Samsung a lansat fără Galaxy Fold pe piaţa din Coreea de Sud fără să lase foarte mult timp pentru producătorii de aplicaţii să adauge suport pentru noul său format de display pliabil. Totuşi, o parte dintre dezvoltatorii software, care au avut în trecut o relaţie mai bună cu Samsung, au avut timp să se pregătească de lansare, oferind deja actualizări pentru aplicaţiile lor. Iată care sunt primele aplicaţii de Android, care beneficiază din plin de funcţiile noi ale telefonului pliabil de la Samsung.
Actualizări dedicate lui Galaxy Fold au fost lansate deja pentru Amazon Prime Video, serviciul de streaming de filme şi seriale al gigantului online, App in the Air, Facebook, iHeartRadio, Spotify, Twitter şi VSCO. În timp ce majoritatea par a fi realizate pentru consumul de conţinut, întrucât ecranul mic de pe exterior, nu pare a fi foarte potrivit pentru vizionarea de clipuri video sau filme şi seriale, este interesantă includerea pe listă a VSCO, aplicaţia de editare foto.
Galaxy Fold integrează o cameră foto similară cu cea de pe Galaxy S10 şi Note10, cu trei senzori foto, deci performanţa lui în utilizare normală ar trebui să fie apropiată. Prezenţa unui ecran mai mare pentru realizarea de retuşuri pe fotografii ar putea fi un avantaj la care mulţi nu s-au gândit până în prezent, Galaxy Fold putând facilita editarea mai rapidă şi mai minuţioasă a fotografiilor şi, de ce nu, a clipurilor video înregistrate.
Din păcate însă, nu avem prea multe aplicaţii de social media care vin cu suport oficial. Facebook este pe listă, însă conţinutul foto şi video este mai degrabă publicat în ultima vreme pe Instagram, cealaltă reţea a companiei. Twitter, în schimb, este mai potrivit pentru consum de conţinut în mod „tabletă”, conţinutul reţelei fiind mai degrabă orientat către text, nu către fotografii şi clipuri video.
Suportul pentru Galaxy Fold implică în primul rând funcţia de continuitate. Astfel, dacă deschizi o aplicaţie pe ecranul exterior al telefonului, atunci când deschizi ecranul pliabil, aceasta se transferă pe interfaţa mai mare şi continuă exact din punctul în care era. Transferul este instant în ambele sensuri. De asemenea, aplicaţiile pot prim suport pentru modul „multi-window” al interfeţei Galaxy Fold, care permite afişarea a trei aplicaţii simultan pe ecran, cu posibilitatea de a trage conţinut dintr-una în celelalte prin „drag & drop”. Dezvoltatorii nu sunt obligaţi să ofere aceste funcţii, aplicaţiile putând rula în acest mod şi fără suport oficial. Totuşi, pentru funcţionalitate completă şi stabilitate garantată, vor fi necesare actualizări software speciale.
Probabil că Google lucrează de asemenea la actualizări pentru aplicaţiile sale, compania anunţând oficial la dezvăluirea Galaxy Fold că va oferi suport nativ în sistemul de operare Android pentru continuitate şi multi-window. Din păcate însă, inginerii Google pare să fie acum mai degrabă ocupaţi cu lansare Pixel 4 pentru a da prea multă atenţie altor produse, mai ales acum, după debutul oficial Android 10, când trebuie să monitorizeze stabilitatea noului software şi să repare rapid problemele pe care utilizatorii le-ar putea întâmpina.