Excelenta soluţie audio Wolfson pe care am văzut-o implementată pe Galaxy Note 4 este prezentă şi aici, Galaxy Alpha fiind un player multimedia portabil extrem de atrăgător şi datorită dimensiunilor şi greutăţii reduse a carcasei. Etajul audio din Galaxy Note 4 foloseşte un DAC Wolfson WM5110 care oferă decodare multicanal 24bit/48KHz, un SNR de 110dB şi un amplificator stereo cu o putere de 2x2W. Redarea audio oferită este excelentă, Galaxy Note 4 remarcându-se prin volumul ridicat, fidelitatea foarte bună, basul curat percutant, mediile puternice şi înaltele discrete bine definite. Amatorii de muzică vor găsi în pachet şi o pereche de câşti intra-auriculare de bună calitate care exploatează potenţialul audio al terminalului.
Aplicaţia pentru redare audio este identică cu cea remarcată la Galaxy S5. Aceasta oferă o bibliotecă media cu sortare după artist, album, gen muzical sau director, liste de redare manuale sau create în mod automat pe baza accesărilor sau a ritmului (Calm, Exciting, Joyful şi Passionate), integrare DLNA şi integrare în Lock Screen sau Notification Area. Lista de opţiuni este impresionantă, Music oferind controlul redării vitezei de redare, normalizare în timp real, afişarea versurilor şi programarea întreruperii redării după o perioadă de timp
Opţiunile de post-procesare sunt bogate. SoundAlive oferă un egalizator cu şapte benzi, amplificare pentru bas, spaţializare 3D şi o rutină software pentru Noise Sharpening, la care se adaugă efecte care imită un amplificator cu lămpi, spaţializarea 7.1 şi altele de aceeaşi natură. Un detaliu interesant este preamplificarea inteligentă, volumul audio fiind ajustat în funcţie de setările de procesare pentru a elimina saturaţia şi clipping-ul.
Aplicaţia pentru redarea video oferă un set bun de opţiuni. Se remarcă suportul bogat pentru subtitrări, care oferă detectarea automată corectă a codului de pagină necesar pentru afişarea diacriticelor şi posibilităţi de schimbare a fontului, culorii, dimensiunii şi alinierii. Pe lângă acest avantaj, aplicaţia Video oferă Pan and Scan, procesarea audio, captură de ecran şi integrare DLNA. Suportul pentru codec-uri este însă banal, remarcându-se lipsa decodării AC3 şi DTS.
La fel ca Galaxy Note 4, şi Galaxy Alpha foloseşte un cip GPS Broadcom BCM47531. Spaţiul mai redus al carcasei a determinat însă şi reducerea dimensiunilor antenei, iar Galaxy Alpha nu mai are o prestaţie tot atât de strălucitoare. Viteza de localizare asistată este foarte bună, puterea de procesare este suficientă iar precizia este în general bună, însă puterea semnalului nu este prea mare, iar acest lucru se observă în zonele urbane cu clădiri înalte sau frunziş abundent.
Deşi a moştenit câteva elemente de design de care mulţi s-au cam săturat, Galaxy Alpha este indubitabil cel mai frumos smartphone lansat de Samsung până acum. Extrem de uşoară, compactă şi bine clădită, carcasa ascunde şi un procesor puternic, un etaj audio excelent, un ecran AMOLED cu parametri de imagine deosebiţi şi o camera foto bună. Din păcate, autonomia neimpresionantă şi rezoluţia cam mică a ecranului sunt două punct nevralgice care afectează serios atractivitatea acestui telefon, mai ales în dacă ţinem cont şi de preţul cam piperat de 2400 lei.
Dimensiuni şi greutate
Design actualizat
Performanţe hardware
Panou AMOLED cu parametri de imagine buni
Redare audio excelentă
Rezoluţia mică a ecranului
Autonomie
Senzor de amprente încă neconvingător
Preţ