În trecut, software-ul Samsung era cel mai mare dezavantaj al telefoanelor din gama Galaxy, însă acum, noul Samsung Experience pare să fie unul dintre cele mai mari atuuri ale sale. Avem de a face cu o interfaţă aerisită şi plăcută din punct de vedere vizual, cu multe opţiuni de personalizare şi cu un impact foarte mic asupra performanţei telefonului.
Samsung a integrat însă în aceasta câteva dintre funcţiile pe care doreşte să le promoveze mai agresiv, precum Hello Bixby, care are un ecran dedicat în partea din stânga a interfeţei. Am văzut în trecut această funcţie şi pe S8 şi Note8, aceasta luând locul vechiului Google Now pentru afişarea de conţinut relevant pentru utilizator. Aici pot apărea articole de ştiri, elemente din calendarul personal, articole de pe Facebook, vremea şi multe altele. Din păcate, Google Now face o treabă mult mai bună, Bixby fiind astfel semi-inutil. De asemenea, funcţionalitatea Bixby Voice nu este disponibilă pe A8, apăsarea lungă a butonului Home de pe ecran chemând Google Assistant. Din fericire, nu mai există un buton fizic dedicat pentru Bixby.
Ce este dezamăgitor însă la Galaxy A8 este modul în care au fost implementate soluţiile de autentificare. Telefonul beneficiază de recunoaştere facială folosind camera frontală, cât şi de un senzor de amprentă pe partea din spate. Niciuna dintre aceste opţiuni nu oferă însă o experienţă de utilizare plăcută. Senzorul de amprentă este prea mic pe verticală, fiind foarte greu de poziţionat de fiecare dată degetul în poziţia corectă pentru deblocare, în timp ce de multe ori software-ul sugerează că senzorul ar fi murdar, chiar dacă acesta nu este.
În privinţa recunoaşterii faciale, aceasta funcţionează doar atunci când lumina ambientală este puternică, atunci când lumina nu vine din spatele utilizatorului şi când poziţia utilizatorului este similară cu cea în care a fost înregistrată faţa.
Nici atunci când totul este în condiţii ideale, cele două metode de autentificare nu funcţionează perfect, fiind destul de lente, mult mai lente decât pe alte dispozitive concurente.
Camera foto de pe Galaxy A8 este o surpriză plăcută, mai ales când pe lista de specificaţii tehnice nu este listată şi stabilizare optică pentru niciunul dintre senzori. În lumină naturală, imaginile sunt foarte detaliate, bine expuse şi cu greu ai putea vedea diferenţa între acestea şi unele realizate cu un smartphone de top de pe piaţă.
Desigur, camera frontală duală este marea atracţie a ui A8, iar aceasta nu dezamăgeşte. Modul portret este probabil cel mai bun pe care l-am testat până în prezent, decupând bine subiectul. Avantajul acestui sistem faţă de cele de pe camera de pe spate este faptul că subiectul este întotdeauna mai aproape, lucru care asigură detalii mai bune.
Şi performanţa pe timp de noapte a reuşit să impresioneze, însă nu obligatoriu din punct de vedere al calităţii imaginilor. Acestea sunt destul de luminoase, poate chiar supraexpuse uneori, însă adevăratul şoc este faptul că ies bine chiar şi fără stabilizare optică. Foarte puţine imagini au ieşit mişcate, lucru care spune multe despre performanţa procesorului de imagini de la Samsung. Din păcate, detaliile se pierd, fiind aplicat un filtru agresiv de eliminare a zgomotului de imagine. Totuşi, pentru reţele de socializare, aceste imagini sunt perfect utilizabile. Focalizarea este mai buclucaşă pe întuneric, însă cu puţină răbdare pot ieşi fotografii bune chiar şi noaptea.
Galaxy A8 este un smartphone care ţinteşte puţin mai sus decât restul jucătorilor de pe piaţa mid-range premium, însă acest lucru îl duce într-o categorie de preţ cam mare. Alte companii vând la un preţ similar modele high-end precum OnePlus 5T. Chiar şi Samsung va începe să reducă Galaxy S8 la un preţ foarte apropiat odată cu lansarea lui S9, care este încă un telefon superior din toate punctele de vedere. Va fi interesant să urmărim atât evoluţia preţului lui Galaxy A8 (2018), cât şi strategia pe gama mid-range premium a celor de la Samsung pentru următorul an.
Design premium şi materiale de calitate
Performanţă ridicată pentru un mid-range premium
Camere de calitate
Se apropie mult de experienţa oferită de un Galaxy S8
Rezistenţă la apă şi praf
Preţ mai mare decât al concurenţei
Nu filmează în rezoluţie 4K
Nu are stabilizare optică pentru cameră
Senzorul de amprentă şi detecţia facială nu funcţionează foarte bine