Samsung Galaxy Note 4 review

10.11.2014
Samsung Galaxy Note 4 review
Redare media, GPS, concluzii

Redare media, GPS

Ignorând deplorabila excepţie numită Galaxy S II, toate telefoanele cu procesor Exynos de la Samsung au folosit DAC-uri performante de la Wolfson, iar modelele precum Galaxy S sau Galaxy S III au rămas şi astăzi nişte etaloane în acest domeniu. Compania a început să apeleze însă tot mai des la soluţiile Snapdragon şi la etajul audio integrat din acestea şi, deşi progresul făcut de Qualcomm este indiscutabil, este plăcut să ne reîntâlnim cu o componentă internă marca Wolfson.

Etajul audio din Galaxy Note 4 foloseşte un DAC Wolfson WM5110 care oferă decodare multicanal 24bit/48KHz, un SNR de 110dB şi un amplificator stereo cu o putere de 2x2W. Redarea audio oferită este excelentă, Galaxy Note 4 remarcându-se prin fidelitatea foarte bună, basul curat percutant, mediile puternice şi înaltele discrete bine definite. Amatorii de muzică vor găsi în pachet şi o pereche de căşti intra-auriculare de bună calitate care exploatează potenţialul audio al terminalului, singurul lor neajuns fiind volumul ceva cam redus.

Samsung Galaxy Note 4: un amplificator performant şi un headset bun

Aplicaţia pentru redare audio este similară celei remarcate la Galaxy S5. În spatele interfeţei plate se ascunde o aplicaţie audio complexă, care oferă o bibliotecă media cu sortare după artist, album, gen muzical sau director, liste de redare manuale sau create în mod automat pe baza accesărilor sau a ritmului (Calm, Exciting, Joyful şi Passionate), integrare DLNA şi integrare în Lock Screen sau Notification Area. Lista de opţiuni este impresionantă, Music oferind controlul redării vitezei de redare, normalizare în timp real, afişarea versurilor şi programarea întreruperii redării după o perioadă de timp

Pentru cei care nu sunt satisfăcuţi de sunetul implicit, deşi nu prea există motive, Music oferă opţiuni bogate de procesare audio. SoundAlive oferă un egalizator cu şapte benzi, amplificare pentru bas, spaţializare 3D şi o rutină software pentru Noise Sharpening, la care se adaugă efecte care imită un amplificator cu lămpi, spaţializarea 7.1 şi altele de aceeaşi natură. Un detaliu interesant este preamplificarea inteligentă, volumul audio fiind ajustat în funcţie de setările de procesare pentru a elimina saturaţia şi clipping-ul.

Aplicaţia pentru redarea video oferă un set bun de opţiuni. Se remarcă suportul bogat pentru subtitrări, care oferă detectarea automată corectă a codului de pagină necesar pentru afişarea diacriticelor şi posibilităţi de schimbare a fontului, culorii, dimensiunii şi alinierii. Pe lângă acest avantaj, aplicaţia Video oferă Pan and Scan, procesarea audio, captură de ecran şi integrare DLNA. Suportul pentru codec-uri este însă banal, remarcându-se lipsa decodării AC3 şi DTS. Combinaţia dintre ecranul mare cu culori bune şi difuzorul puternic face din Galaxy Note 4 un player portabil bun, regretabilă fiind doar fidelitatea modestă a acestuia din urmă.

La fel ca alte telefoane de vârf lansate în ultimul an, Galaxy Note 4 oferă un emiţător infraroşu care permite transformarea telefonului într-o telecomandă universală pentru echipamentele electronice din jur. Aplicaţia pentru control a fost îmbogăţită cu un ghid TV, România nefigurând însă pe lista ţărilor în care acest serviciu este disponibile deoarece se pare că este mai puţin importantă decât Kiribati sau Libia. Smart Remote oferă o interfaţă mare uşor de utilizat, afişează opţional butoanele importante pentru control şi în Lock Screen sau Notification Area şi permite gruparea echipamentelor în funcţie de cameră. Aplicaţia nu include însă un mod de programare, deci în cazul în care televizorul, set top box-ul sau proiectorul nu figurează pe lista echipamentelor compatibile, va trebui să trimiteţi detaliile despre echipamentul dorit şi să aşteptaţi actualizarea oferită de producător.

Modulul GPS este foarte bun, acesta remarcându-se prin semnalul puternic, precizia excelentă şi localizarea asistată foarte rapidă. În cazul în care intenţionaţi să profitaţi de ecranul mare şi autonomia bună pentru a transforma Galaxy Note 4 într-un navigator GPS, acesta se va achita foarte bine de sarcini deoarece şi procesarea poziţionării şi deplasării este foarte rapidă.

Concluzii

Lansat mereu cu aproximativ şase luni mai târziu decât vârful de gamă Galaxy S, Galaxy Note a fost dintotdeauna cel mai puternic şi mai bine dotat telefon Samsung din cursul unui an. Galaxy Note 4 nu este o excepţie, acesta oferind un ecran Quad HD impresionant, un procesor Exynos 7 Octa foarte puternic, prima cameră foto cu stabilizare optică de la Samsung şi un stylus îmbunătăţit. De data aceasta, sud-coreenii au reuşit să pluseze prin utilizarea unei carcase mult mai frumoase şi mai bine construite, ceea ce îi permite noului Galaxy Note 4 să se distanţeze semnificativ de modelele anterioare de vârf de la Samsung şi să concureze mai uşor cu modelele de vârf ale concurenţei.

Părţi pozitive

Ecran Quad HD excelent
Procesor Exynos 7 Octa impresionant
Redare audio/video
Captură foto/video
Carcasă elegantă cu o construcţie bună

Părţi negative

Senzorul pentru amprente este neconvingător
Calitatea modestă a difuzorului extern
Abandonarea conectorului USB 3.0

Urmărește Go4IT.ro pe Google News