apărea probleme atunci când timpul de expunere este prea lung. Culorile fotografiilor sunt la limita între suprasaturat și natural, cu o expunere destul de bună pe timp de zi. Plaja dinamică limitată este evidentă în fotografii care includ contraste puternice. Chiar și cu modul HDR activat, unele condiții de iluminare sunt prea mult pentru capabilitățile hardware ale lui Galaxy A41.
Cadrele pe timp de zi sunt în mare parte bune, de pe ambele camere. Este evidentă reproducerea detaliilor mai slabă pe cea ultra-wide, dar acest lucru este valabil chiar și la modele de top. În lumină slabă, în special noaptea, performanța camerei de pe Galaxy A41 este sub nivelul „utilizabil”. Cadrele au zgomot de imagine ridicat, captează detalii puține și culori șterse.
Galaxy A41 nu are obligatoriu o problemă cu hardware-ul care nu este foarte performant. Nici măcar camera care care nu oferă o performanță prea bună pe timp de noapte nu este o adevărată „problemă”. Telefoanele mid-range ne-au obișnuit să nu avem așteptări foarte mari de la astfel de dispozitive.
Prețul de aproximativ 1.300 lei este însă puțin cam ridicat pentru ceea ce oferă Galaxy A41. Dar și acest inconvenient ar putea fi rezolvat în viitorul apropiat. Modelele Galaxy A rareori rămân la prețul inițial pentru mult timp. Odată cu un val de reduceri sau ofertele de la operatori alături de un pachet de servicii, prețul telefonului ar putea să scadă semnificativ.
Până la urmă, acesta este un telefon care arată și se simte foarte bine în mână. Galaxy A41 este atrăgător în special pentru cei care caută telefoane mici. Display-ul este foarte bun și are o cameră decentă, chiar dacă nu tocmai impresionantă. Cu un preț mai mic, acesta are șanse să devină un alt succes pentru Samsung și s-ar putea să îl vedem în topurile de vânzări din 2020.
+ Ecran foarte bun
+ Design atrăgător
+ Are căști în pachet
+ Are același software precum S20
- Performanță sub așteptări
- Lipsește un mod nocturn
- Construit din plastic
- Preț cam ridicat pentru capabilităție oferite