În cazul redării de fişiere multimedia, nu s-au schimbat foarte multe. Aplicaţiile Music şi Videos proprietare Samsung îşi fac treaba decent, fără să iasă în evidenţă prea mult. Aplicaţia Music oferă acces la un egalizator pentru editarea manuală a setărilor pentru sunetul redat şi include şi câteva efecte virtuale, care pot avea rezultate variate. Există setări pentru emularea sunetului unui amplificator pe lămpi, pentru simularea unui sistem audio 7.1, cât şi efecte de mediu precum o sală de concerte, o cameră mică şi o cameră mare.
Pentru cei care au muzică din mai multe surse, al căror volum poate să difere, aplicaţia music oferă acces la setarea Smart Volume, care egalizează intensitatea melodiilor redate. Există şi setări mai ciudate precum viteza de redare, care poate fi setată de la jumătate din viteza cea normală, până la de două ori mai rapidă. Desigur, fiind un dispozitiv cu Android, Samsung Galaxy A5 include din fabrică şi acces la Google Play Music. Întreaga librărie de muzică din cloud poate fi redată prin acestă aplicaţie, însă poate reda şi melodiile stocate cea local în cazul în care preferaţi playerul Google faţă de cel Samsung.
Player-ul video are însă o interfaţă mult mai simplistă decât ne-am fi aşteptat. Acesta redă fişiere video în formatele populare şi include chiar şi suport pentru subtitrări. Acesta oferă posibilitatea de a salva capturi de ecran din clipurile redate, poate seta luminozitatea dispozitivului independent de setarea globală şi include un mod de afişare numit AMOLED Cinema care ajustează culorile clipurilor pentru vizionare confortabilă pe perioadă îndelungată.
Întrucât Samsung nu oferă încă o soluţie de navigaţie, Galaxy A5 integrează implicit serviciul Google Maps. Acesta este util pentru căutarea unei adrese în oraş şi navigare pe distanţe scurte, însă nu este de ajuns pentru rute mai complicate. Din fericire magazinul Play Store oferă o plajă largă de opţiuni, printre care se află şi Here Maps de la Nokia, care integrează hărţi offline. Deşi poziţionarea atât pe Google Maps, cât şi pe Here Maps este aproape instantanee, performanţa în aplicaţia Nokia este destul de slabă. Unul dintre motive este faptul că Here foloseşte întotdeauna un mod de afişare 3D, iar procesorul lui A5 nu pare să fie de ajuns. Deşi serviciul este utilizabil şi odată ce ai introdus o adresă nu mai simţi direct performanţa scăzută, căutarea adreselor poate fi neplăcută.
Galaxy A5 de la Samsung este un smartphone foarte atrăgător din punct de vedere vizual, care are neajunsuri la capitolul performanţă. Camera foto principală este excelentă pentru un smartphone din această gamă, iar construcţia metalică depăşeşte orice rival mid-range. Din păcate preţul îl poziţionează printre dispozitivele de medie mai scumpe. Există la acelaşi preţ alternative cu procesoare mai puternice, însă care nu arată la fel de bine şi care nu integrează un corp metalic. Dacă sunteţi în căutarea unui telefon de medie elegant şi nu vă deranjează să plătiţi în plus pentru design, A5 este o alegere foarte bună. În cazul în care bugetul dar şi performanţa sunt importante, puteţi căuta alternative mai ieftine cu hardware asemănător, sau smartphone-uri mai puternice la acelaşi preţ. Seria Galaxy A este de departe cea mai interesantă din oferta Samsung în acest moment, fiind prinsă cu un picior în tabăra smartphone-urilor ieftine ale companiei şi cu celălalt în tabăra celor scumpe. Aşteptăm cu interes şi alte modele din această gamă şi suntem foarte curioşi cum se vor prezenta modelele din generaţia a doua.
Design premium excelent
Greutate scăzută
Performant în utilizare obişnuită
Fotografii foarte bune în lumină naturală
Preţ mare pentru performanţa oferită
Display AMOLED cu matrice PenTile
Performanţa camerelor în condiţii de iluminare slabă