S-Pen-ul este probabil singurul element prin care Note9 se diferenţiază substanţial de un Galaxy Note9, de exemplu. Fără stylus, Samsung ar putea realiza un telefon cu acumulator mai mare, însă compania consideră că acesta este definitoriu pentru experienţa de utilizare „Note”, care este dedicată utilizatorilor preocupaţi de productivitate.
Pentru Note9, Samsung a dezvoltat un nou S-Pen, primul care oferă conectivitate prin Bluetooth. Chiar dacă la exterior, acesta nu pare să fie cu mult diferit faţă de modelul precedent, la interior, acesta a primit câteva componente în plus. Avem un condensator care stochează energie şi un modul Bluetooth LE (low energy), care asigură posibilitatea de a folosi S-Pen-ul pe post de telecomandă. Astfel, poţi lăsa telefonul pe un trepied şi apoi folosi S-Pen pentru declanşarea camerei, sau pentru schimbarea de pe camera principală pe cea frontală. De asemenea, S-Pen poate oferi control de la distanţă pentru fişiere multimedia.
Butonul de pe S-Pen poate primi o scurtătură la apăsarea lungă a butonului pentru a porni o anumită aplicaţie, iar anumite aplicaţii preinstalate oferă dublă funcţionalitate: o funcţie la apăsare normală şi o altă funcţie la apăsare dublă. În aplicaţia de muzică, apăsarea normală este folosită pentru play/pause, în timp ce apăsarea dublă trece la următoarea melodie.
Funcţia de notiţe cu S-Pen este în mare parte neschimbată, însă culoarea textului este dictată acum de culoarea stylus-ului. Cel galben scrie cu galben, cel negru scrie cu alb, etc. Restul de funcţii S-Pen precum Smart Select, traducere, notiţe şi adnotări nu s-au schimbat deloc de la generaţia precedentă. De altfel, mesajele „live” animate realizate prin desenarea cu ajutorul S-Pen, încă există.
S-Pen este un accesoriu foarte bun pentru cei care preferă mai degrabă să scrie de mână decât să tasteze pe tastatura de pe ecran sau pentru cei cu înclinaţii artistice care au nevoie de un dispozitiv pe care să poată desena. Acesta ar putea fi util chiar şi pentru cei care editează clipuri video sau fotografii pe telefon, vârful stylus-ului oferind o precizie foarte mare.
Stylus-ul S-Pen se încarcă în carcasa telefonului în doar câteva secunde (sub un minut pentru încărcare completă) şi oferă 30 de minute de utilizare la o singură încărcare. Pe parcursul testării nu am reuşit să consumăm bateria niciodată, însă nici nu am avut nevoie de stylus în prea multe cazuri de utilizare.
La capitolul foto nu avem însă prea multe de spus. Camera foto este exact aceeaşi pe care am întâlnit-o şi pe Galaxy S9 şi S9+. De fapt, aceasta are mai multe în comun cu cea de pe S9+, întrucât beneficiază şi de un senzor cu zoom, stabilizat optic. Calitatea fotografiilor este „în grafic”, oferind culori şi dinamică excelentă pe timp de zi şi detalii foarte bune pe timp de noapte, graţie diafragmei variabile f/1.5 pe întuneric şi f/2.4 în lumină puternică. Camera cu zoom îşi arată însă limitările în lumină slabă, în timp ce lumina artificială poate da peste cam balansul de alb de pe camera principală. De asemenea, în lumină puternică, algoritmul Samsung pe modul auto tinde să supraexpună, rezultând în zone „arse” în fotografii.
Singura noutate adevărată de pe camera lui Galaxy Note9 este funcţia de recunoaştere a scenelor folosind AI, ceva ce am întâlnit şi pe alte telefoane. La fel ca în cazul P20 Pro şi al altor producători, am dezactivat repede funcţia de AI, întrucât aceasta schimbă culorile în nuanţe nenaturale. Spre diferenţă de alte telefoane, Note9 are doar vreo 20 de scenarii pe care le poate recunoaşte, faţă de câteva zeci bune pe Huawei, de exemplu. Oricât de multe scenarii poate să distingă, funcţia de AI nu este tocmai recomandată atunci când doriţi fotografii de calitate.
Modul portret funcţionează destul de bine, însă senzorul cu zoom pare să fie mai limitat, acesta captând mai puţine detalii pe feţele subiecţilor decât alte telefoane pe care le-am testat în trecut. În orice caz, modul portret poate fi folosit cu succes doar în lumină naturală sau lumină artificială puternică, nu pe timp de noapte.
În rest, camera oferă acces la aceleaşi capabilităţi precum S9. Avem Bixby Vision, cu funcţiile sale de traducere a textului, căutări vizuale şi scanare de coduri QR, filmare super slow motion la 960 de cadre pe secundă (cu aceeaşi problemă de filmare bazată pe mişcare pe care am întâlnit-o anterior) şi filmări de înaltă calitate în 4K la 60 de cadre pe secundă.
Întrucât camera de pe Galaxy Note9 nu s-a schimbat mult de la S9+, aceasta continuă să fie una dintre cele mai performante de pe piaţă, însă nu în toate scenariile, de altfel şi concurenţii direcţi precum iPhone X şi P20 Pro de la Huawei au parte de neajunsurile lor în alte scenarii. În ciuda a ce spune scorul DxOMark, aceste telefoane oferă performanţe comparabile în majoritatea cazurilor de utilizare, fiecare având însă un avantaj în anumite situaţii.
Note9 beneficiază de diafragmă variabilă pentru captarea de detalii mai bine definite în lumină naturală şi captarea de imagini mai clare pe timp de noapte, P20 Pro are modul de expunere lungă pentru utilizare pe timp de noapte şi un zoom hibrid foarte bun, în timp ce iPhone are cel mai bun mod automat de pe piaţă, care scoate rezultate bune fără a fi necesară schimbarea setărilor. Important este că am ajuns în punctul în care indiferent ce model de telefon alegi dintre cele ale producătorilor de top, nu poţi da greş la capitolul cameră foto, iar Note9 nu dezamăgeşte.
Galaxy Note9 s-a dovedit a fi cel mai complex telefon pe care l-am testat până în prezent. Acesta beneficiază de atât de multe funcţii şi capabilităţi, întrucât unele dintre ele par a fi incluse doar pentru cei mai mari fani, care vor să stoarcă fiecare strop de performanţă şi vor să încerce să facă totul cu telefonul. Samsung are atât de multă încredere în acest model, încât îl recomandă inclusiv pentru gaming sau ca înlocuitor pentru un computer de birou. Nu am apucat încă să testăm funcţionalitatea DeX, însă nu ne-ar mira să ne întreacă aşteptările şi în astfel de cazuri de utilizare.
Până când vom face un articol dedicat funcţionalităţii DeX, concluzia este că Note9 este telefonul „bun la toate”, cel puţin în spaţiul mobil. Vine cu hardware puternic, autonomie de invidiat, cel mai bun ecran de pe piaţă, excelent pentru vizionarea de clipuri de pe YouTube sau seriale de pe Netflix (cu HDR), multe accesorii în pachet, un stylus îmbunătăţit cu funcţie de telecomandă şi o cameră excelentă. Dacă luăm în calcul şi faptul că seria Note nu are rival în piaţă, fiind de departe cel mai bine dotat telefon de până acum, sunt puţine motive pentru care nu ai opta pentru un Note în cazul în care eşti în căutarea unui telefon high-end cu Android. Desigur, dacă preţul nu reprezintă un impediment.
Echipat cu tot ce ai putea avea nevoie
Performanţă ireproşabilă
Autonomie foarte bună, peste media din piaţă
Aceeaşi cameră foto excelentă de pe S9+
Are jack audio
Multiple opţiuni de autentificare
Sistemele de autentificare nu sunt cele mai rapide din piaţă
Asistentul Bixby încă nu este atât de bun pe cât ar trebui să fie
Funcţiile AI de pe cameră nu îmbunătăţesc imaginile, ci mai degrabă le strică