Samsung are pus la punct un calendar de lansări strict, iar pandemia nu pare să îl fi deranjat vreun pic. Chiar dacă nu a putut prezenta noile modele Galaxy Note20 în persoană, compania nu a amânat lansarea noilor sale modele high-end. Modelul care a ajuns în redacția Go4it este Galaxy Note20 Ultra în configurația de bază cu 12 GB RAM și 256 GB stocare în noua culoare Mystic Bronze. Iată ce impresie ne-a lăsat cel mai nou smartphone premium de la Samsung.
La prima întâlnire, pe care am avut-o în urmă cu vreo două săptămâni, Galaxy Note20 Ultra nu a reușit să mă impresioneze foarte tare din punct de vedere al design-ului. Acesta părea foarte similar cu cel de pe Galaxy Note10+, dar cu un ecran puțin mai mare și cu sticlă mată pe partea din spate. Și adevărul este că forma dispozitivului și dimensiunile generale sunt similare. Totuși, Galaxy Note20 Ultra se simte diferit în utilizare, iar asta pentru că este construit puțin diferit.
În primul rând, materialele din care este construit Note20 Ultra sunt noi. Avem sticlă Gorilla Victus de la Corning care acoperă ecranul, aceasta putând rezista, în teorie, la căzături de până la doi metri, alături de margini metalice care continuă curbura sticlei de pe față și spate. Capacul de pe spate este însă tot din sticlă, dar de data aceasta cu o textură mată, care ascunde aproape complet amprentele de pe telefon. Această sticlă mată nu pare să fie și mai aderentă, deci nu vă bazați pe faptul că Note20 este mai puțin alunecos. De fapt nu vă bazați nici pe sticla mai rezistentă. Fiind un telefon atât de mare, șansele ca acesta să vă scape din mână sunt mult mai mari. O husă de protecție mai „serioasă” ar fi recomandată.
De fapt un alt motiv pentru care ați dori probabil să protejați acest telefon este pentru a feri camera foto de accidente. Aceasta este foarte mult ieșită în relief, fiind cam de aceleași dimensiuni precum cea de pe Galaxy S20 Ultra. Totuși, profilul telefonului Note20 Ultra este ceva mai subțire, deci camera iese și mai mult în evidență. Astfel, o husă care să o aducă la același nivel cu restul telefonului ar putea fi o soluție… dar nu elegantă. Telefonul va deveni foarte gros, dar protecția va asigura că în cazul unui accident, sticla de deasupra obiectivelor foto și senzorii sunt mai bine protejați. Deja senzorul de 108 megapixeli face un zgomot destul de puternic atunci când pui telefonul pe masă din cauza dimensiunii sale și faptului că este stabilizat și are loc în carcasă să se miște. Un șoc puternic ar putea să îl deterioreze.
Dar chiar și cu „cocoașa” aceea pe spate, design-ul lui Galaxy Note20 Ultra este la cel mai înalt nivel. Ba chiar și camera se integrează bine în „peisaj”. Modelul testat în culoarea Mystic Brown arată arămiu în fotografii, însă în realitate aduce aminte de un „rose gold” sau chiar un roz în anumite situații de iluminare, iar sticla care acoperă camera și rama metalică din jurul ei sunt decorate de asemenea în nuanțe apropiate. Atunci când pui mâna pe Galaxy Note20 Ultra, îți dai seama că ții în mână ceva scump, rece la atingere și greu, ceva care inspiră rezistență și calitate, iar acesta pare să fi fost scopul Samsung atunci când a construit acest model.
Dacă am scoate camera foto din ecuație, în afară de dimensiunile puțin crescute, diferențele față de generația Note10 sunt minime. De exemplu, cele mai mari schimbări au fost la capitolul poziționare ale unor elemente, lucru condiționat aparent tot de camera foto. Butoanele power și volum sunt acum pe partea din dreapta, într-o poziție mult mai naturală, la fel ca pe majoritatea telefoanelor de pe piață, în timp ce stylus-ul S-Pen este acum în partea de jos în stânga. O altă problemă a telefoanelor Samsung, centrarea mufei USB față de grosimea telefonului pare să fie rezolvată în sfârșit pe Galaxy Note20 Ultra.
Telefonul vine în pachet alături de un adaptor de priză cu încărcare rapidă la 25W, un cablu USB-C și o pereche de căști AKG cu mufă USB-C. Cum ziceam, nu primim o husă, nu primim căști și nici o protecție de ecran, asemeni modelelor din trecut.
Samsung ne-a obișnuit cu cele mai bune ecrane de pe piață. Samsung Display este furnizor pentru majoritatea producătorilor de top, însă tehnologiile noi le păstrează de obicei exclusive inițial pentru modelele sale. Astfel, Galaxy Note20 Ultra debutează un nou tip de ecran OLED pentru telefoane: unul cu rată de împrospătare variabilă. Acesta oferă rezoluție QHD la 60 Hz sau Full HD la 120 Hz, însă consumul de energie nu ar trebui să fie cu mult mai mare pe setarea fluidă.
Samsung scade rata de împrospătare a ecranului atunci când nu se întâmplă mare lucru pe ecran și o accelerează atunci când sunt necesare animații fluide. N-am simțit nevoia de a scădea la 60 Hz din cauza autonomiei, însă trebuie menționat că acesta este un telefon care va asigura o zi de utilizare obișnuită. Utilizat la 120 Hz consumă mai puțin probabil decât ecranul de pe S20 Ultra, dar trebuie să luăm în calcul și faptul că avem de a face cu un acumulator mai mic.
Pe setările implicite, adică profilul de culoare „viu”, culorile mi se par prea stridente, în stilul caracteristic Samsung. Din fericire, există o setare „natural” care oferă culori mai puțin deranjante. Cu cei 120 Hz și dimensiuni atât de mari, acesta este unul dintre cele mai „imersive” ecrane de smartphone de pe piață. Iar faptul că Samsung a renunțat la curbura exagerată a ecranului îl face și mai confortabil de utilizat în mai multe scenarii. Efectiv, este greu să găsesc ceva de criticat la acest ecran, în afară de imposibilitatea de a-l folosi la 120 Hz pe rezoluția maximă. Poate orificiul pentru cameră? Dar și acela este extrem de mic și poziționat central, fiind ușor de ascuns sau ignorat.
Pentru unii însă un ecran de 6,9” va fi cu siguranță prea mare. Galaxy Note20 Ultra este genul de telefon al cărui colț iese din buzunarul blugilor. Iar utilizarea cu o singură mână iese total din discuție. În primul rând pentru că implică uneori și utilizarea stylus-ului S-Pen, dar în special pentru că nu poți atinge decât jumătate de ecran din orice poziție ții telefonul. Există câteva moduri ajutătoare în software care propun activarea centrului de notificări la glisare în jos sau gesturi de navigație în locul butoanelor, dar nu sunt soluții complete. Pentru a folosi acest model va trebui în 90% din cazuri să folosești ambele mâini.
Și dacă tot am amintit de S-Pen, acesta doar și-a mutat locul în care este stocat. În rest, este identic cu cel de anul trecut de pe seria Note10. Ba chiar se și potrivesc de la un model la altul. Nu am avut la îndemână un Note10 pentru a testa dacă S-Penul vechi are și noile funcționalități pe care Samsung le laudă pe Note20 Ultra. De exemplu, datorită faptului că ecranul este mult mai rapid, la 120 Hz, timpul de răspuns al stylus-ului a scăzut la 9ms, adică o întârziere aproape imperceptibilă între mișcarea lui pe ecran și acțiunea dorită.
Apoi, avem noi gesturi de mișcare, personalizabile. Anterior, doar anumite aplicații puteau integra gesturi de mișcare cu S-Pen-ul, asemeni unei baghete magice din cărțile cu Harry Potter. Acum, poți ține prezentări cu ajutorul acestuia, putând seta anumite acțiuni pentru anumite mișcări. Implicit, acestea sunt stabilite pe acțiuni de navigație prin meniuri. Stylus-ul este în continuare din plastic, deci este destul de fragil, în timp ce include un condensator care stochează energie electrică și care se încarcă în doar câteva secunde. În pachetul Galaxy Note20 Ultra nu am găsit nici unealta de scoatere a vârfului și nici vârfuri de schimb, asemeni modelelor precedente.
Și dacă design-ul și ecranul sunt la superlativ în cazul lui Galaxy Note20 Ultra, acest model fiind parcă într-o categorie proprie în care nu prea are cu cine concura, la capitolul performanță, lucrurile nu sunt la fel de pozitive. Nu pentru că telefonul nu ar fi performant, dimpotrivă. Acesta este foarte performant, fiind echipat cu un procesor de generație nouă, cu modem 5G modern și toate antenele necesare, plus un cip grafic de top și 8 nuclee din cele mai noi generații ARM. Problema este că acest telefon, fiind atât de scump, trebuia să fie echipat cu tot ceea ce este mai bun pe piață. Iar Exynos 990 5G nu este cel mai performant procesor de pe dispozitivele Samsung.
Vorbim despre același chipset de pe seria Galaxy S20 din Europa. Versiunile din SUA, Coreea de Sud și China folosesc un chipset Snapdragon 865+, care este la rândul său mai puternic cu vreo 10% față de modelul 865 standard. Diferența între Snapdragon 865+ și Exynos 990 devine astfel și mai mare (în teorie, cel puțin), în timp ce în utilizare probabil că majoritatea utilizatorilor nu vor observa mari diferențe. Ce am observat eu însă este că în special atunci când realizam fotografii, chipset-ul Exynos 990 se încălzește cam mult pe Note20 Ultra.
Testele de performanță nu recomandă acest model printre cele mai puternice dispozitive de pe piață, chiar dacă este printre cele mai scumpe. Dar testele sintetice nu spun niciodată toată povestea. Atât timp cât telefonul se mișcă bine și face totul aproape instant, la fel ca Galaxy Note20 Ultra, nu prea ar trebui să îți faci griji. Poate că, în timp, performanța lui va scădea mai mult în aplicații și jocuri noi, în comparație cu alte modele, dar Samsung se așteaptă oricum ca utilizatorii să își schimbe dispozitivele după doi sau trei ani, deci probabil că până când acest hardware va fi cu adevărat considerat depășit, deja vei folosi un alt telefon mai nou.
Cert este că nu există nimic ce acest telefon face mai slab decât unul cu un chipset Snapdragon 865 sau 865+, chiar dacă poți demonstra cu cifre în teste că este mai puțin performant. Pentru unii s-ar putea însă să conteze mai mult principiul că pentru un dispozitiv atât de scump și atât de bine construit, nu primesc cel mai bun procesor, și este de înțeles.
Autonomia este unul dintre punctele mai slabe ale lui Galaxy Note20 Ultra, și mă cam așteptam la asta. În primul rând, chipset-ul Exynos 990 5G este cunoscut pentru autonomie mai slabă decât Snapdragon 865 sau varianta 865+, dar faptul că telefonul are un acumulator cu 10% mai mic decât cel de pe S20 Ultra, cu o configurație asemănătoare, se simte. Cu toată optimizarea display-ului, care poate scădea de la 120 Hz la 10 Hz atunci când nu este necesară afișarea de animații fluide, la sfârșitul zilei nu am ajuns decât cu 20% autonomie folosind telefonul normal pe parcursul zilei.
Acesta nu este nici foarte performant în încărcare, fiind necesară peste o oră pentru a încărca acumulatorul cu adaptorul de priză din cutie. Iar încărcarea wireless este utilă, dacă ai deja încărcător pe birou, dar oferă alimentare și mai lentă. Poți scădea rezoluția sau frecvența ecranului pentru a economisi energie, dar este greu, dacă nu imposibil, să folosești acest telefon două zile complete după o încărcare.
La capitolul software, Samsung a venit cu foarte puține noutăți în cazul lui seriei Note20. Pe de-o parte, interfața One UI a ajuns la versiunea 2.5. Pe de altă parte, mi se pare că arată exact la fel ca versiunea 2.0 din trecut, sau 2.1 de pe modelele S20. Diferențele sunt însă sub interfață, ascunse în funcții noi sau îmbunătățite.
De exemplu, poți acum să folosești modul desktop DeX prin conexiune wireless direct la un ecran inteligent (Samsung recomandă un televizor din gamele sale recente, adică 2019 sau 2020). Aceasta poate fi utilă, însă adevăratul DeX este acum cel realizat printr-o conexiune la un computer cu Windows prin DeX sau prin intermediul aplicației Your Phone. Aceasta permite rularea aplicațiilor de Android direct pe desktop-ul de Windows, având astfel acces la aplicații, date și funcții de pe telefon fără a le transfera pe computer.
O altă funcție îmbunătățită este cea de notițe prin intermediul S-Pen. Aplicația Samsung Notes are acum integrare cu o versiune desktop, permite organizarea pe foldere a notițelor și are funcții îmbunătățite de recunoaștere a textului de mână. Ba chiar oferă posibilitatea de a înregistra notițe vocale.
Ceva ce nu vom putea testa în România este însă funcționalitatea Xbox Game Pass, care poate asigura acces prin streaming la jocuri de Xbox One prin intermediul serviciului xCloud. Această funcționalitate va transforma telefonul într-o consolă de jocuri portabilă, spune Samsung. Așteptăm lansarea în România, sau o metodă rapidă de a accesa serviciul de pe telefoanele cu Android.
La pornirea telefonului, Samsung te întreabă dacă vrei sau nu să instalezi vreo 15 aplicații, de la Office-ul celor de la Microsoft, la aplicația Galaxy Wearable pentru conectarea de ceasuri inteligente. Măcar acum nu mai sunt disponibile pe telefon de la început și ai opțiunea să nu le instalezi.
Mi se pare că Samsung a rezolvat însă aproape toate problemele legate de senzorul de amprentă, mai puțin una. Da, recunoașterea este acum mai rapidă, însă zona de apăsare este în continuare foarte limitată. Dacă nu pui degetul exact în locul unde se află senzorul și nu este într-o poziție cât de cât „dreaptă”, degetul nu va fi recunoscut. Mi se pare că Samsung insistă să folosească senzori cu tehnologie ultrasonică pentru că este o soluție mai scumpă, nu pentru că este mai bună decât cea optică. Alte companii au demonstrat că pot face senzori integrați în ecran mult mai rapizi și care pot recunoaște degetul din mai multe poziții.
Alternativa de deblocare securizată este recunoașterea facială cu camera frontală, o metodă nu tocmai greu de păcălit. Calitatea difuzoarelor este însă doar… OK. Sunetul se aude tare și destul de clar, dar difuzorul de jos poate fi ușor acoperit în utilizare, în timp ce difuzorul de apeluri nu este la fel de performant precum cel de jos.
Toate aceste elemente premium ar fi însă irosite pe un telefon, dacă acesta nu ar veni și cu o cameră foto care să se ridice la un nivel înalt. Camera de pe Galaxy Note20 Ultra nu este tocmai nouă. Aceasta folosește elemente de pe alte camere din trecut ale companiei și încearcă să le îmbunătățească atât cu hardware, cât și cu software nou.
Senzorul principal de 108 megapixeli este același de pe Galaxy S20 Ultra. Acesta vine însă cu focalizare asistată de laser, pentru a asigura focalizare mai bună și mai rapidă decât pe modelul precedent. Fiind un senzor mare cu un obiectiv foarte deschis, punctul de focalizare va fi în continuare foarte limitat, dar măcar poți face fotografii rapid, iar acestea vor fi clare. Pe timp de zi, acesta este unul dintre cele mai bune de pe piață, iar pe timp de noapte, este aproape la fel de bun precum ceea ce oferă Huawei sau Apple. Problema este că fotografierea pe timp de noapte este foarte lentă în comparație cu concurența, dar rezultatele sunt de cele mai multe ori bune.
Camera ultra-wide este însă una similară cu ceea ce găsim și pe gama S20, cu senzor de 12 megapixeli, o cameră ultra-wide de top, mai performantă decât ceea ce vedem la majoritatea companiilor. În continuare fotografiile pe timp de noapte, chiar și cu night mode, sunt însă mai puțin detaliate și mai degrabă zgomotoase.
În cele din urmă, camera cu zoom a fost semnificativ îmbunătățită. Aceasta vine cu un zoom optic 5x de data aceasta, față de 4x pe S20 Ultra, și cu un senzor de 12 megapixeli, teoretic mai performant. Imaginile cu zoom sunt foarte clare, însă am întâlnit puține cazuri reale în care să am nevoie de o cameră cu zoom atât de mare. Să nu mai vorbim de cel 50x digital, care scoate rezultate aproape inutilizabile. Un zoom intermediar 2 sau 3X ar fi fost foarte bun, alături de acest 5X. De altfel, pe timp de noapte, această cameră rareori este activată.
Software-ul nu permite fotografiere pe camera cu zoom în night mode decât dacă există destul de multă lumină. Altfel, va face zoom digital 5X de pe camera principală, iar rezultatele sunt, evident, slabe. Fotografiile cu camera 5X pe night mode sunt însă foarte bune, fiind ciudată alegerea de a nu o activa tot timpul.
Nu mai există o cameră 3D TOF pe Galaxy Note20 Ultra, însă modul Live Focus/Portret este realizat destul de bine și fără. Nu la nivelul altor modele de pe piață, dar nici de lepădat. Totuși, atunci când dai peste 1.300 de euro pe un telefon, te aștepți ca totul să fie la superlativ.
Telefonul filmează și în 8K la 24 de cadre pe secundă, la fel ca Note20 Ultra, o funcție de care probabil că nu are nevoie nimeni momentan, în timp ce oferă un mod de filmare „pro” în care poți inclusiv să selectezi microfonul de pe care să înregistrezi sunetul. Din păcate, modul de filmare Super Steady cu stabilizare electronică avansată, este limitat la rezoluție 1080p.
Fotografiile de pe Galaxy Note20 Ultra sunt printre cele mai bune de pe un smartphone din prezent, însă este clar că Samsung nu mai este un lider la această categorie. De multe ori a trebuit să trag o fotografie de mai multe ori din cauză că am ratat momentul, întrucât apăsarea pe buton nu declanșează instant captura. De asemenea, există camere din fiecare categorie probabil mai performantă decât cea de pe Note20 Ultra. Ce pot aprecia la Samsung este însă că deși nu excelează la niciun capitol când vine vorba despre fotografie, fiecare dintre camerele sale este de calitate.
Concurența din piață poate veni cu o cameră principală mai performantă, dar un ultra-wide cu deschidere mai mică, sau un zoom mai puțin performant. Note20 Ultra, în schimb oferă camere de calitate la fiecare distanță focală.
Galaxy Note20 Ultra este fără doar și poate cel mai bun telefon pe care Samsung l-a produs până acum, însă este și unul dintre cele mai greu de recomandat. Asta pentru că dacă nu ai nevoie neapărată de un stylus pe telefon, există alternative mai performante, sau mai ieftine, sau mai bune din anumite puncte de vedere. Simplul fapt că există Galaxy S20 Ultra care pornește de la un preț cu 1.000 de lei mai mic face acest telefon greu de justificat, chiar și pentru fanii Samsung. Poate după o reducere de preț, acesta va fi mai ușor de recomandat.
Da, Note20 Ultra are un stylus, dar S20 Ultra are o baterie mai mare. Astfel, cei care sunt pe cale să cumpere acest model vor trebui să se întrebe dacă merită prezența unui accesoriu acei 200 de euro în plus. De altfel, cei care vin de la un Galaxy Note10+ nu prea au motive să facă upgrade, întrucât diferențele între ele sunt minore la capitolul performanță sau calitate foto. Doar ecranul la 120 Hz ar putea fi un diferențiator.
Totuși, probabil că nici Samsung nu se așteaptă ca Galaxy Note20 Ultra să fie un model extrem de bine vândut. Acesta este lansat pe piață pentru a demonstra încă odată că poate să facă telefoane de top, dar și că tehnologia de ultimă oră costă. De fiecare dată când un concurent precum OnePlus sau Apple vine cu un model nou de top, Samsung va avea întotdeauna un model Note care din anumite puncte de vedere este superior, fie că vorbim de display, cameră, design, un accesoriu precum S-Pen-ul sau simple capabilități software.
+Unul dintre cele mai bine construite telefoane de până acum
+Cel mai bine echipat model la capitolul software și hardware
+Singurul model high-end cu stylus
+Cameră foarte bună
+Probabil cel mai bun ecran de pe piață
-Autonomie doar de medie
-Procesorul nu este cel mai performant de pe piață
-Senzorul de amprentă putea fi mai bun
-Foarte scump la lansare