Samsung Galaxy Note9 review: telefonul „bun la toate”

24.08.2018
Samsung Galaxy Note9 review: telefonul „bun la toate”
Software şi sisteme de autentificare

Software

Din punct de vedere software, nu s-a schimbat mare lucru de la lansarea lui Galaxy S9. Samsung Experience este la aceeaşi versiune, 9.5, deci avem de a face cu exact aceleaşi funcţii şi aplicaţii pre-instalate. Parteneriatul dintre Samsung şi Microsoft încă este în picioare, deci aplicaţii precum OneDrive, LinkedIn şi clasicele aplicaţii Office (Word, Excel şi PowerPoint) sunt instalate şi grupate într-un folder.

Samsung vine cu propriul său bloatware obişnuit, însă de data aceasta cei care cumpără telefonul repede, au şansa de a participa la testarea beta a jocului Fortnite, accesibilă din aplicaţia Games Launcher. Jocul nu este pre-instalat, însă poate fi descărcat fără înscriere în beta direct de pe telefon. Este important de menţionat că Fortnite nu se găseşte în magazinul Google Play.

Dintre toate telefoanele care încă folosesc interfeţe proprietare, cele produse de Samsung par în continuare să ofere design-ul cel mai aerisit. Samsung Experience oferă o grafică plăcută, animaţii fluide şi acces rapid la multe funcţii care încă nu sunt prezente pe Android-ul de bază. Desigur, există şi elemente mai puţin plăcute. De exemplu, Bixby Home, ecranul secundar din stânga meniului principal. Aici găsim un amalgam de fluxuri de informaţii, de la puncte de interes din vecinătate, la acces rapid la comenzi prin Uber, sugestii de aplicaţii din magazinul Galaxy Apps, notificări de pe reţele de socializare şi multe altele. Spre diferenţă de Google Now, interfaţa Bixby Home este mult mai aglomerată şi mai greu de folosit, iar faptul că este legată de asistentul Bixby nu este tocmai un avantaj.

Bixby are un buton dedicat pe partea stângă, acesta putând fi accesat prin simpla apăsare sau ţinerea butonului apăsat şi rostind comenzile. Pentru anumite funcţii care ţin de operarea telefonului, precum setarea unei alarme sau marcarea unui eveniment în calendar, Bixby funcţionează destul de bine, mai ales dacă reuşeşti să vorbeşi într-o engleză fără un accent pronunţat.

Pentru căutări în limbaj natural, Bixby nu reuşeşte să se ridice la nivelul Google Assistant şi este întrecut chiar şi de Siri, care nu este un asistent virtual foarte performant în ultima vreme. Pentru o funcţie cu buton hardware dedicat, ne-am fi aşteptat să primim o experienţă semnificativ îmbunătăţită. Din păcate, Bixby nu evoluează în ritmul în care ar trebui.

Sisteme de autentificare

Pentru deblocarea ecranului, Samsung oferă mai multe metode de autentificare, fiecare cu avantajele şi dezavantajele sale. Senzorul de amprentă este practic neschimbat de la Galaxy S9. Acesta este acum poziţionat foarte bine, dar orientarea sa pe orizontală nu oferă o suprafaţă destul de mare pentru a citi întreaga amprentă de la prima atingere întotdeauna. Astfel, există momente în care trebuie să repoziţionezi degetul până când acesta poate să o recunoască. Procesul de înregistrare al amprentei este însă excelent, fiind necesară o simplă glisare de sus în jos a degetului pentru înregistrare, de departe cel mai rapid de pe piaţă. De asemenea, la volan, când telefonul este aşezat într-un suport de bord, senzorul de amprentă este imposibil de accesat.

Din fericire, există mai multe opţiuni care implică recunoaşterea facială. Avem recunoaşterea facială standard, disponibilă pe majoritatea dispozitivelor cu Android, care nu este tocmai sigură din punct de vedere al securităţii, însă este „convenabilă”. Aceasta funcţionează foarte bine dacă există destulă lumină, dar nu este foarte performantă pe întuneric. Scannerul de iris este în schimb utilizabil în toate situaţiile, însă necesită poziţionarea ochilor într-o anumită poziţie, iar procesul de autentificare este ceva mai lent.

În cele din urmă, autentificarea prin Intelligent Scan este cea mai apropiată de Face ID-ul de la Apple, fiind şi printre cele mai sigure. Acesta este un hibrid între recunoaştere facială şi scanare a irisului şi poate fi foarte rapid sau foarte lent, în funcţie de orientarea telefonului. Ideal este ca acesta să fie drept în faţa utilizatorului, o poziţie relativ naturală şi la volan. Singurul dezavantaj este faptul că trebuie să te uiţi la telefon cam 1-2 secunde pentru citirea irisului.

Tot referitor la metodele de blocare a ecranului, Samsung a făcut o treabă bună, oferind posibilitatea de a opta pentru glisare la recunoaştere facială, însă a omis opţiunea de a ascunde notificările dacă nu eşti recunoscut. Practic poţi ascunde notificările de pe ecran, însă acesta nu sunt afişate apoi decât după deblocare în centrul de notificări, conţinutul lor fiind ascuns tot timpul pe ecranul de blocare. Acest lucru este valabil chiar şi dacă faţa îţi este recunoscută, dar optezi să nu „deblochezi” telefonul. Din fericire, acest lucru ar putea fi adăugat mai târziu printr-o actualizare software.

În concluzie însă, niciuna dintre metodele de autentificare nu este extrem de rapidă. Alte smartphone-uri de pe piaţă au senzori de amprentă mai performanţi sau recunoaştere facială mai rapidă şi mai precisă. Acesta este nu este însă pentru mulţi utilizatori un motiv de a renunţa la un telefon, însă poate crea frustrări în utilizare în anumite situaţii. Sperăm ca următoarea generaţie să vină cu un senzor de amprentă în display, care să fie mai performant decât cel din prezent.

 

Părţi pozitive

Echipat cu tot ce ai putea avea nevoie
Performanţă ireproşabilă
Autonomie foarte bună, peste media din piaţă
Aceeaşi cameră foto excelentă de pe S9+
Are jack audio
Multiple opţiuni de autentificare

Părţi negative

Sistemele de autentificare nu sunt cele mai rapide din piaţă
Asistentul Bixby încă nu este atât de bun pe cât ar trebui să fie
Funcţiile AI de pe cameră nu îmbunătăţesc imaginile, ci mai degrabă le strică

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult