Samsung Galaxy Note 4 review

10.11.2014
Samsung Galaxy Note 4 review
Ecran, hardware, specificaţii, autonomie

Ecran, hardware, specificaţii, autonomie

Samsung nu s-a hazardat să mărească dimensiunea ecranului implementat pe Galaxy Note 4, acesta păstrând diagonala de 5,7” a modelului anterior. Dacă ecranul nu a crescut în dimensiuni, acesta a făcut însă saltul la rezoluţia Quad HD şi a preluat toate îmbunătăţirile tehnologice pe care le-am remarcat la panoul AMOLED folosit în primăvară pentru telefonul Galaxy S 5. Panoul foloseşte aceeaşi matrice PenTile cu aranjare Diamond şi subpixeli inegali pe care Samsung o utilizează de ceva vreme în cazul ecranelor sale AMOLED cu densitate foarte mare. La o densitate de 515 ppi, este însă practic imposibil să mai observi cu ochiul liber micile deficienţe ale aranjamentelor PenTile, iar imaginea afişată de Galaxy Note 4 este clară şi oferă un nivel excelent de detalii.

Galaxy S5 ne-a impresionat cu excelentul său panou AMOLED, iar Galaxy Note 4 nu se situează prea departe de acesta. Ecranul oferă un nivel de negru perfect, un contrast excelent, unghiuri foarte ample de vizualizare şi o luminozitate bună. Stratul de polarizare este şi el foarte eficient, ecranul fiind lizibil chiar şi atunci când lumina solară bate peste umărul utilizatorul direct în ecran. Cu adevărat interesantă este însă calibrarea ecranului, care poate fi ajustată să afişeze o imagine naturală nesaturată care poate rivaliza fără nici o problemă cu cea oferită de panourile IPS de bună calitate.

Samsung Galaxy Note 4: un ecran S-AMOLED cu rezoluţie QHD

Software-ul pentru ajustarea ecranului oferă trei profiluri de calibrare, adică Basic, AMOLED Photo şi AMOLED Cinema, care sunt completate de un mod adaptiv care ajustează parametrii în funcţie de natura materialului grafic afişat. Profilul AMOLED Cinema nu este prea impresionant, acesta având o nuanţă albăstruie rece şi o suprasaturaţie neplăcută şi distructivă a culorilor. Modul Basic, pe care de altfel îl şi recomand, oferă însă un ecran cu o nuanţă caldă de alb şi culori nesaturate foarte bune, în timp ce AMOLED Photo se situează undeva între acestea două.

Trăgând linia de final, Galaxy Note 4 oferă cel mai impresionant ecran disponibil în acest moment pe un telefon mobil. Rămâne însă valabilă totodată şi observaţia făcută atunci când am testat terminalul LG G3: ecranul QHD încă aşteaptă conţinutul care să-l pună cu adevărat în valoare.

Versiunea hardware SM-N910C a terminalului Galaxy Note 4 este motorizată de soluţia Exynos 7 Octa (fost Exynos 5433), iar aceasta este interesantă deoarece este prima implementare pe 64 de biţi de la Samsung, cea de-a doua fabricată într-un proces HKMG pe 20 de nanometri şi una dintre foarte puţinele care folosesc nucleele grafice de vârf ARM din generaţia Midgard 2.

După cum se observă din scorurile obţinute în testele uzuale, Exynos 7 Octa este o soluţie hardware impresionantă. Samsung a avut nevoie de trei revizii hardware pentru a obţine un procesor Exynos 5 Octa complet funcţional, însă compania a învăţat din greşeli şi a reuşit să ne ofere acum o soluţie hardware extrem de atractivă. Exynos 7 Octa foloseşte patru nuclee ARM Cortex-A57 cu o frecvenţă de tact de 1,9 GHz, patru nuclee ARM Cortex-A53 cu o frecvenţă de 1,3 GHz şi arhitectura big.LITTLE cu procesare eterogenă (HMP) care permite utilizarea tuturor celor opt nuclee de procesare în acelaşi timp. Acest nucleu de procesare este completat de interfaţa grafică ARM Mali-T760 MP6, aceasta fiind de altfel şi cea mai puternică implementare a vârfului de gamă ARM Mali din generaţia actuală.

Samsung nu a reuşit să compileze o versiune specială pe 64 de biţi a sistemului de operare Android 4.4.4, implementarea Exynos 7 Octa din Galaxy Note 4 folosind tot modul de lucru pe 32 de biţi şi nefiind prea clar dacă viitoarea actualizare la Lollipop va schimba acest lucru. Chiar şi aşa, Exynos 7 Octa a îngenuncheat fără probleme celebrul Snapdragon 801 şi s-a dovedit a fi un rival redutabil care a reuşit de multe ori să depăşească şi noile soluţii Snapdragon 805 sau Tegra K1. Un alt avantaj al soluţiei Samsung este şi procesul de fabricaţie superior, căldura disipată de Exynos 7 Octa fiind tolerabilă chiar şi în timpul activităţilor intensive prelungite. Acest puternic procesor este completat de o memorie RAM cu o capacitate generoasă de 3GB şi o memorie internă cu performanţe excelente.

Rezultate teste (3Dmark, AnTuTu 5.2, Vellamo 3 HTML, Quadrant 2.1, GFXBench 3 şi GeekBench 2)

Specificaţii

  • Ecran: 5,7”, AMOLED, 2560 x 1440 pixeli, Gorilla Glass 3
  • Sistem de operare: Android 4.4.4
  • Chipset: Samsung Exynos 7 Octa
  • Procesor: ARM Cortex-A57 1,9GHz quad-core, ARM Cortex-A53 1,3GHz quad-core
  • Procesor grafic: ARM Mali-T760 MP6
  • RAM: 3 GB
  • Memorie: 32 GB
  • Card: MicroSDXC, 128 GB max
  • Date: HSDPA, HSUPA, LTE Cat 4
  • WiFi: 802.11 a/b/g/n/ac
  • Bluetooth: 4.1, A2DP
  • USB: microUSB 2.0
  • Cameră foto: 16 MP, senzor 1/2,6”, stabilizare optică, F/2.2
  • Filmare video: UHD
  • Cameră foto frontală: 3,7 MP, F/1.9
  • Baterie: 3220 mAh
  • Dimensiuni: 153,5 x 78,6 x 8,5 mm
  • Greutate: 176 grame
  • Altele: stylus, Wi-Fi Direct, NFC, DLNA, ANT+, încărcare rapidă

Bateria cu o capacitate de 3220 mAh a oferit o autonomie de circa 40 de ore, această perioadă fiind obţinută într-un regim mediu de utilizare care a implicat activarea conexiunilor Wi-Fi şi 3G câte 8 ore pe zi, utilizarea suportului push (email, contacte, agendă, calendar, Facebook, Messenger, Twitter, Skype) şi utilizarea diverselor aplicaţii pentru un timp total de ecran de circa patru ore. Pe piaţă există produse cu o autonomie mai bună, însă nu trebuie să ignorăm consumul ecranului QHD şi al procesorului extrem de puternic, prestaţia Galaxy Note 4 putând fi considerata bună atât timp cât este aptă să acopere două zile de activitate într-un regim mediu de utilizare.

Părţi pozitive

Ecran Quad HD excelent
Procesor Exynos 7 Octa impresionant
Redare audio/video
Captură foto/video
Carcasă elegantă cu o construcţie bună

Părţi negative

Senzorul pentru amprente este neconvingător
Calitatea modestă a difuzorului extern
Abandonarea conectorului USB 3.0

Urmărește Go4IT.ro pe Google News