Camera foto poate fi trecută şi ea pe lista îmbunătăţirilor importante, Galaxy Note 4 fiind primul telefon Samsung care foloseşte un obiectiv cu stabilizare optică. Din păcate, excelentul senzor proprietar ISOCELL pe care l-am remarcat la Galaxy S5 nu a fost folosit şi în acest caz, Samsung păstrând probabil combinaţia dintre acesta şi noua stabilizare optică pentru viitorul terminal Galaxy S6. În locul lui, Samsung a folosit un senzor produs de către Sony, modelul IMX240 implementat având aceeaşi rezoluţie de 16 MP, acelaşi format nativ 16:9 şi aceeaşi dimensiune fizică de 1/2,6”.
În ciuda vremii neprielnice şi a luminii mohorâte, camera foto din Galaxy Note 4 a reuşit să-şi etaleze calităţile superioare. Imagini capturate au un nivel de detalii foarte bun, culori naturale plăcute, contrast ridicat şi, de cele mai multe ori, şi o expunere corectă. Post-procesarea folosită de Samsung este discretă şi reuşeşte să atenueze bine zgomotul de imagine dar să păstreze totodată şi o cantitate bună de detalii. Camera frontală, care foloseşte un senzor de 3,7 MP cu diafragmă mare F/1.9, are o calitate bună, dar nu poate concura cu modelele dedicate pentru selfies de pe Huawei Ascend P7 sau Nokia Lumia 735.
Ajutată de noul sistem de stabilizare, captura nocturnă este foarte bună şi se remarcă prin luminozitatea ridicată a imaginilor, nivelul bun de detalii şi nivelul tolerabil de zgomot. Atât timp cât lumina are un nivel satisfăcător, camera nu foloseşte nici un profil special pentru captură, însă scăderea ei sub un anumit nivel declanşează activarea modului de lucru nocturn pe care l-am observat şi la Galaxy S5. Samsung nu a oferit nici un detaliu suplimentar despre acest mod de captură special, însă specificaţiile Sony spun că IMX240 este capabil să captureze două expuneri în acelaşi timp şi să le combine într-o singură imagine (SME-HDR), ceea ce explică atât calitatea imaginii cât şi lipsa din EXIF a informaţiilor despre sensibilitatea ISO folosită.
Captura video UHD este excelentă, Galaxy Note 4 având o prestaţie la fel de bună ca Galaxy S5. Fluxul video H.264, cu rezoluţie de 3840 x 2160 pixeli şi bitrate de 48 Mbps, se remarcă prin calitatea excelentă a detaliilor, stabilitatea bună a numărului de cadre pe secundă şi ajustarea rapidă a expunerii. Sunetul stereofonic este suficient de bun, coloana sonoră AAC cu bitrate de 256 kbps fiind penalizată doar de filtrarea exagerată a frecvenţelor joase.
Descărcare mostră filmare UHD (ZIP, 357 MB)
Aplicaţia software de captură foto/video oferă un set mic de setări, cum ar fi reglarea manuală a sensibilităţii, ajustarea modului de măsurare a expunerii sau declanşare cu temporizare, dar nu oferă opţiuni de control pentru parametrii imaginii. Modurile de lucru oferă deja cunoscutele Dual Camera pentru foto şi video (16 MP, respectiv 720p), Panorama (18560 x 1680 pixeli) şi captură în rafală. Deşi senzorul foto nu mai oferă un sistem cu detecţie de fază, viteza focalizării este foarte bună şi se remarcă ezitări ocazionale doar în condiţii de luminozitate scăzută.
Printre modurile mai inedite de lucru se remarcă Virtual Tour, o succesiune de capturi foto cu direcţionare în spaţiu care creează un tur similar navigaţiei prin Google Street View, însă aceasta permite salvarea şi exportul în format video doar la rezoluţia de 2048 x 1152 pixeli. Cel de-al doilea mod important de lucru este Shot & More, o opţiune clasică de captură în rafală care permite salvarea celei mai bune ipostaze, ştergerea obiectelor în mişcare sau crearea unui efect fals de blur pentru obiectele dinamice. Aplicaţia are o arhitectură modulară, Samsung oferind suplimentar câteva noi moduri de lucru în cadrul magazinului său de aplicaţii.
Ecran Quad HD excelent
Procesor Exynos 7 Octa impresionant
Redare audio/video
Captură foto/video
Carcasă elegantă cu o construcţie bună
Senzorul pentru amprente este neconvingător
Calitatea modestă a difuzorului extern
Abandonarea conectorului USB 3.0