Faptul că românii au o înclinație către telefoanele mobile de la Samsung nu mai reprezintă o surpriză pentru nimeni. De câțiva ani buni, smartphone-urile producătorului sud-coreean nu se află doar în fruntea clasamentelor de vânzări mondiale, ci și în vârful preferințelor utilizatorilor din România. Totuși, după cum este evident, nu trăim tocmai în cea mai bogată țară, volumele de vânzări fiind atinse cu ajutorul modelelor de medie, precum este seria Galaxy A de la Samsung. În aceste condiții, singura întrebare care se mai pune este dacă Galaxy A56, vârful gamei mid-range de la Samsung din 2025, se ridică la nivelul de pretenții setat de A55, A54 etc., toate bestsellere ale anilor trecuți.
Vă mărturisesc că subtitlul descrie fix prima impresie pe care am avut-o când am scos Samsung Galaxy A56 din cutia sa. Telefonul emana calitate din toți „porii”, cu cadrul metalic din aluminiu, cu butoanele de pe margine scoase în evidență de acea suprafață ieșită în relief, dar și cu sticla Gorilla Glass Victus+ regăsită atât pe fața dispozitivului, cât și pe spate. După cum ne-a obișnuit Samsung la aceste modele, nu lipsește nici protecția împotriva prafului și a apei, cu certificare IP67.
Adevărata încântare este însă ecranul plat, Super AMOLED, cu rezoluție FullHD+ (2340×1080), rată de refresh de 120 Hz, suport pentru standardul HDR10+, precum și o luminozitate de top de 1900 de niți. Din nou, dacă nu ar fi fost marginile negre un pic mai groase, părea ca avem de-a face mai degrabă cu un model flagship.
Singurul element de design care mărturisesc că nu-mi place deloc la A56 este decizia celor de la Samsung de a evidenția sistemul de camere de pe spate cu un soi de „camera island”, care amintește mai degrabă de modele vechi ale producătorului sau de iPhone-uri de acum (prea) mulți ani și nu de flagship-urile Galaxy S actuale. Sunt de părere că atât modelele A55, cât și A54 arătau mai bine din acest punct de vedere. În plus, această „protecție” plasată între camerele telefonului nu se îmbină perfect cu spatele acestuia, spațiul rămas având nedorita înclinație de a strânge praf și impurități.
Comparațiile cu un flagship se opresc însă când consultăm procesorul pe care Samsung a ales să-l implementeze în modelul Galaxy A56: Exynos 1580, un cip octa-core de fabricație proprie, construit pe 4 nm. Fără a intra foarte mult în detalii, acesta este gata să se „ia la trântă” cu alte astfel de soluții medii, cum ar fi Snapdragon 7 Gen 3 de la Qualcomm, pe care-l și întrece în anumite situații. Cu alte cuvinte, un procesor care ar trebui să „ducă” fără probleme sarcinile obișnuite – browsing, mesagerie, e-mail, rețele de socializare etc. –, dar și cam orice joc, chiar și cele mai solicitante, pe detalii medii.
Aceste performanțe sunt facilitate și de cei 8 GB de memorie RAM regăsiți pe acest model, precum și de stocarea de tip UFS 3.1 (128 GB în cazul modelului testat de noi). Nu există posibilitatea de a extinde spațiul prin intermediul unui card microSD, însă Samsung a păstrat, față de alți producători, opțiunea de utiliza simultan două cartele SIM fizice.
Galaxy A56 beneficiază de difuzoare stereo destul de calitative, conexiunea USB specifică portului de încărcare fiind, așa cum era de așteptat în această gamă de preț, limitată la vitezele tipice standardului USB 2.0.
Dacă aspectul exterior al sistemului de camere lasă de dorit, acesta compensează prin eficiența și calitatea sa practică. Senzorul principal de 50 MP beneficiază de stabilizare optică și se descurcă mai mult decât onorabil, atât în condiții de lumină optimă, cât și în ceea ce privește fotografiile realizate pe timp de noapte. Obiectivul ultra-wide, dotat cu un senzor de 12 MP, își face treaba pe timp de zi, însă rezultatele noaptea sunt desaturate, neclare și zgomotoase. De altfel, în condiții de iluminare bună, obiectivul principal și cel ultra-wide se duelează între ele pentru a oferi imaginile mai vii, cu culori mai ieșite în evidență: surprinzător, câteodată cel ultra-wide livrează imaginile mai apropiate de realitate.
De al treilea obiectiv, unul macro de 5 MP, cu cât menționăm mai puțin, cu atât mai bine. Poate fi încadrat la categoria adăugiri inutile, iar Samsung ar merita trași de urechi un picuț la acest capitol: alți producători au început să includă, în produsele lor mid-range, senzori telephoto cu zoom optic.
În schimb, A56 se bazează pe zoom digital, prin crop pe senzorul principal, cu rezultate mulțumitoare doar la setarea 2X. Pentru cazuri mai degrabă utile decât artistice (gen descifrarea unui text îndepărtat), puteți utiliza și opțiunea 4X, însă orice salt peste această valoarea va produce imagini de calitate foarte scăzută.
Din fericire, rezultatele pe modul de fotografiere Portrait au fost neașteptat de bune, în special când vine vorba despre „decuparea” anumitor subiecți non-umani. Nu la fel de reușită a fost decuparea anumitor coafuri ale oamenilor, însă putem spune că îți faci treaba fără probleme cu modul Portrait de pe acest telefon.
Rezoluția maximă în care puteți filma cu Samsung Galaxy A56 este 4K, cu 30 de cadre pe secundă. Din fericire, filmările rezultate beneficiază de stabilizare decentă, atât în cazul celor realizate cu camerele de pe spate, cât și pentru cele realizate cu camera selfie. Deci, pentru filmări și eventual vlogging pe timp de zi, A56 se descurcă onorabil. Evitați totuși filmările pe timp de noapte: secvențele devin neclare și apar problemele de stabilizare.
Și dacă tot a venit vorba despre camera selfie, aceasta utilizează un senzor de 12 MP care se achită onorabil atât de fotografiile selfie normale (chiar și pe timp de noapte), cât și de cele Portrait sau de filmări (în condiții de lumină bună).
Per total, sistemul de camere de pe Samsung Galaxy A56 trece clasa fără probleme, chiar dacă nu se va regăsi printre premianți. Ajută și faptul că mai multe dintre funcțiile AI caracteristice fraților mai mari din gama Galaxy S25 se regăsesc și aici, utilizatorii având posibilitatea de a elimina subiecții nedoriți din poze, de a remasteriza fotografiile sau de a alege expresia facială dorită prin intermediul opțiunii Best Face.
După ce fanii Samsung au așteptat mai mult decât era cazul pentru Android 15 (iar posesorii modelelor mai vechi încă o fac), nu este de mirare că Galaxy A56 beneficiază de One UI 7.0 (skin-ul specific Samsung pentru sistemul de operare Android 15). Interfața rămâne astfel fluentă și foarte intuitivă, acest skin fiind probabil cel mai arătos din cele existente pentru Android la momentul de față.
Totuși, nu știu dacă este vorba despre lipsa de optimizare sau doar de faptul că avem de-a face cu prima implementare de One UI 7.0 pentru un dispozitiv din afara gamei flagship, însă își fac apariția câteva sacadări pe parcursul unei utilizări normale, în special atunci când este utilizată funcția de a comuta de la o aplicația la alta. De asemenea, și One UI 7.0 îți bagă pe gât niște joculețe și aplicații nedorite, chiar dacă nu atât de numeroase precum în cazurile altor producători.
În schimb, pentru modelele din gama Galaxy A 2025, inclusiv pentru A56, Samsung promite nu mai puțin de șase ani de update-uri de OS și securitate, depășind astfel normele minime impuse de Uniunea Europeană. Totuși, am dubiile mele că un cip mid-range precum Exynos-ul folosit pentru acest model va mai face față în 2031.
În privința bateriei, Samsung merită atât laude, cât și critici referitoare la modelul A56. Pe de-o parte, avem parte de aceeași baterie de încredere, cu capacitate de 5000 mAh: dacă poate rezista 1,5 – 2 zile pe un Galaxy S25 Ultra, de ce n-ar face-o la fel de bine (ba chiar mai bine, având în vedere procesorul mai puțin pretențios) și pe A56? O altă asemănare cu modelele flagship este și viteza la care se încarcă acum această baterie, similara cu S25 Ultra: 45 W pe fir. Din păcate, din pachet lipsește din nou încărcătorul.
La capitolul critici, nu putem să nu remarcăm ca alți producători plusează cu capacități mai generoase pentru baterii, precum și cu viteze de încărcare superioare, ba chiar și încărcătoare sau alte bonusuri incluse în cutie.
Așa cum se întâmplă în fiecare an, A56 este lansat la un preț cam mărișor, recomandarea noastră fiind să mai așteptați un pic până când aceste costuri vor reflecta cu adevărat valoarea telefonului. Deja modelele cu stocare de 128 GB au scăzut sub 2000 lei și este loc de ieftiniri suplimentare. În jurul sumelor de 1500-1700 lei, Samsung Galaxy A56 se va transforma, dintr-o opțiune din gama mid-range, într-o recomandare fermă. În acea plajă de preț, cele câteva neajunsuri pălesc în fața calității pe care Samsung reușește s-o livreze când vine vorba de aproape toate aspectele care contează ale acestui telefon.
· bine construit, cu un ecran de calitate
· specificații hardware și camere satisfăcătoare pentru gama medie
· OneUI 7.0 la bord și funcțiile AI pentru editarea imaginilor
· lipsește un obiectiv telephoto cu zoom optic
· bateria, rămasă un pic în urmă față de concurență
· „insula” de camere de pe spate conferă telefonului un look oarecum învechit